Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
8. travnja 2020.
Zapeli u skloništu

KROZ SNIJEG I LED Akcija spašavanja zarobljenih planinara podno vrha Risnjak

Foto GSS
Foto GSS
Autor:
Objavljeno: 19. veljača 2018. u 17:24 2018-02-19T17:24:58+01:00

Spašavatelji su došli do predjela Cajtige te im predstoji završnih 200 metara visinskog  uspona do skloništa. Zbog opasnosti od lavina u vršnim dijelovima, hodat će u navezu uz osiguranje na kritičnim dionicama

Spašavatelji HGSS Stanice Delnice pokrenuli su akciju spašavanja i evakuacije dvoje planinara koje je snježno nevrijeme zarobilo u zimskom skloništu na Risnjaku, piše na stranici HGSS-a.

Cilj je planinare evakuirati u smjeru Platka.

Nakon dolaska u sklonište i pripreme planinara za evakuaciju, tim je krenuo drugim putem natrag, na Medvjeđa vrata prema Vilju do kuda se drugi tim uspio probiti motornim sanjkama. 
Iako je tim spašavatelja HGSS-a nadomak skloništa, preko radio veze javljaju bazi u Delnicama da su posljednih 20 minuta prošli samo 30 metara. 

Kreću se u navezu radi vrlo dubokog snijega i opasnosti prilikom priječenja strmih dijelova.

Istovremeno je druga grupa spašavatelja krenula motornim sanjkama od Jelenja prema Cajtigama ne bi li bila bliže evakuacijskom timu ukoliko zatreba.
Spašavatelji su došli do predjela Cajtige te im predstoji završnih 200 metara visinskog  uspona do skloništa. Zbog opasnosti od lavina u vršnim dijelovima, hodat će u navezu uz osiguranje na kritičnim dionicama.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.