Potreban oprez

KRITIČNE TOČKE Ovim lokacijama u Primorsko goranskoj županiji prijeti najveća opasnost od požara

Marina Kirigin

Ove turističke sezone na području PGŽ-a nisu zabilježeni veći požari. Ipak, zabilježeno je nekoliko intervencija kod kojih je požar uočen već u najranijoj fazi, a brza reakcija vatrogasaca iz JVP i DVD spriječila je njihovo širenje



Uzroci požara na području Primorsko-goranske županije tijekom ljetnih mjeseci i sezone požara najčešće su udari groma, odnosno grmljavinska nevremena ali i iskrenja prilikom kočenja vlaka.


– Na području PGŽ-a najkritičnije su točke na Učki gdje vrlo često udaraju gromovi, zatim potez od Meje do Hreljina i Zlobina, duž željezničke pruge gdje do zapaljenja dođe zbog iskri izazvanih kočenjem vlaka za visokih temperatura. Treća kritična točka je Novi Vinodolski, gdje je situacija slična onoj na Učki, a gdje je uglavnom uzrok grmljavinsko nevrijeme – kaže Mladen Šćulac, zapovjednik Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije, nabrajajući tri najkritičnije točke.


Ove turističke sezone na području PGŽ-a nisu zabilježeni veći požari. Ipak, zabilježeno je nekoliko intervencija kod kojih je požar uočen već u najranijoj fazi, a brza reakcija vatrogasaca iz JVP i DVD spriječila je njihovo širenje.


Kritično razdoblje 




– Pred nama je kritičnih mjesec dana kada možemo očekivati ovakve vrste intervencija. U Županiji imamo dodatna 62 sezonska vatrogasca, uz njih naravno i 245 profesionalnih vatrogasaca u šest JVP-i i 1.100 dobrovoljnih vatrogasaca u 59 DVD-a. Veliki dio koristi opremu proizvedenu po normama za gašenje građevinskih objekata i šumskih požara, međutim, neki društva nemaju dovoljno odjela za vatrogasce, odnosno imaju stare kombinezone koje je vrijeme pregazilo. DVD-a u nadležnosti su općina i gradova, odnosno jedinice lokalne samouprave koje ih financiraju iz svojih proračuna zbog čega se često zna dogoditi da neke manje općine nisu u mogućnosti nabaviti kompet nove opreme.


– Za opremiti vatrogasca potrebno je izdvojiti 17 do 18 tisuća kuna, a za opremanje deset vatrogasaca morate izdvojiti najmanje 150.000 kuna. U pojedinim općinama to je teško moguće pa se oprema nabavlja dio po dio.


Foto Duško Jaramaz / PIXSELL


Foto Duško Jaramaz / PIXSELL



Što se tiče vatrogasnih vozila, njih nije nikad dosta iako ih imamo dovoljan broj. Problem je što su jedan dio našeg voznog parka stara vozila, posebno recimo u DVD-ima gdje imamo vozila stara 30 do 40 godina, a za koja je vrlo teško nabaviti nove, rezervne dijelove. Zato je važno naći model kako krenuti u nabavu vozila kako bi se vozni par kontinuirano obnavljao – govori Šćulac.


Brza dojava 


Na teren prilikom dojave požara prvo izlazi javna vatrogasna postrojba, a nakon nje, po potrebi, dobrovoljni vatrogasci određenog područja. Po tom ključu sustav funkcionira u čitavoj županiji, no prema riječima Šćulca vrlo često gotovo najvažniju, odnosno presudnu ulogu imaju savjesni građani koji odmah nakon što uoče vatru i dim obavještavaju vatrogasce. Brze dojave građana s terena presudne su za širenje požara i zato želim pohvaliti građane koji brzo reagiraju, kazao je zapovjednik županijske vatrogasne zajednice koji se početkom ovog mjeseca na Učki sastao sa zapovjednicima vatrogasnih postrojbi Istre. Tada je rečeno kako dvije i pol tisuće vatrogasaca s obje strane Učke, odnosno Istre i PGŽ-a, spremno dočekuju novu turističku sezonu, ujedno i sezonu požara.


– Na županijskim granicama, ali i inače moramo biti na ispomoći jedni drugima. Bilo bi suludo čekati požar da dođe na naš teren, zato se svake godine sastajemo kako bi dogovorili detalje uoči turističke sezone – objasnio je Šćulac navodeći kako to nisu jedine zajedničke aktivnosti koje provode s kolegama iz Istre. Dodaje kako surađuju i po pitanju školovanja vatrogasaca u Šapjanama, radio veza, ali i kako istarski vatrogasci u Rijeku stižu na prekvalifikaciju.


Foto Duško Jaramaz / PIXSELL


Foto Duško Jaramaz / PIXSELL


obrez uz antach