U funkciji dva mobilna reciklažna dvorišta

KD Čistoća: Građani se više raspituju nego što odlažu otpad

Ljiljana Hlača

R. Brmalj

R. Brmalj

Tu smo tek dva dana, a  prihvatio sam oko pola kilograma baterija te napunio cijeli jedan spremnik plastike, kaže Dalibor Varga, djelatnik Čistoće



RIJEKA Prenosiva reciklažna dvorišta KD »Čistoće« za prihvat određenih vrsta otpada kao i problematičnog smeća iz kućanstva su u funkciji. Jedno dvorište (tzv. samostalno) se nalazi na glavnoj prometnici između Škurinja i Drenove na zavoju (približna adresa je Ive Lole Ribara 55), dok se drugo dvorište,  ono s djelatnikom,  nalazi na parkiralištu preko puta Trsatskog parka, u Ulici Drage Šćitara 32. 


Podsjetimo, dvorišta su postavljena kao svojevrsna nadogradnja sustava riječkog KD-a »Čistoća« u realizaciji programa primarne selekcije otpada (odvajanja određenih vrijednih sirovina na mjestu gdje smećenastaje,  a to je kućanstvo). Unutar samostalnog dvorišta nalazi se 11 spremnika za prikupljanje različitih vrsta otpada te dva manja spremnika za prikupljanje lijekova i baterija. U ovo dvorište otpad se može odlagati tijekom cijelog dana te prihvaća lijekove, baterije, sitni EE otpad, staklo, papir, plastiku, ambalažu opasnih tvari. Ima male prozorčiće odnosno otvore s napisima. Tako da korisnik zna gdje što treba ubaciti.


KD »Čistoća« tek je nakon prezentacije ovog sustava (a to je bilo ovog utorka) odlučila malo sustavnije poraditi na kampanji upoznavanja građana o novoj mogućnosti odlaganja posebnih vrsta smeća i ostalih vrijednih vrsta. Prema neslužbenim informacijama krajem veljače u medijima objavit će se raspored dvorišta, a trenutno je on dostupan na web stanicama Grada Rijeke i spomenutog društva. Rasporedi su otisnuti i na posebnim lecima (tiskano ih je oko  64.000 komada) koji će se dijeliti s računima za uslugu odvoza otpada, ali oni bi trebali u sandučiće stići tek početkom ožujka. Drugim riječima, na ovaj način ovu će informaciju građani dobiti tek nakon 15. ožujka, a to znači da će početne lokacije (prve četiri – ako sagledamo punktove za oba dovorišta sa i bez djelatnika) za mnoge korisnike biti nepoznate. 


Upitali smo i Čistoću zašto naknadni pristup u edukaciji, a u njihovom odgovoru stoji;




– Što se tiče edukativno-informativnih aktivnosti vezanih za uvođenje mobilnih reciklažnih dvorišta, cilj nam je bio kroz duži period biti prisutni u javnosti i na taj način doprijeti do što većeg broja građana koristeći različite medije. S prezentacijom dvorišta tek smo započeli dugi proces edukacije, navode u Društvu.



Drugo dvorište futurističkog naziva CAMRR -2, za čije je funkcioniranje zadužen djelatnik, prihvaća čak 21 vrstu otpada. Djelatnik, osim što je zadužen da preuzme smeće, mora prihvaćeni materijal izvagati i na adekvatan način deponirati. Ova »prihvatna stanica« specijalizirana je za ono »problematičnije smeće« pa prima  otpadne gume, krupni otpad, akumulatore, boje, otpadna ulja, tonere, elektornički otpad (kompjutere, tv ekrane), flourescentne odnosno štedne žarulje, metalnu ambalažu pod tlakom, ali i tu se mogu odložiti stare cipele, stare plišane igračke. Ovo mobilno reciklažno dvorište ima radno vrijeme, odnosno otvoreno je ponedjeljkom od 10 do 15 sati, od utorka do petka radi od 10 do 17 sati  te subotom od 8 do 15 sati. Oba dvorišta, budući da su prenosiva, »kružit« će riječkim kvartovima, a već je za prvu  polovicu godine određeno 19 lokacija na kojima će se nalaziti po 14 dana. Ni pronalazak lokacija nije bio lak posao, budući da smještaj dvorišta zahtijeva određene prostorne uvjete, zbog čega ih je moguće pozicionirati na relativno malom broju lokacija u gradu. U Čistoći navode da u već postojećem rasporedu za rad mobilnih reciklažnih dvorišta nakon planiranih prvih 6 mjeseci, nastojat će se iznaći dodatne lokacije osobito za centar grada.

U trenutku posjeta naše novinarske ekipe nije bilo građana koji su donosili svoj otpad u CAMRR-2. Kako saznajemo od njegova djelatnika Dalibore Varge, za sada se u glavnini slučajeva građani samo informiraju što mogu, a što ne mogu donijeti, te o radnom vremenu objekta. Dvorište je do sada posjetilo oko 20-ak osoba. Uglavnom je riječ o mladima, koji dolaze u poslijepodnevnim satima.


– Tu smo tek dva dana, a u tom periodu prihvatio sam oko pola kilograma baterija te napunio cijeli jedan spremnik plastike. Pa zapravo za početak i nije tako loše. To znači da je smeće koristeći dvorište odložilo za sada oko četiri građana. Mnogi su mislili da je riječ o objektu koji nešto prodaje, veli nam dalje Dalibor Varga.


– Uglavnom svi su jako oduševljeni konstrukcijom i mogućnostima dvorišta. Svi korisnici i kod mene mogu dobiti raspored lokacija dvorišta, a nakon Trsata nalazit ću se u Ulici Milutina Barača, dodao je.