Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. studenoga 2019.
Skup u Rijeci

foto KONFERENCIJA NOVOG LISTA Butković: 'Iduće godine nova Stategija razvoja nautičkog turizma'

Snimio Vedran KARUZA
Snimio Vedran KARUZA
Autor:
Objavljeno: 8. lipanj 2018. u 17:55 2018-06-08T17:55:00+02:00

'To je jedan od najvažnijih zakona (Zakon o pomorskom dobru). Bit će pušten u javnu raspravu za desetak dana. Konkretno, oko nautičkog turizma, granice pomorskog dobra bit će spuštene na razinu županija. To moramo decentralizirati. Uvodimo i samo fiksnu koncesijsku naknadu, a varijabilni dio ćemo izbaciti. Vidjet ćemo što će reći stručna javnost, očekujemo primjedbe i raspravu, pa će se formirati konačni prijedlog', rekao je Butković

RIJEKA   Na konferenciji »Nautički turizam – prepreke, vizije i mogućnosti«, održanoj u Pomorskom i povijesnom muzeju u Rijeci, u organizaciji Novog lista, o politici, viziji i strategiji nautičkog turizma govorili su Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke, Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma, Nada Milošević, pročelnica Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze PGŽ.Kristijan Pavić, predsjednik Uprave ACI-ja te Denis Vukorepa, ravnatelj Lučke uprave Rijeka.

N86VK31
Konferencija 'Nautički turizam – prepreke, vizije i mogućnosti' u Rijeci / Snimio Vedran KARUZA

Prva tema bila je Strategija razvoja nautičkog turizma, odnosno donošenje nove Strategije za koju je ministar Butković kazao kako je već u pripremi.

– Oformljen je tim za izradu nove Strategije. Analiziramo postojeće stanje i razvojne mogućnosti i prepreke, te kako ih otkloniti, primjerice donošenjem prostornih planova kao temelja za razvoj. Jednako tako analiziramo i zakonodavne parametre. Ova godina je važna za dobru pripremu, a u idućoj ćemo izraditi novu Strategiju za iduće desetogodišnje razdoblje – kazao je ministar Butković.

N86VK43
Konferencija 'Nautički turizam – prepreke, vizije i mogućnosti' u Rijeci (1) / Snimio Vedran KARUZA

– Iz dosadašnje Stategije mnogo je toga ostalo nerealizirano, kazao je predsjednik uprave ACI-ja Pavić, ali i dodao da je riješen veliki dio administrativnih priprema, što će omogućiti kvalitetniju realizaciju odredbi buduće Strategije.

Tajnik Glavina se nadovezao po pitanju Strategije turizma i akcijskih planova, istaknuvši kako je glavni problem nedostatak vezova i marina:

– To se mora rješavati, a nautički turizam moramo razvijati sustavno i povećavati njegovu ponudu i doprinos ukupnom gospodarstvu.Kao jedan od osnovnih preduvjeta razvoja nautičkog turizma naveden je Zakon o pomorskom dobru.

– To je jedan od najvažnijih zakona. Bit će pušten u javnu raspravu za desetak dana. Konkretno, oko nautičkog turizma, granice pomorskog dobra bit će spuštene na razinu županija. To moramo decentralizirati. Uvodimo i samo fiksnu koncesijsku naknadu, a varijabilni dio ćemo izbaciti. Vidjet ćemo što će reći stručna javnost, očekujemo primjedbe i raspravu, pa će se formirati konačni prijedlog – rekao je Butković, dodavši kako će se i u Pomorskom zakoniku unijeti odgovarajuće izmjene, poput uvođenja kategorije velikih jahti, kategorizacija jahti u međunarodnoj plovidbi po tonaži, te izjednačavanja pomoraca na jahtama s njihovim kolegama na drugim brodovima.

– Formirat ćemo i jedinstveni upisnik za jahte – najavio je Butković.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.