Čeka se odobrenje Ministarstva

KBC Rijeka za 190.000 kuna mjesečno useljava u bivšu zgradu Zanatopreme

Orjana Antešić

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Iznosu mjesečnog najma zgrade treba pridodati i PDV. U KBC-u Rijeka odradili su sve pripreme i proceduru kako bi  zgradu uzeli u višegodišnji najam za potrebe smještaja i objedinjivanja bolničkih ljekarni s lokaliteta Rijeka i Sušak te pratećih administrativnih službi, zajedno s ravnateljstvom

 RIJEKA    Bivša zgrada Zanatopreme, u Vukovarskoj ulici, uskoro bi mogla postati dio riječke bolnice, i to za 190.000 kuna mjesečnog najma, plus PDV.  

U KBC-u Rijeka odradili su sve pripreme i proceduru kako bi tu zgradu, koja je trenutno u rekonstrukciji i dogradnji, uzeli u višegodišnji najam za potrebe smještaja i objedinjivanja bolničkih ljekarni s lokaliteta Rijeka i Sušak, kao i pratećih administrativnih službi, zajedno s ravnateljstvom bolnice. U ovom trenutku, doznajemo od ravnatelja riječkog KBC-a Davora Štimca, čeka se da resorno Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo državne imovine i formalno daju »zeleno svjetlo«, pa da se s novim vlasnikom zgrade potpiše ugovor o najmu.


Promemorija


Riječ je o objektu koji će, kad se nadogradi još jedna, treća etaža, raspolagati s gotovo 3.000 četvornih metara zatvorenog prostora, a otprilike sa još tolikim prostorom raspolaže u parkiralištu i garažama. Ravnatelj Štimac napominje kako bi cijena zakupa po četvornom metru bila manja od 9 eura po četvornom metru, što je nekakav standard unutar zadanih financijskih okvira u kojima su se smjeli kretati. U Zanatopremi imali su poslovni plan da tu tridesetak godina staru zgradu prenamijene u dom za starije i nemoćne osobe, koji bi po svojim kapacitetima bio jedna od najvećih privatnih ustanova tog tipa u PGŽ-u. Napravljena je studija, projekt, ishodovana građevinska dozvola i početkom prošle godine krenulo se s radovima. Prema najavama bivše upraviteljice zadruge, novi je dom ujesen prošle godine trebao biti u funkciji. Međutim, zadruga se suočila s financijskim problemima, a i kad se bolje pogledalo u projekt koji je napravljen 2014. godine uvidjelo se da dom, barem na način na koji je bio zamišljen,  neće biti isplativ, kazao nam je u razgovoru sadašnji upravitelj Mladen Đurica.  

Zbog toga je skupština ove zadruge, koju čini dvadesetak članica mahom obrta i malih firmi koje se bave građevinskom djelatnošću,  donijelo odluku da se cijela zgrada, zajedno s tekućim projektom proda. Kako doznajemo od Đurice, sredinom veljače ove godine prodana je, a novi vlasnik postaje buzetski Vilstroj, koji se bavi prodajom i servisom vilica i jedan je od moćnijih stupova istarskog gospodarstva, a redovito se nalazi i na popisu »najjačih« tvrtki na nacionalnoj razini.


Zanatoprema, doznajemo od Đurice, zadržala je samo oko 250 četvornih metara prostora u suterenu ove zgrade za potrebe uprave ove zadruge. Okvirna promemorija i pismo namjere oko potencijalnog najma te zgrade, koja prirodno gravitira krugu riječke bolnice, između KBC-a postojala je još u vrijeme dok je vlasnik zgrade bila Zanatoprema, a očito tu mogućnost nisu odbacili ni Buzećani,  koji su se kao novi vlasnici zgrade u Vukovarskoj javili na natječaj za zakup poslovnih prostora koji je KBC Rijeka raspisao u ožujku ove godine.

Bili su, kako doznajemo, jedini ponuđači. Oko ove poslovne akvizicije Vilstroja u Rijeci, sa zgradom Zanatopreme, uputili smo pitanja direktoru Mladenu Merliću, ali do zaključenja ovog teksta odgovore nismo dobili. Cijena po kojoj je Vilstroj kupio zgradu upravitelj Zanatopreme Mladen Đurica, očekivano, nije želio otkriti, ističući kako je riječ o poslovnoj tajni.  


Nužni prostori




Ravnatelj KBC-a Davor Štimac ističe kako su riječkoj bolnici nužni dodatni prostori kako bi u ovom razdoblju kada je krenula izgradnja prve faze nove sveučilišne bolnice na Trsatu imala uvjete za neometan i optimalniji rad i skrb oko pacijenata.  


Na Trsatu su upravo završeni radovi na iskopima terena, a do konca godine kreće se sa samom izgradnjom buduće nove klinike za ginekologiju, dječje bolnice i pratećeg tehnoekonomskog bloka, u kojoj će biti praonice rublja, kuhinje i energana. Postojeći hitni trakt na Sušaku, objašnjava ravnatelj Štimac, zbog predstojećih građevinskih zahvata mora se izmjestiti, pa je odlučeno da će to biti tamo gdje su sada kuhinja i bolnička ljekarna koje se, pak, sele na riječki lokalitet.


Ovih dana KBC bi trebao raspisati natječaj za uređenje ovih novih prostora Centra za hitnu pomoć na Sušaku, a rekonstrukciju će morati doživjeti i bolnička kuhinja na riječkom lokalitetu.  Pravi problem, međutim ispostavio se kod prostora centralne bolničke ljekarne koja je na lokalitetu Rijeka smještena u krajnje neadekvatnim uvjetima (pra)stare zgrade kraj ulaza za hitnu pomoć iz Krešimirove ulice. Ravnatelj Štimac napominje kako bi bilo kakav zahvat na ovoj zgradi, zbog njezine starosti i oronulosti, a k tome je i pod zaštitom konzervatora, bio vrlo skup i neisplativ potez za KBC. S druge strane, ljekarna je vrlo važan segment bolničkog sustava.


Da su uvjeti u kojim KBC Rijeka mora skladištiti i čuvati lijekove katastrofalni i ne udovoljavaju ni onim minimalnim uvjetima, slaže se i članica Upravnog vijeća KBC-a Rijeka Ines Strenja Linić. Bolnička ljekarna, ističu i Štimac i Strenja Linić, apsolutni je prioritet zbog kojeg se trebaju osigurati dodatni, novi prostori bolnici.


U bivšoj zgradi Zanatopreme nova bolnička ljekarna, koja bi sad bila objedinjena na jednom mjestu, zauzimala bi blizu 1.000 četvornih metara suterena i prizemlja objekta u Vukovarskoj. U ostali dio zgrade smjestile bi se prateća administracija bolnice, od pravne, kadrovske i službe računovodstva koje su sad »raštrkane« po, praktički, cijeloj bolnici.


Oportuno rješenje


Ravnatelj Štimac kaže kako su se sa zahtjevom za osiguranjem adekvatnih dodatnih prostora za centralnu bolničku ljekarnu i administrativnih bolničkih službi najprije obratili Ministarstvu državne imovine. Međutim, od njih je stigao odgovor kako u Rijeci ne raspolažu jednim takvim objektom koji bi zadovoljio iskazane potrebe bolnice. U KBC-u su potom krenuli tražiti dalje, a oko ukazane prilike bivše zgrade Zanatopreme napravljena je i feasibility studija koja je pokazala da je taj najam oportuno rješenje, kako to navodi pomoćnik ravnatelja riječke bolnice za financije Marko Slemenšek.


Pojednostavljeno rečeno, kada se zbroji koliko se sada troši na održavanje i za energente za te stare prostore i zgrade, a sa druge se financijske strane stave na stol učinci optimaliziranih procesa rada koje podrazumijeva objedinjavanje svih administrativnih službi i bolničkih ljekarni na jednom mjestu,  najam nove zgrade u Vukovarskoj ulici pokazuje se kao korisno i opravdano rješenje koje će, u konačnici, realno stajati puno manje od spomenutih 190.000 kuna, plus PDV, koliko će mjesečno uplaćivati za najam, napominju iz KBC-a Rijeka.


Ulaskom u preuređenu ex zgradu Zanatopreme, ističu u KBC-u, dobit će se i oko 120 novih parkirališnih mjesta, koje će se uključiti u komercijalnu naplatu kruga bolnice. Dok je stanje stare zgrade kraj ulaza za Hitnu pomoć takvo da će, nakon iseljenja ljekarne i dijela administracije, najvjerojatnije biti zatvorena, prostori u zgradi u kojoj je smješteno ravnateljstvo KBC-a i prateće službe iz Krešimirove 42, iznajmit će se. U tijeku su, doznajemo, i razgovori sa Medicinskim fakultetom u Rijeci oko korištenja dijela tih prostora za zajedničke projekte.


Prvi kvartal 2018.


– Bolnički sustav  sastoji se od nekoliko važnih elemenata, u prvom redu, to su ljudi, naši vrsni stručnjaci, a u zadnje dvije, tri godine uspjeli smo nabavili i puno nove opreme i medicinskih uređaja. Po tome smo u samom vrhu, ali za drugim kliničkim centrima zaostajemo po infrastrukturi u koju se desetljećima nije značajnije ulagalo, ističe ravnatelj Štimac. Zahtjevnost trenutka je velika, dodaje on,  jer sada moraju paralelno voziti na dva kolosijeka. Jedan je realizacija dugo očekivane nove sveučilišne bolnice, ali KBC Rijeka ne može zbog toga stati i čekati već se mora stalno podizati razina medicinskih usluga i skrbi za pacijente, uz daljnje povećanje ekonomske učinkovitosti poslovanja, napominje Štimac. Kao što je poznato, KBC Rijeka jedan je od tek tri klinička centra u Hrvatskoj koji su počeli iskazivati pozitivu u poslovanju.  Nakon što resorno i Ministarstvo državne imovine, koji su bili upoznati s cijelim tijekom postupka, izdaju suglasnost za najam nove zgrade, u KBC-u Rijeka planiraju da bi početkom iduće godine, tijekom prvog kvartala, preselili centralnu bolničku ljekarnu i svoje administrativne službe na novu adresu u Vukovarskoj 7 a.