Dr. Dragan Korolija Marinić, predsjednik Sanacijskog vijeća riječke bolnice

KBC-u više od 20 milijuna kuna za obnovu i opremu

Barbara Čalušić

Sanacija glavne zgrade na riječkom lokalitetu, uglavnom Kirurške klinike, stajat će deset milijuna kuna. U tijeku je natječaj za nabavu 256-slojnog CT-a, a pojedine klinike dobit će i magnetsku rezonanciju, uređaje za brahiterapiju i mamografiju te laparoskopske stupove



RIJEKA » Pomoćnik ministra zdravlja za bolnički sustav dr. Dragan Korolija Marinić dva je mjeseca na čelu Sanacijskog vijeća Kliničkog bolničkog centra Rijeka. S obzirom da je nakon poduljeg niza godina na čelu ovog upravnog tijela ponovo liječnik, umjesto pravnika i ekonomista koji su godinama predsjedali upravnim, a potom i sanacijskim vijećem, očekivanja od njega u riječkoj bolnici su velika. On sam najavljuje niz investicija u bolničke prostore i opremu koji bi već u idućoj godini trebali dovesti do poboljšanja uvjeta boravka i liječenja pacijenata.


 – Apsolutno sam za poboljšavanje uvjeta u svakoj bolnici. Sadašnji uvjeti u riječkoj bolnici su ispod potrebnih standarda, da se ne izrazim oštrije. Zato moramo učiniti sve da u Rijeci poboljšamo uvjete za pacijente. Primjer riječke Hematologije, gdje su smješteni onkološki pacijenti: imate dvije sobe, jedan soba ima šest muških, a druga šest ženskih kreveta. I to je cijela riječka Hematologija. To je stvarno ispod standarda i na tome treba poraditi, počevši od toga da se zgrada renovira, dakle od osnovnih uvjeta, smatra Korilija Marinić.  Prilikom prošlotjednog boravka u Rijeci na sjednici Sanacijskog vijeća Korolija Marinić obećao je da će Ministarstvo zdravlja izdvojiti 600 tisuća kuna za sanaciju krovišta zgrade Odjela za gastroenterologiju na Klinici za pedijatriju, a iako zasad ne želi govoriti o detaljima projekta javno privatnog partnerstva izgradnje nove riječke bolnice, koji je kako kaže u fazi dogovora i potpisivanja, Korolija Marinić poručuje:  – Sanacijsko vijeće i Ministarstvo zdravlja čvrsto stoje iza projekta izgradnje nove riječke bolnice i nastavljaju aktivnosti u tom smjeru te intenzivno rade na rješavanju tog problema.  Kao pomoćnik ministra zadužen za bolnički sustav, Korolija Marinić ističe u potpunosti stoji iza masterplana bolnica kojim je definirano da je KBC Rijeka centralna institucija ove regije te da u Rijeci treba izgraditi novu bolnicu i što je prije moguće poboljšati sadašnje uvjete za pacijente koji se ovdje liječe. U projekt poboljšanja sadašnjih prostornih uvjeta Ministarstvo zdravlja u idućoj godini planira uložiti desetak milijuna kuna u objekte KBC-a Rijeka.  – Uglavnom je to deset milijuna kuna koji bi trebali biti uloženi u sanaciju glavne zgrade na riječkom lokalitetu u idućoj godini. Taj novac trebao bi biti uložen Kiruršku kliniku u glavnoj zgradi, vertikale instalacija u glavnoj zgradi, sanitarne čvorove, operacijske dvorane te uređivanje svih bolesničkih soba koje je potrebno urediti i sanaciju podova, objašnjava Korolija Marinić.

Opširnije u tiskanom izdanju