Novi problemi iza ugla

KBC Rijeka će milijunsku odštetu morati podmiriti iz svojih sredstava. Ima još 20-ak sličnih sporova

Barbara Čalušić

U posljednje vrijeme ustanova raspolaže policom osiguranja za moguće neželjene događaje, što tada nije bio slučaj. Liječnica koja je sudjelovala u liječenju danas je u starosnoj mirovini«, poručuju iz KBC-a Rijeka



Dosad najveću odštetu dosuđenu u hrvatskom zdravstvu – čak 5,6 milijuna kuna – mora platiti KBC Rijeka Riječanki koja je zbog liječničke pogreške tijekom operacije prije 13 godina postala – doživotni invalid. Prema odluci Županijskog suda u Rijeci, oštećenoj pacijentici i njezinoj užoj obitelji dosuđena je odšteta čija glavnica, kamate i sudski troškovi ukupno iznose više od 5,1 milijun kuna, a KBC Rijeka morat će pacijentici do stjecanja prava na starosnu mirovinu plaćati i mjesečnu rentu zbog izgubljene zarade koja se procjenjuje na oko 500 tisuća kuna. Parnica je pokrenuta 2008., prvostupanjska presuda je donesena 2016., a presuda Županijskoga suda krajem 2018. godine.


Ministar zdravstva Milan Kujundžić kazao je da »ne može pravno komentirati što je sve u Rijeci bilo«.


– Nažalost, ako je bilo propusta, onda bolnice moraju platiti odštetu – rekao je Kujundžić koji je na novinarsko pitanje hoće li biti sankcija za liječnike koji su pogriješili kazao da to treba pitati upravu riječke bolnice jer on ne zna detalje.




U KBC-u Rijeka kratko su kazali da se radi o 13 godina starom slučaju te da je liječnica koja je sudjelovala u liječenju danas u mirovini. Trenutno se protiv bolnice vodi dvadesetak sličnih sporova, a višemilijunsku odštetu za ovaj konkretan slučaj bolnica će očito morati podmiriti iz vlastitih sredstava budući da 2006. godine bolnica nije imala osiguranje za neželjene događaje.


»Riječ je o događaju iz 2006. godine za koji je ustanova primila odluku o pravomoćnoj i ovršnoj presudi te je s tužiteljima postignut dogovor o obročnom načinu plaćanja navedene odštete. U tijeku je dvadesetak različitih postupaka koji sudski nisu okončani te se ne može govoriti o ishodu i načinu rješavanja sporova. U posljednje vrijeme ustanova raspolaže policom osiguranja za moguće neželjene događaje, što tada nije bio slučaj. Liječnica koja je sudjelovala u liječenju danas je u starosnoj mirovini«, poručuju iz KBC-a Rijeka.


U većini europskih država, osiguranje liječnika od profesionalne odgovornosti zakonski je obvezno, a tamo gdje i nije, zbog uvjeta na tržištu i povećanog rizika od pružanja zdravstvenih usluga, obavljanje liječničke profesije danas je nezamislivo bez pokrića osiguravatelja jer se liječničke pogreške neminovno događaju.