Pripremni radovi

KORZO 16 Kreće prva faza sanacije jedne od najljepših zgrada na riječkoj šetnici

Damir Cupać

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić



RIJEKA – Ulaz na Korzo 16 već je dugo vremena ograđen zbog toga što je prije nekoliko mjeseci uslijed nevremena došlo do urušavanja dijela fasade. No, uskoro bi i tome trebao doći kraj.


– U tijeku su pripremne radnje za izvođenje radova na probnom ispitivanju i to je I. faza, kamenih elemenata dijela pročelja zgrade Korzo 16, kojima je svrha utvrditi sve potrebne radove koje je potrebno izvesti, s prijedlogom sanacije što predstavlja II. fazu sanacije pročelja. Ispitivanje je potrebno provesti radi ocjene stanja kamenih elemenata fasade. Probnim ispitivanjem uklanja se jedan kameni blok da bi se utvrdila tehnologija gradnje i stanje spojnih sredstava. Potrebno je napraviti dobru pripremu podupiranja, kako preostali blokovi ne bi »kliznuli« što bi prouzročilo znatno veću štetu, pojasnila je pročelnica Odjela gradske uprave za gospodarenje imovinom Denis Šulina. Ona dalje dodaje da će se tek nakon odrađene prve faze znati u kakvom je stanju fasada i odredit će se tehnologija gradnje.


– Samim tim ćemo moći izraditi prijedlog sanacije s troškovnikom. Radove izvodi ZZ Barić gradnja iz Rijeke. Ukupna cijena radova iznosi 155.405 kuna s PDV-om. Rok izvođenja radova je 20 kalendarskih dana. Stručni nadzor povjeren je ovlaštenom statičaru i projektantu Ivici Lazaneu, dipl. ing. građ. Radovi će se izvoditi i pod nadzorom konzervatora. Nakon dobivenog prijedloga sanacije trebat će pristupiti sanaciji kamene fasade, što predstavlja II. fazu radova na fasadi, a čiji su obim i cijena za sada još nepoznati, pojasnili su u Odjelu gradske uprave za gospodarenje imovinom.