Promocija na botelu Marina

KAPITALNO DJELO Ukoričeno šest desetljeća podvodnog ribolova na Jadranu

Edi Prodan

Branko Šuljić i Valentina Prokić/D. ŠKOMRLJ

Branko Šuljić i Valentina Prokić/D. ŠKOMRLJ

Prigodno, na brodu legendi, botelu »Marina« usidrenom u riječkoj putničkoj luci, predstavljena je knjiga uglednog novinara i plodnog publicista, bivšeg novinara Novoga lista Branka Šuljića, ovog puta u koprodukciji s kolegicom, sportskom novinarkom Valentinom Prokić.



RIJEKA Prigodno, na brodu legendi, botelu »Marina« usidrenom u riječkoj putničkoj luci, predstavljena je knjiga »Povijest podvodnog ribolova na Jadranu 60 godina«, uglednog novinara i plodnog publicista Branka Šuljića, ovog puta u koprodukciji s kolegicom, sportskom novinarkom Valentinom Prokić. Izdavač knjige je Hrvatski savez za sportski ribolov na moru, a na svečanom predstavljanju zanimljive knjige, zbornika iznimno bogatog podacima koji se ovako sistematizirani malo gdje uopće mogu pronaći, prisustvovalo je poprilično mnoštvo koje karakterizira ista strast – ona prema moru i ribolovu na njemu.


Trofejni sport


– Golemi je to bio posao, no onog trenutka kad smo iz tog pomalo zastrašujućeg brda papira, arhive koja se skupljala desetljećima došli do faze pisanja, e tad sam već bio siguran da smo uspjeli, da će sav taj značajni, nadam se i zanimljivi materijal biti ukoričen, istaknuo je Branko Šuljić, na predstavljanju knjige koju je u koautorstvu s Valentinom Prokić stvarao pune dvije godine.


– Kad smo počinjali, plan je bio 150 stranica. Završili smo na 385, a vjerujte moglo ih je biti i 500, naglasila je pak Prokić koja je istaknula kako se u pisanje jednog takvog djela, što joj je bilo predloženo u Hrvatskom savezu za sportski ribolov na moru, u čijem radu odnedavno participira, ne bi nikad upustila da joj partner u tome nije bio Šuljić.




A ono što je, uz saznanje da je hrvatska publicistika bogatija za jedno kapitalno djelo o moru i životu uz njega i od njega, bilo posebno lijepo te večeri – bio je to vjerojatno jedan od najvećih skupova ljudi koji su stvarali hrvatski podvodni ribolov.


– Sportsko ribolovstvo je jedan od najtrofejnijih hrvatskih sportova, stoga je vrijednost jednog ovakvog djela još i veća. I meni je drago ovdje vidjeti, recimo Igora Legca, jednog od najstarijih naših članova kao i znati da i mi imamo kapitalno djelo koje opisuje i arhivski sistematizira naš rad – bile su riječi Đure Marinovića, predsjednika Hrvatskog saveza za športski ribolov na moru koji je uz istaknute podvodne ribolovce, Dubravka Balenovića, koji je također nedavno objavio knjigu o svom radu, kao i Danijela Gospića, bio jedan od moderatora predstavljanja knjige.


A sad udičarenje


Gospić se pak kao višestruki osvajač najsjajnijih svjetskih odličja zahvalio tandemu Šuljić-Prokić koji su ispisali stranice i stranice o njihovom radu, ali i njihovoj – strasti.


– Znate, velika je to strast koja se s vremenom razvila i u dobro organizirani sport. U osnovi to vam je nadmetanje s prirodom i stalno nadmudrivanje s ribom. Ali to su već sada i dosezi koji graniče s ljudskom izdržljivošću jer danas se roni i do dubina od 60 metara što je nekad bilo nezamislivo, dodao je Gospić.


A da sve ne bi ostalo samo na čestitkama, autorima »Povijesti podvodnog ribolova na Jadranu 60 godina«, agilni i energični predsjednik HSŠRM-a Marinović iste im je svečarske večeri dao novi zadatak – pisanje knjige o udičarima i udičarenju kako bi se rad Saveza kojem je na čelu javnosti prikazao u cjelosti.