Usklađeno s novim zakonom

KOMUNALNA NAKNADA Rješenja u veljači 2019. Pogledajte u kojoj ste zoni, o čemu ovisi koliko ćete plaćati

Damir Cupać

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Prijedlogom odluke određuju se područja zona, a u Rijeci će ih biti šest i one su usklađene s područjima mjesnih odbora. Kriterij za zoniranje bila je uređenost i opremljenost komunalnom infrastrukturom.



RIJEKA – Do kraja veljače 2019. godine Grad Rijeka poslat će preko 85.000 novih rješenja o plaćanju komunalne naknade, ali da bi ona bila poslana, najprije se mora prihvatiti nova Odluka o komunalnoj naknadi koja treba biti usklađena s novim Zakonom o komunalnom gospodarstvu. Pročelnica Odjela gradske uprave za komunalni sustav Irena Miličević pojasnila je da je u tijeku savjetovanje s javnošću u vezi s ovim dvjema važnim gradskim odlukama i da je otvoreno do 19. studenoga ove godine. Nakon toga će se prijedlog odluka proslijediti gradskom parlamentu na prihvaćanje.


– Novim Zakonom o komunalnom gospodarstvu propisano je da predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave donosi odluku o komunalnoj naknadi kojom se određuju područja zona u jedinici lokalne samouprave u kojima se naplaćuje komunalna naknada, koeficijent zone za pojedine zone, koeficijent namjene za nekretnine, rok plaćanja. Potrebno je odrediti nekretnine važne za jedinicu lokalne samouprave koje se u potpunosti ili djelomično oslobađaju od plaćanja komunalne naknade, opće uvjete i razloge zbog kojih se u pojedinačnim slučajevima odobrava djelomično ili potpuno oslobađanje od plaćanja komunalne naknade. Komunalna naknada naplaćivat će se na cijelom području grada, a taj prihod koristi se za financiranje održavanja i građenja komunalne infrastrukture, a može se na temelju odluke predstavničkog tijela koristiti i za financiranje građenja i održavanja objekata predškolskog, školskog, zdravstvenog i socijalnog sadržaja, javnih građevina sportske i kulturne namjene te poboljšanja energetske učinkovitosti zgrada u vlasništvu jedinice lokalne samouprave, ako se time ne dovodi u pitanje mogućnost održavanja i građenja komunalne infrastrukture, pojasnila je pročelnica Miličević.


Prijedlogom odluke određuju se područja zona, a u Rijeci će ih biti šest i one su usklađene s područjima mjesnih odbora. Kriterij za zoniranje bila je uređenost i opremljenost komunalnom infrastrukturom.




– S obzirom na zakonsku odredbu da je koeficijent zone najviši za prvu zonu i da iznosi 1,00, u Rijeci je to zona Korza. Podjela zona po mjesnim odborima izvršena je za drugu do šeste zone, ovisno o neophodnim ulaganjima u komunalnu infrastrukturu. Druga zona obuhvaća područja mjesnih odbora Vojak, Krimeja, Bulevard, Školjić-Stari grad, Kozala, Potok, Banderovo, Pećine, Grad Trsat, Belveder, Centar-Sušak, Luka i Brajda, treća zona područja mjesnih odbora Podvežica, Mlaka, Pašac i Gornja Vežica, četvrta zona mjesne odbore Orehovica, Svilno, Turnić, Sveti Kuzam, Draga, Sveti Nikola i Podmurvice, peta zona mjesne odbore Zamet, Škurinjska Draga, Škurinje, Grbci i Kantrida, dok su u šestoj zoni mjesni odbori Srdoči, Brašćine-Pulac, Pehlin, Drenova i Gornji Zamet, navela je pročelnica Miličević.


Gradonačelnik Vojko Obersnel naglasio je da se nova odluka mora uskladiti sa zakonom te da je bilo najlogičnije zoniranje provesti u skladu s granicama mjesnih odbora.


– Mišljenja smo da je ovakvo rješenje najprihvatljivije. U tijeku je savjetovanje s javnošću i spremni smo prihvatiti primjedbe i prijedloge, zaključio je Obersnel.