Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 1
Sutra: 5° 5° 1
12. prosinca 2019.
Endovaskularni centar

foto KBC Rijeka otvorio treću angiosalu od 8,2 milijuna kuna za liječenje srčanih i moždanih udara

Foto Sergej Drechsler
Foto Sergej Drechsler
Autor:
Objavljeno: 30. rujan 2019. u 16:53 2019-09-30T16:53:19+02:00

U KBC Rijeka godišnje se izvede 4.500 kardioloških intervencijskih zahvata i u tom smo smislu vodeća bolnica u Hrvatskoj, ističe Davor Štimac

RIJEKA - U Kliničkom bolničkom centru Rijeka svečano je puštena u rad treća polivalentna angiosala čime je riječka bolnica dobila suvremeni endovaskularni laboratorij.

Naime, u angiosali čija je ukupna vrijednost 8,2 milijuna kuna, osim kardioloških intervencija kojima se između ostalog liječe srčani udari, izvodit će se i neurovaskularne operacije kojima se uspješno i minimalno invazivno liječe moždani udari.

- Ovu angiosalu koristit će više klinika, a KBC Rijeka s kompleksom kojeg čine tri angiosale dobio je centar intervencijskih zahvata koji su, uostalom, i dosad bili istaknuta točka ove bolnice. U KBC Rijeka godišnje se izvede 4.500 kardioloških intervencijskih zahvata i u tom smo smislu vodeća bolnica u Hrvatskoj.

Prije četiri mjeseca formirali smo neurovaskularni tim koji je uz pomoć kolega iz Zagreba dosad izveo 20 zahvata pa s 1. listopadom ovaj tim i službeno počinje s radom, rekao je ravnatelj KBC Rijeka prof. dr. Davor Štimac.

Ministarstvo zdravstva financiralo je novu medicinsku opremu u vrijednosti od 5,4 milijuna kuna bespovratnim EU sredstvima u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., Europskog fonda za regionalni razvoj, a zajedno s građevinskim radovima vrijednost investicije iznosi 8,2 milijuna kuna.

Nova angiosala zamijenila je ujedno i angiosalu koja je kao okosnica razvoja kardiološkog laboratorija u Rijeci puštena u rad 2003. godine.

- Ovo je vrlo značajan trenutak jednog razvojnog procesa kojeg smo proveli u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i u sklopu kojeg smo hrvatske medicinske centre opremili s 11 angiosala od čega su se čak dvije našle u našem riječkom endovaskularnom laboratoriju, rekao je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva dr. Željko Plazonić.

Podsjetio je da se endovaskularna medicina danas više se ne vezuje samo uz liječenje bolesti srca i krvnih žila već podrzumijeva radiološke, onkološke, traumatološke i ginekološke zahvate, a ovakav brz i minimalno invazivan pristup mijenja i koncept suvremene medicine.

3924122

- Ovakvi laboratoriji gdje god se nalaze moraju u prvom redu služiti pacijentu, a liječnici prema tom konceptu dolaze pacijentu, a ne obrnuto kao što je u prošlosti bio slučaj. Upravo to smo zahvaljujući dobroj organizaciji i postigli u našem kardiološkom laboratoriju u kojem je 13. listopada 2003. godine otvorena prva angiosala koja je nas je služila punih 16 godina, rekao je Plazonić, inače utemeljitelj intervencijske kardiologije u KBC Rijeka.

Dodao je i kako se Hrvatska ubraja u prvih pet europskih zemalja kad je riječ o liječenju akutnih srčanih stanja.

3924120

U KBC-u Rijeka izvode se najsloženiji elektrofiziološki, endovaskularni i kirurški zahvati. Godišnje se u sklopu endovaskularnog laboratorija učini preko 4.500 zahvata, od čega je oko 2.500 terapijskih intervencija dok se hitnom intervencijom s postavljanjem stenta godišnje se liječi više od 700 bolesnika s infarktom srca.

3924125

Opremanjem ovakvog kompleksa i zajedničkim radom liječnika različitih specijalnosti koji djeluju kroz Koordinaciju za endovaskularnu medicinu, omogućuje se brzo dijagnosticiranje i liječenje životno ugroženih bolesnika sa srčanim ili moždanim infarktom, rupturom aorte ili po život opasnim srčanim aritmijama, a tri moderne angiosale garancija su i za bolju dostupnost intervencijskog liječenja većem broju elektivnih bolesnika.

3924152

3924153

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.