HNS povukao svog člana Nadzornog odbora

Juraj Bukša: Vojko Obersnel tajio informacije o Energu

Tihana Tomičić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Smatrali smo sve dogovorenim i očekivali smo da će prijedlog koji smo inicirali, a to je trenutni i bezuvjetni moratorij na poskupljenje, biti dostavljen vijećnicima



RIJEKA » Slučaj Energo ide dalje: nezadovoljni rješenjem koje je Gradsko vijeće na prijedlog gradonačelnika Vojka Obersnela usvojilo o cijenama grijanja, riječki HNS-ovci povukli su iz Nadzornog odbora Energa svog čovjeka. Točnije, Vojko Gorše sam je odlučio dati ostavku na članstvo u NO-u Energa. 


  – Istina je, član HNS-a u NO-u Energa odmah idući dan nakon sjednice Gradskog vijeća podnio je ostavku. Za ovakav način rada odgovornost ne želimo imati, kaže predsjednik HNS-a Rijeke Juraj Bukša, čiji su vijećnici bili suzdržani na glasanju za Obersnelove prijedloge. Pitali smo ga osjeća li se HNS izigranim od SDP-a, s obzirom na to da su tek na klupama dobili konačni prijedlog gradonačelnika o novim mjerama. 



SDP-ov predsjednik NO-a Energa Ivan Ivaniš podsjeća da je do 2011. godine HERA pokrivala sve toplane, a od tada je drugačije, no za njega su to »tehnička pitanja«.   – Naravno da poznajem ta pravila, ali to vam nema veze sa cijenom, naime HERA ne bi odobrila cijene Energa da nisu zakonski uvjetovane i u skladu sa svim ulaznim troškovima koji se obračunavaju. Naravno da su cijene grijanja previsoke ako iznose 3.000 kuna, stoga nadležno ministarstvo mora mijenjati pravilnik o razdiobi troškova unutar zgrada, no isto tako je jasno i da Energo ne može rušiti dalje svoje cijene, a da pritom ne bude u još dubljim financijskim problemima, kaže Ivaniš.




  – Iako je postupak izrade zaključka nekorektan, ne smatramo se izigranima mi, izigrana su očekivanja građana. Naime HNS je kroz razgovor nastojao doći do rješenja, uvažavajući i stavove gradonačelnika. Dan prije gradskog vijeća smatrali smo sve dogovorenim i očekivali smo da će prijedlog koji smo inicirali, a to je trenutni i bezuvjetni moratorij na poskupljenje, u obliku prijedloga gradonačelnika biti dostavljen vijećnicima. Kako se niti mi, niti gradski vijećnici ne bi na samoj sjednici Gradskog vijeća doveli pred svršen čin, dan ranije smo u više navrata tražili zaključke u pisanom obliku kako bismo eventualno tražili dodatne izmjene.


To nije uvaženo i prijedloge zaključka dobili smo tek kada je počela rasprava o Energu na Gradskom vijeću. Nažalost, prijedlog je mimo našeg znanja nadopunjen na način da se opet teret cijene grijanja svaljuje na građane Rijeke, što je suprotno stavovima HNS-a. Pokušali smo u pauzi sjednice ispraviti zaključak, ali nažalost nismo imali partnera za to. Jasno da za takav izmijenjeni zaključak HNS nije mogao dignuti ruke. 


  Na pitanje jesu li imali informaciju da HERA kontrolira samo 3 toplane od 20, Bukša potvrđuje da su informaciju o tome da HERA odobrava povećanje cijena grijanja samo za 3 od 20 toplana u Rijeci doznali poslije sjednice Gradskog vijeća. 


  – No to je manje važno. Naime, Energo pa i njegova skupština, a to je gradonačelnik, cijelo su vrijeme imali i tajili tu informaciju, to je nesporno i to je ono što smatramo nekorektnim. Kada je direktor Energa Sanjin Kirigin tijekom gostovanja u emisiji Pressjek potvrdio tu informaciju, maske su pale, tim više što je u istoj emisiji na samom njenom početku ponovio ono što ponavlja zadnja dva mjeseca, kako je HERA ta koja formira cijene za Energo. Ono što je tragično jest da se pred Gradsko vijeće i pred građane izlazilo s neistinom i laži! A kad lažete onda i manipulirate. Cijenu u takvim situacijama uvijek plate građani, kaže ogorčeni Bukša. 



Na pitanje kako komentira informaciju o tome da cijenu isporuke toplinske energije u velikoj većini toplana ipak ne kontrolira HERA nego sam Energo, koji visokim cijenama pokriva svoje gubitke u poslovanju, šefica kluba SDP-a u Gradskom vijeću Rijeke Ana Komparić-Devčić, kaže:   – Ne mogu ja to komentirati, s obzirom na to da ni na sjednici zajedničkog kluba u srijedu, niti na samom Gradskom vijeću u četvrtak o tome nije bilo riječi, niti smo imali kakvu informaciju o tome. 


  On kaže da se nada da su se vijećnici oporbe, koji su nedolaskom doveli do izglasavanja ovakvih zaključaka, samo malo uplašili »grmljavine«:   – Druge razloge njihovog nedolaska ne želim ni zamisliti! Mi možemo preuzeti odgovornost samo za svoja djela. Nismo mogli prihvatiti odluke koje bi bile u suprotnosti sa zakonom pa samim time nevažeće. Našli smo rješenje koje pomaže našim sugrađanima i ustrajali na tome.    Ipak, Bukša tvrdi da sve ovo ne znači da HNS izlazi iz koalicije.   – Ne izlazimo. To samo znači da ćemo se boriti za interese građana jer smo za to i birani. Koalicija ne znači jednoumlje, koalicija znači suradnja. Kao i na primjeru našeg neslaganja s povećavanjem prireza, koncesije na plaži Ploče, sustavu javnih i privatnih vrtića, dajemo svoje prijedloge i na taj način doprinosimo ukupnom radu koalicije. Možda je jednostavnije šutjeti, ali to nije put koji smo odabrali. Ne moramo se uvijek slagati, ali se moramo uvažavati. Ako netko misli drugačije nije problem, HNS će se maknuti. Siguran sam da ima onih koji priželjkuju takvu situaciju i već čekaju u redu, zaključuje šef HNS-a Rijeke.