Europski standard

KBC-u Rijeka 50 milijuna kuna iz EU fondova

Barbara Čalušić

Foto: Damir Škomrlj

Foto: Damir Škomrlj

Ta će sredstva osigurati europske standarde liječenja i prije preseljenja u novu Tbolnicu, kaže ravnatelj prof. dr. Štimac



RIJEKA Od 725,5 milijuna kuna, koliko je za hrvatske bolnice osigurano iz EU fondova, Klinički bolnički centar Rijeka dobit će 49,8 milijuna kuna koje će biti utrošene u rekonstrukciju i opremanje dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija. Ravnatelj riječke bolnice prof. dr. Davor Štimac, koji je jučer prisustvovao svečanom potpisivanju ugovora u Banskim dvorima, kazao je da će ovaj novac vidljivo promijeniti funkcioniranje bolnice.


– Ta će sredstva dovesti do značajnih promjena u liječenju naših bolesnika već ove godine. Sredstva će osigurati europske standarde liječenja i prije preseljenja u novu bolnicu. Osim toga, uz pomoć sredstava EU fondova bit će nabavljena i oprema koja će u doglednoj budućnosti biti preseljena u novu bolnicu, što znači da ćemo uštedjeti u opremanju nove bolnice – kazao je Štimac.


Sredstva u visini od 5,3 milijuna bit će utrošena u opremanje i radove na dnevnoj kirurgiji na riječkom lokalitetu, dok će sušačka dnevna kirurgija sveukupno dobiti 7,9 milijuna kuna. U dnevnu bolnicu za oftalmologiju bit će utrošeno 4,1 milijuna kuna, pri čemu je za njezino opremanje rezervirano 3,1 milijun kuna. Dnevna bolnica za ginekologiju dobiva 5,6 milijuna kuna, od čega je 4,4 namijenjeno opremanju. Dnevna bolnica za urologiju dobiva 4,2 milijuna kuna od čega 3,2 za opremu, neurološkoj dnevnoj bolnici namijenjeno je 2,6 milijuna kuna, pri čemu je 1,3 za njezino opremanje, a dnevna bolnica za fizikalnu medicinu dobiva 3,1 milijun kuna, od čega je 2,4 milijuna kuna za njezino opremanje.




Dnevna bolnica za pedijatriju dobiva 2,1 milijun kuna, od čega je 1,6 milijuna kuna namijenjeno opremanju, a dnevna bolnica za psihijatriju dobiva 3,8 milijuna kuna, od čega je 2,7 milijuna namijenjeno radovima na njezinom uređenju. Dnevna bolnica za gastroenterologiju dobiva milijun kuna, pri čemu je 600 tisuća kuna rezervirano za radove, dnevna bolnica za kardiologiju dobiva 881 tisuća kuna od čega je pola milijuna namijenjeno uređenju, dok će dnevna bolnica za pulmologiju dobiti 2,3 milijuna kuna, pri čemu su 1,3 milijuna namijenjena nabavci opreme.