Zavod za digestivnu kirurgiju

KBC-u uručen stručni certifikat za kirurgiju debelog crijeva

Barbara Čalušić

Ovo priznanje daje sigurnost svim pacijentima s bolestima debelog crijeva da se u riječkoj bolnici provode najsuvremenije metode dijagnostike i liječenja, jednake postupcima liječenja u američkim i svjetskim bolnicama



RIJEKA Prošlog tjedna na Zavodu za digestivnu kirurgiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka uspješno je završen postupak međunarodne akreditacije za područje kirurgije debelog crijeva, čime je riječka bolnica vlasnik prvog takvog certifikata u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe. Proces certificiranja provela je neprofitna, nevladina organizacija SCR – Surgical Review Corporation iz Sjedinjenih Američkih Država, koja akreditacije kirurških programa provodi diljem svijeta.


Prilikom ocjenjivanja određenog programa analiziraju se medicinski ishodi liječenja kao što su komplikacije, smrtnost i ukupni rezultati liječenja. Osim medicinskih podataka certifikatori su pratili i postupnike, odnosno protokole liječenja svih pacijenata te kliničke putove i njihovo provođenje u praksi. Zavod za digestivnu kirurgiju aplicirao je za postupak akreditacije na području kirurgije debelog crijeva, a nakon preliminarnih pozitivnih recenzija, riječku bolnicu je posjetio ovlašteni revizor SRC-a.


Prošlog tjedna na Zavodu za digestivnu kirurgiju boravio je dr. Neil Hutcher, kirurg iz Richmonda, iz američke savezne države Virginije. Dr. Hutcher medicinski je savjetnik Surgical Review Corporation, korporacije koja se bavi akreditacijom bolnica i zavoda koji su pokazali izniman stupanj organiziranosti i posvećenosti bolesnicima unutar specijalnosti kojima se bave.




U riječkom primjeru procjenjivani su organizacijski aspekti rada na Zavodu za digestivnu kirurgiju te oprema i educiranost osoblja za rad, kao i kvaliteta ukupne skrbi za pacijenta. Nakon obilaska svih odjela i sala Zavoda, anketirani su djelatnici o praksi te analizirana njihova spremnost za reakciju u izvanrednim situacijama.


– Međunarodna akreditacija za centar izvrsnosti, osim što je pokazatelj posvećenosti tima Zavoda svom poslu, sigurno će biti poticaj za nastavak stručnog usavršavanja iz navedene patologije, privlačenje novih pacijenata iz drugih regija Hrvatske, kao i širenje znanja te uvođenje novih metoda liječenja – kaže doc. dr. Marko Zelić, pročelnik Zavoda za digestivnu kirurgiju KBC-a Rijeka.


Na Zavodu za digestivnu kirurgiju ističu da ovo priznanje prvenstveno daje sigurnost pacijentima s bolestima debelog crijeva da se u riječkoj bolnici provode najsuvremenije metode dijagnostike i liječenja, potpuno jednake postupcima liječenja u američkim i svjetskim bolnicama koje je akreditirao Surgical Review Corporation.