Natjecanje u Kraljevici

KOTLIĆ NA RIVI: Ekipa iz Bakarca pravi najbolju buzaru

Biljana Savić

Miris buzare od dagnji širio se kraljevičkom rivom / Snimio Silvano JEŽINA

Miris buzare od dagnji širio se kraljevičkom rivom / Snimio Silvano JEŽINA

U  pripremanju dagnji na buzaru sinoć se okušalo ukupno 11 ekipa s područja Grada Kraljevice, te gosti iz Jadranova



KRALJEVICA  U  kulinarskom izazovu pripremanja dagnji na buzaru sinoć se okušalo ukupno 11 ekipa s područja Grada Kraljevice te gostujuća ekipa iz Jadranova.


Cijela je riva mirisala na buzaru od dagnji, a kako i ne bi kad se u kotlićima na buzaru spremalo 50 kilograma dagnji. U ovom vatrenom kulinarskom zadatku, dok  je u podlozi svirkom i natjecatelje i nestrpljivu publiku zabavljao i zagrijavao Trio Cukar&Cafe, sudjelovalo je 60 kuharica i kuhara, ne profesionalnih, ali ipak vrhunskih.


Snimio Silvano JEŽINA


Snimio Silvano JEŽINA





Svaka se ekipa sastojala od pet kuhara, ali nijedna buzara na kraju nije bila kilava. Grad Kraljevica osigurao im je po četiri kilograma dagnji, dvije litre vina i kruh, a češnjak, peršin i ostale mirodije, koje su uglavnom tajni sastojci, donijeli su sa sobom.


– Naš su tajni sastojak ljute papričice koje rastu u Šmriki, svaka ih žena u Šmriki mora posaditi, kazale su nam natjecateljice Mjesnog odbora Šmrika, no, na kraju je njihov kotlić žiriju možda ipak bio prepapren.


Konkurencija su im bili mjesni odbori Križišće i Bakarac, UDVDH Kraljevica, Dječji Vrtić »Orepčići«, Sportska zajednica Grada Kraljevice, Udruga umirovljenika Grada Kraljevice, Mesopustari Kraljevice, Jakovarske Klapunice i Gostujuća ekipa iz Grada Crikvenice – MO Jadranovo, koja je na kraju osvojila 2. mjesto i nagradu  dva puta mesna plata u restoranu »Quattro« Šmrika.


Peteročlani žiri u sastavu gradonačelnika Dalibora Čandrlića, direktora Kampa Oštro Nediljka Anđelića, gradske vijećnice Suzane Baus Rakić, ravnateljice Dječjeg vrtića »Orepčići« Adele Karlovčan i Slovenke Urek iz publike nije mogao biti pristran, svatko je na svom papiru davao ocjene ne znajući čiju buzaru ocjenjuje, a zbir svih ocjena donio je prvo mjesto Mjesnom odboru Bakarac, čiji su natjecatelji osvojili kotlić i četiri pice i pića u Pizzeriji Petrus, dok su treće mjesto podijelili TZG Kraljevice i Dječji vrtić »Orepčić«.


Buzare je bilo i više nego dovoljno za sve posjetitelje, jer je Grad Kraljevica za njih osigurao 60 kilograma dagnji, koje su vrlo brzo pojedene i otišle u pamćenje jedne lijepe fešte na kraljevičkoj rivi, koja je okončana koncertom Marka Škugora.