Miris buzare od dagnji širio se kraljevičkom rivom / Snimio Silvano JEŽINA
U pripremanju dagnji na buzaru sinoć se okušalo ukupno 11 ekipa s područja Grada Kraljevice, te gosti iz Jadranova
KRALJEVICA U kulinarskom izazovu pripremanja dagnji na buzaru sinoć se okušalo ukupno 11 ekipa s područja Grada Kraljevice te gostujuća ekipa iz Jadranova.
Cijela je riva mirisala na buzaru od dagnji, a kako i ne bi kad se u kotlićima na buzaru spremalo 50 kilograma dagnji. U ovom vatrenom kulinarskom zadatku, dok je u podlozi svirkom i natjecatelje i nestrpljivu publiku zabavljao i zagrijavao Trio Cukar&Cafe, sudjelovalo je 60 kuharica i kuhara, ne profesionalnih, ali ipak vrhunskih.
Svaka se ekipa sastojala od pet kuhara, ali nijedna buzara na kraju nije bila kilava. Grad Kraljevica osigurao im je po četiri kilograma dagnji, dvije litre vina i kruh, a češnjak, peršin i ostale mirodije, koje su uglavnom tajni sastojci, donijeli su sa sobom.
– Naš su tajni sastojak ljute papričice koje rastu u Šmriki, svaka ih žena u Šmriki mora posaditi, kazale su nam natjecateljice Mjesnog odbora Šmrika, no, na kraju je njihov kotlić žiriju možda ipak bio prepapren.
Konkurencija su im bili mjesni odbori Križišće i Bakarac, UDVDH Kraljevica, Dječji Vrtić »Orepčići«, Sportska zajednica Grada Kraljevice, Udruga umirovljenika Grada Kraljevice, Mesopustari Kraljevice, Jakovarske Klapunice i Gostujuća ekipa iz Grada Crikvenice – MO Jadranovo, koja je na kraju osvojila 2. mjesto i nagradu dva puta mesna plata u restoranu »Quattro« Šmrika.
Peteročlani žiri u sastavu gradonačelnika Dalibora Čandrlića, direktora Kampa Oštro Nediljka Anđelića, gradske vijećnice Suzane Baus Rakić, ravnateljice Dječjeg vrtića »Orepčići« Adele Karlovčan i Slovenke Urek iz publike nije mogao biti pristran, svatko je na svom papiru davao ocjene ne znajući čiju buzaru ocjenjuje, a zbir svih ocjena donio je prvo mjesto Mjesnom odboru Bakarac, čiji su natjecatelji osvojili kotlić i četiri pice i pića u Pizzeriji Petrus, dok su treće mjesto podijelili TZG Kraljevice i Dječji vrtić »Orepčić«.
Buzare je bilo i više nego dovoljno za sve posjetitelje, jer je Grad Kraljevica za njih osigurao 60 kilograma dagnji, koje su vrlo brzo pojedene i otišle u pamćenje jedne lijepe fešte na kraljevičkoj rivi, koja je okončana koncertom Marka Škugora.