Prezentacijom u osnovnoj školi Dolac započeo projekt "Judo u škole"

Judo postao hit među osnovcima

Ingrid Šestan Kučić

Novi će se projekt provoditi kao izvannastavna aktivnost u sklopu programa produženog boravka, a interes za uključivanje pokazali su gotovo svi učenici razredne nastave



RIJEKA Prezentacijom juda u osnovnoj školi Dolac jučer je službeno započela primjena projekta »Judo u škole« koji zajednički provode Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Hrvatski judo savez.


 Riječ je o projektu koji je osmišljen prošle školske godine, a realizirat će se kao izvannastavna aktivnost za učenike nižih razreda osnovnih škola. Naglašavajući kako su dosadašnja iskustva pokazala da djeca koja se od najranije dobi počnu baviti tom vještinom više cijene sebe, prijatelje, učitelje i roditelje, ministar znanosti Željko Jovanović istaknuo je da se ove godine u cijeloj Hrvatskoj u projekt uključilo stotinjak škola, od čega njih 14 iz Primorsko-goranske županije. 


  – Pokazalo se da su djeca koja se bave judom uspješnija. Nauče kako pobijediti, ali i kako izgubiti, istaknuo je ministar. 




  U Osnovnoj školi Dolac judo je već postao pravi hit, jer prema riječima voditeljice sportskih aktivnosti Irene Bučić Kliman, novi će se projekt provoditi kao izvannastavna aktivnost u sklopu programa produženog boravka, a interes za uključivanje u projekt pokazali su gotovo svi učenici razredne nastave. 


  – Prijavilo se stotinjak djece, a to su gotovo svi učenici koji idu u produženi boravak. Interes je velik, a ovo će uz dosadašnje sportske aktivnosti obogatiti ponudu škole. Treninzi će se provoditi jednom tjednom i krećemo već ovog petka, kazala je Bučić Kliman. 


  Projekt koji prvi put ovog tjedna starta u hrvatskom obrazovnom sustavu već se provodi u Japanu, Francuskoj i Nizozemskoj, gdje je polučio dobre rezultate jer riječ je o sportu koji je vrlo učinkovit u prevenciji vršnjačkoga nasilja, kod usvajanja zdravih životnih navika, timskog rada, razvoja pozitivnih vrijednosti, tolerancije i samokontrole.


Riječ je o edukativnoj metodi koja razvija zdrav stil života te ne samo da preventivno djeluje na nasilje, već i pretilost. Jedan od ciljeva projekta je i omasovljavanje juda, kao i njegova popularizacija.


Do sada se judo kao aktivnost nudio u pedesetak škola, a cilj je projekta da u konačnici kroz nekoliko godina judo zaživi u 600 hrvatskih osnovnih škola koje imaju sportske dvorane, kao i da se obuhvate i učenici viših razreda osnovnih škola.


S obzirom da je u Hrvatskoj svega 12 posto školske populacije kroz obrazovne ustanove uključeno u sportske aktivnosti, jedan od ciljeva projekta je i stjecanje navike redovitog bavljenja sportom.