Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 2° 1n
Sutra: 2° 2° 1n
15. prosinca 2018.
MGK-pack prodaje nekretninu

KULTURNO DOBRO TRAŽI KUPCA Bivši hotel Emigranti u Baračevoj prodaje se za 1,4 milijuna eura

Zgrada u Ulici Milutina Barača izgrađena je početkom 20. stoljeća namjenski za smještaj iseljenika / Foto Vedran KARUZA
Zgrada u Ulici Milutina Barača izgrađena je početkom 20. stoljeća namjenski za smještaj iseljenika / Foto Vedran KARUZA
Autor:
Objavljeno: 16. travanj 2018. u 23:04 2018-04-16T23:04:13+02:00

Nekretnina u Baračevoj ulici nije u funkciji niz godina, a trošak je velik. S druge strane, poslovanje tvrtke se u zadnje dvije godine pogoršalo najviše zato što je smanjen posao s Podravkom, objašnjavaju razloge ove odluke u MGK-packu

RIJEKA - Nakon što je Rijekakino bezuspješno pokušao prodati Teatro Fenice državi, Primorsko-goranskoj županiji ili Gradu Rijeci, istim putem krenula je i tvrtka MGK-pack koja je ponudila na iste adrese još jedno kulturno dobro – bivši Hotel Emigranti u Ulici Milutina Barača 7. Cijena je oko 1,4 milijuna eura.

– Razlozi za prodaju nekretnine su višestruki. Navedena nekretnina nije u funkciji dugi niz godina, a trošak je jako velik. Visoka cijena komunalne naknade i drugih doprinosa koje moramo plaćati svake godine znatno opterećuje naše poslovanje. Do sada smo u više navrata pokušali razgovarati s gradskim vlastima da nam umanje tu naknadu, ali to je bilo bezuspješno. Komunalnu i vodnu naknadu za period od 2001. godine do sada platili smo ukupno 4.347.875 kuna te još dodatno troškovi koje smo imali za održavanje zgrade iznose oko 1.100.000 kuna za nekretninu koja nije u funkciji, navode predsjednik Nadzornog odbora tvrtke MGK-pack Antun Petrić i njegov zamjenik Miljenko Galić.

Pravo prvokupa

Dodaju da je tvrtka MGK-pack do sada uredno poslovala, ali zadnje dvije godine, kako ističu, poslovanje se pogoršalo najviše zato što je Podravka d.d. smanjila svoje poslovanje s tvrtkom MGK-pack.

– Sve ove godine radili smo s Podravkom oko 20 milijuna kuna godišnje, a da bi u zadnjim godinama to poslovanje palo na jedva milijun kuna i iz toga ne možemo sigurno alimentirati sve svoje troškove. Naše mjesto u Podravci zauzeo je Silgan koji je multinacionalna kompanija raširena diljem Europe, dijela Azije, a porijeklo je američko. Dakle, Podravka kao državna kompanija plaća radna mjesta stranih državljana iako imaju dugogodišnjeg proizvođača iz Hrvatske. Naši proizvodi su izuzetno visoke kvalitete, te smo i od strane naše konkurencije prepoznati kao lider u kvaliteti na ovom tržištu. Napomenuli bismo da pojedina ministarstva transparentno jačaju hrvatsko gospodarstvo kupujući od domaćih tvrtki hrvatske proizvode što je jako, jako dobar primjer i što je za svaku pohvalu, ističu Petrić i Galić.

Oni naglašavaju da je zakonska obveza ponuditi kulturno dobro državi, Županiji i Gradu koji imaju 60 dana za očitovanje, a ako se ne očituju, to je kao da nisu zainteresirani.

MGK-pack je ponudio na prodaju kulturno dobro – bivši Hotel Emigranti u Ulici Milutina Barača 7 / Foto Vedran KARUZA

– Kada je u pitanju cijena prodaje, ona nije nikakva tajna, već je ta cijena bila istaknuta dugo vremena na velikom transparentu koji smo postavili da bi potencijalni kupci znali. Isto tako nekretnina je oglašena i na internetu s istom cijenom. Nekretninu ćemo prodavati i dalje najboljim ponuđačima kako bismo se riješili tereta banaka koji tamo postoje, zaključili su u tvrtki MGK-pack.

Armirani beton

U rješenju Ministarstva kulture kojim je utvrđeno da je Hotel Emigranti kulturno dobro navedeno je da je zgrada izgrađena početkom 20. stoljeća.

– Nedugo nakon što je Rijeka postala iseljenička luka dr. Szilard Zielinski gradi zgradu za smještaj iseljenika u Rijeci. Hotel djeluje do 1914. godine nakon čega biva prenamijenjen u bolnicu. Hotel je izuzetan zbog svoje armiranobetonske gradnje. Zielinski koji je iskustvo stekao u uredu Gustava Eiffela u Parizu, u Mađarskoj je poznat po armiranobetonskim konstrukcijama mostova, a manje po projektima ovakvih zgrada. Hotel je zadovoljavao najviše standarde ne samo u tehničkom nego i u higijenskom smislu. Uz uvedeno električno osvjetljenje i ventilaciju, vodilo se računa i o zaštiti od požara...

Hotel Emigranti nastao je u nemirnom povijesnom razdoblju, u vrijeme kada je iz Rijeke u Ameriku između 1903. i 1914. godine otputovalo oko 320.000 iseljenika. Vrijednost ovog objekta je prije svega kulturološka, budući da je to jedini namjenski sagrađeni objekt za iseljenike u Hrvatskoj. Obilježava ga za to doba vrlo visoka razina komfora i usluga u objektu... Posljednjih pola stoljeća hotel je imao industrijsku funkciju – navedeno je u rješenju Ministarstva kulture od 16. srpnja 2009. godine kojim je utvrđeno da Hotel Emigranti ima svojstvo kulturnog dobra.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka