Skora dogradnja školske zgrade

KAPITALNI PROJEKT Općina Jelenje sve priprema za školski rad u dvije smjene

Sanja Gašpert

Simulacija izgleda škole u Dražicama nakon obnove

Simulacija izgleda škole u Dražicama nakon obnove

Inventar iz školske zgrade u Dražicama prenesen je u zgradu u Jelenju gdje je  kraj škole  izgrađen  nogostup. Ocrtat će se  pješački prijelaz, a s Autotrolejom se dogovara prilagodba autobusnih linija...



JELENJE  Nakon što su vijećnici Županijske skupštine Primorsko-goranske županije jednoglasno usvojili investicijski elaborat o dogradnji zgrade Osnovne škole Jelenje-Dražice u Dražicama s pripadajućom sportskom dvoranom, čime su uveliko ispunjeni preduvjeti za raspisivanje javne nabave i ostale zakonske procedure za provedbu projekta, zeleno svjetlo realizaciji najvećeg projekta u povijesti Općine Jelenje dali su i jelenjski vijećnici.


Riječ je o zajedničkom projektu PGŽ-a  i Općine Jelenje, ukupne vrijednosti 33,5 milijuna kuna, koji će se sufinancirati u omjeru 60 posto Županija te 40 posto Općina Jelenje.


Sadašnja škola trenutno je jedina koja provodi nastavu na dvije lokacije – u Dražicama i Jelenju. Kako se radi o poprilično derutnom objektu energetskog certifikata G, što je najnepovoljniji energetski uvjet, krenulo se s  projektom obnove kojim će se  povećati  prostorni kapaciteti, a ukupno će biti na raspolaganju 21 učionica s kabinetima.




Svi prateći objekti bit će izrađeni prema pedagoškom standardu. Jednodijelna školska-sportska dvorana povezana toplinskom vezom sa školom imat će ukupno tisuću četvornih metara. 


Vanjski sportski tereni, nova energetski učinkovita kotlovnica s grijanjem na biomasu omogućit će ugodan boravak u školskim klupama. Prema najavama, projekt će biti gotovo do 2021. godine, a sva djeca onda će pohađati nastavu u jednoj školskoj zgradi u Dražicama. Tijekom jeseni provest će se javna nabava i početkom 2019.  započinje realizacija na terenu.


Zbog početka realizacije kapitalnog projekta u jelenjskoj općini, od nove školske godine, u rujnu, svi jelenjski osnovnoškolci pohađat će nastavu u školskoj zgradu u Jelenju.


Općina Jelenje stoga je proteklih mjeseci provela određene aktivnosti, pa je škola već u fazi preseljenja. Sele se stvari iz učionica i oprema u skladišni prostor, a već je preseljena i informatička oprema.


–  Inventar iz školske zgrade u Dražicama prenesen je u školsku zgradu u Jelenju, u kojoj će djeca početkom rujna pohađati nastavu u okviru dvosmjenskog rada, radi izgradnji nove škole u Dražicama. Višak stolica i klupa tom su prigodom kvalitetno skladišteni. Kraj školske zgrade u Jelenju izgrađen je nogostup, a uskoro će se ocrtati i pješački prijelaz. Napravljene su sve pripremne radnje da se podigne sigurnost djece jer će se gotovo 400 učenika u rujnu preseliti u Jelenje. Tijekom kolovoza iscrtat će se pješački prijelazi, a održan je i sastanak s predstavnicima Komunalnog društva Autotrolej oko usklađenja i prilagodbe autobusnih linija. Sve je napravljeno kako bi bili spremni da se ovaj projekt kvalitetno odradi, kaže načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja.