Nikol Marelja Bošnjak

KRALJICA RIJEČKOG KARNEVALA ‘Meni je to način života, godinama već sanjam ovaj san’

Edi Prodan

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Kad vam kažem kako će ovogodišnja povorka na riječkom Korzu meni biti već 19. u životu, e to morate priznati i nije baš uobičajeno, pojasnila nam je Nikol koja je u karnevalski život krenula kad su joj bile samo dvije godine



Presretna sam, ostvario se moj san koji sanjam od malih nogu. Ne samo da ga sanjam, godinama kao dio svoje grupe aktivno sudjelujem u natjecanju za kraljicu Riječkog karnevala, a danas, večeras mi se to konačno i osobno ostvarilo. Ne, malo je reći da sam sretna, kako objasniti i kojim riječima opisati sve ovo, kad ti san – postane stvarnost?!


Silna energija i pravi val strasti jači i od tutnjave Rječine nakon velikih kiša, zapljusnuo je najprije Dvoranu mladosti, kasnije i jedan njezin kutak gdje su bili pozvani sudionici i uzvanici 24. izbora za kraljicu Riječkog karnevala. Nikol Marelja Bošnjak iz Grada Grobnika, članica njihove Mesopusne kumpanije blistala je od sreće. Zapravo, teško se sjetiti kad smo bili u društvu nekog tako ushićenog i zadovoljnog. Ma ne, sasvim sigurno ne od trenutka kad je »Rijeka« postala po prvi put prvak Hrvatske. Baš kao što je u petak 18. siječnja Nikol po prvi put postala kraljica Riječkog karnevala.


Buduća učiteljica


Mada, nije nakon što je završio prvi dio izbora za 24. kraljicu Riječkog karnevala izgledalo kao da će kruna na Grobnik. Imali su oni istina jako dobru verziju priče o Pinokiju, no Vavik parićani iz Matulja su u svakom detalju, od scenografije do izvedbe zasjenili sve ostale. Upečatljiv je bio i nastup Vežganih iz Cresa, iako su tema pa i kompleksnost njihovog nastupa bili bliži EPK nego – karnevalu.




– Moji su vam osnovni podaci da imam 21 godinu i da sam studentica treće godine Učiteljskog fakulteta. I to je nekako normalno, uobičajeno. Kad vam kažem kako će ovogodišnja povorka na riječkom Korzu meni biti već 19. u životu, e to morate priznati i nije baš uobičajeno, pojasnila nam je dodatno svoju strast za maškaravanjem Nikol koja je dakle u karnevalski život krenula kad su joj bile samo dvije godine. Da, baš strast, čista – Nikol apsolutno obožava maškare.


Kad je krenuo drugi dio izbora za kraljicu, onaj individualni, e onda su se stvari polako počele mijenjati. U orbitu su očekivano iskočile Franka Medarić iz Cresa kao i Nevia Stanić jer njihove su grupe imale i najbolji zajednički nastup, ali kad je u »jedan na jedan«, točnije »jedna na dva« jer s druge su joj strane bili voditelji Robert Ferlin i Joso Krmpotić, stupila Nikol Marelja Bošnjak, dvorana je – utihnula. Sugestivna, elokventna, sigurna, bez trunke treme. I naravno toliko iskrena da je naglo počela okretati simpatije na svoju stranu.


– Maškare su u svakom slučaju dobra zabava i ja ih svake godine s nestrpljenjm iščekujem. Ali maškaranje je i dio naše tradicije, naše kulture. Mi ih na Grobniku baš tako doživljavamo. I kad o njima pjevamo, činimo to tako da pokažemo koliko su one važne u cjelokupnoj našoj povijesti, naglasila je Nikol.


Glasanje je ove godine bilo i putem mobilnih telefona. Svi prisutni u dvorani, a bilo je oko tri tisuće vatrenih navijača, imali su tri minute – dok su DJ Tommy i plesna skupina Flame na odličan način ispunjavali režijski predložak povratka u disko groznicu sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća koji je osmislio Vjeko Alilović – kako bi glas dali baš svojoj ljubimci. I tu se situacija iskristalizirala na sličan način. Tri najbolje su i u tom dijelu glasanja, ma koliko je brojnost navijača pojedinih grupa bila vrlo raznolika, osvojile publiku. I onda je, nešto prije 22,30 sati krenulo: druga pratilja, prva pratilja i – eksplozija na gromiškoj strani tribina: Nikol je kraljica!!!


– Sve sam obaveze već prije natjecanja pripremila za mirovanje. Rekla sam vam već – godinama čekam ovaj trenutak. Da, dok sam bila mala, s 11 godina kad je moja grupa, moja Mesopusna kumpanija krenula u ovaj izbor, nisam naravno mogla biti kraljica. Ali ja sam s njima već sedam godina na natjecanjima za kraljicu karnevala. I dok sam se aktivno, s grupom borila da neka od naših članica postane pobjednicom, maštala sam i o tome kako će jednom, kad postanem punoljetna, doći i moj dan. I došao je! Vjerujte mi – svim ću se srcem zajedno s meštrom Tonijem baciti na posao, učinit ću sve da na najbolji mogući način promoviram naš kraj i njegov najljepši događaj – Riječki karneval.


Kad su se ipak malo primirile strasti, bližila se uostalom ponoć pa je i adrenalin pomalo počeo popuštati, vratili smo se – običnom životu.


– A što reć. Tri sam godine sretno zaljubljena, moj je dečko Bruno Belasić također obožavatelj maškara. Istina, on je iz Poljana tako da je dio grupe iz tog liburnijskog mjesta. Bio je naravno tu u publici, vidjet ćemo se vrlo brzo. Znate, nakon izbora tradicija je Pašac, Fiesta i nastavak ove divne večeri.


Čestitke sa svih strana


Opet nam se Nikol malo ushitila, opet je shvatila kako je dosanjala svoj san. Mada kako i ne bi. Kraljica za čiju izjavu stoje u redu kamere kako Kanala Ri, tako i državne institucije poput HTV-a, čestitke sa svih strana, iskreni zagrljaji druge pratilje Franke i prve Nevije. I tate – Slobodana, odnosno Bobana kako ga svi na Grobniku i šire znaju, također maškaranog u boje Mesopusne kumpanije.


– Obožavam glazbu. I sama pjevam, godinama. Završila sam glazbenu školu, a pjevala sam i u jednom od najprofesionalnijih zborova ne samo našeg kraja nego i Hrvatske – PZM »Josip Kaplan«. Ne, večeras nisam pjevala u živo jer to propozicije ne dopuštaju, ali ono što ste slušali bila sam ja, snimili smo to u studiju. Da je trebalo i da se smjelo, s guštom bih bila otpjevala himnu naše grupe, ma i jednu našu jako dragu pjesmu, onu Klape Grobnik »Niš ni boje od palente kompirice« koja je također bila dio našeg zajedničkog nastupa. Volim pjevati i ako se to od mene kao kraljice bude tražilo, nema problema, tvrdi Nikol.


A osim studija za učiteljicu, ljubavi prema maškarama i glazbi, domaćoj najviše, voli Nikol i – sport.– Naravno da volim i nogomet i naš Grobničan i Rijeku, ali moja velika strast su vam – boće. Članica sam Škole boćanja Čavle, dugo već boćam, osvajala sam i razna odličja. I u tom se klubu, s tim ljudima odlično osjećam tako da uz maškare mogu istaknuti boćanje kao svoju veliku ljubav. I da, moj Bruno je također boćar, nastupa za Poljane, naglašava Nikol.

Uistinu, savršena kraljica. Da se u neki kompjutorski program ubacilo karakteristike za koje bi bilo poželjno da ih ima kraljica Riječkog karnevala, računalo bi vrlo vjerojatno izbacilo lik i djelo Nikol Marelja Bošnjak. Obožava glazbu koja je na tragu MiK-a, bavi se boćanjem koje je sasvim sigurno također dio najznačajnije tradicije kraja, ima dečka s drugog dijela regije koji obožava maškare, kuha domaća jela…


Jedva čekam da krene


– Ja sam četvrta kraljica s Grobnika. S obzirom na to koliko mi na Grobniku volimo maškare, mislim da je to premalo. Mada, moram biti iskrena i istaknuti kako je kod nas ipak malo pao maškarani zanos. Recimo, dom na Čavji je jedan od najvećih ne samo na Grobniku, a ove sezone neće imati maškarani tanci. Spašava nas odlični Pašac, ali baš na Grobniku – ništa. Svakako da bih voljela da moj izbor, ali i sve ono što ću s velikim zadovoljstvom napraviti tijekom svog kraljevskog mandata, opet pokrene Grobnik, da i na Čavji imamo maškarani tanci, ali za sada nije tako, naglašava Nikol i opet ističe – jedva čekam da sve krene. Meštar Toni može biti siguran da ću dati sve od sebe da sve naše obaveze budu ispunjene na najbolji mogući način, da budem na ponos sebi, mojima, Grobniku i naravno – Riječkom karnevalu.


Čini nam se – ni predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ne treba strahovati. S koliko strasti pristupa svojoj funkciji, Nikol bi joj jednog dana mogla biti i nasljednicom. Grobnik je uz sve svoje posebitosti očigledno jako pogodan kraj i za rađanje – okrunjenih glava.