Karnevalski vikend

Jubilarna 25. Balinjerada vrhunac opatijskog karnevala

Marina Kirigin

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Večeras je Maškarani klapski maraton, manifestacija koja spaja klapsko pjevanje i karnevalski duh, u subotu je u klubu Gervais najveći ovogodišnji opatijski ples pod maskama, Lumberov maškarani tanac, a u nedjelju je tradicionalni spust od hotela Paris do hotela Imperial na »balinjerama ke rošću«



OPATIJA Vrhunac kratkog, ali događajima ispunjenog Karnevala u Opatiji dogodit će se ovog vikenda uz tri uzbudljive i atraktivne manifestacije – Klapski maškarani maraton, Lumberov maškarani tanac te jubilarno 35. izdanje najluđe utrke na svijetu, opatijske Balinjerade koja će u nedjelju okruniti bogat karnevalski program i opatijske ulice ispuniti gledateljima i natjecateljima željnima iskusiti slavni spust od hotela Paris do hotela Imperial na »balinjerama ke rošću«, najavili su organizatori iz Turističke zajednice Grada Opatije.


Večeras u sportskoj dvorani Marino Cvetković, u 20 sati počinje Maškarani klapski maraton, već tradicionalna i dobro posjećena opatijska manifestacija koja spaja klapsko pjevanje i karnevalski duh, a na koju je ulaz slobodan. U subotu, 3. veljače, u klubu Gervais s početkom u 21 sat počinje najveći ovogodišnji opatijski ples pod maskama, Lumberov maškarani tanac. Opatijskom »meštru od Pusta« Dušku Jeličiću Duletu i njegovoj Bonaci pridružit će se grupa Kantriders, a posjetitelje očekuje bogata tombola i izbor najboljih maski – sve uz slobodan ulaz.



Zbog održavanja Balinjerade u nedjelju 4. veljače od 9 do 15 sati, za sav promet bit će zatvorena Ulica maršala Tita od raskrižja s Ulicom V.C. Emina (skretanje za opatijsku luku) do Slatine (ex hotel Zagreb). Promet gradskih autobusa odvijat će se za to vrijeme po Novoj cesti, a autobusna stajališta bit će uspostavljena na uobičajnim mjestima. Navedenog dana zabranjuje se parkiranje na označenim parkirnim mjestima u Ulici maršala Tita, na dionici odvijanja Balinjerade.





Jubilarno, 35. izdanje spusta na balinjerama, odnosno kugličnim ležajevima – Balinjerada spada među najslavnije dijelove opatijske pusne tradicije, a na rasporedu je u nedjelju, 4. veljače. Priliku da iskuse »roštanje« balinjera na asfaltu i uzbuđenje spusta glavnom opatijskom ulicom i ove će godine od 10 sati dobiti svi zainteresirani posjetitelji u sklopu programa »Taxi-balinjere«, uz nadzor iskusnih natjecatelja, primjenu svih mjera sigurnosti i na posebno pripremljenim »karićima«, ističu u TZ Opatija.


Start Balinjerade bit će u 12 sati, a uz utrke karića u više kategorija kao što su monopatini, jednosjedi ili unjuli i dvosjedi ili dvojki, neizostavan dio ove karnevalske atrakcije bit će i predstavljanje »merikanskih vozila«, raskošnih kreacija na kugličnim ležajevima kojima maškarane grupe često daju svoj pogled na aktualna politička i društvena zbivanja. Svi sudionici Balinjerade obavezni su imati sigurnosnu kacigu i pridržavati se uputa organizatora.



Za vikend se u Lovranu očekuje veliki finale ovogodišnjeg »petog godišnjeg doba«. Subotnje popodne će u lovranskom restoranu »Kvarner« ispuniti najmlađi na svojoj tradicionalnoj dječjoj maškaranoj zabavi da bi se u večernjim satima u istom prostoru održao ovogodišnji jedini karnevalski ples za odrasle uz glazbeni sastav »Marinero band«.


Nedjeljni karnevalski dan obilježit će tradicionalna velika Međunarodna karnevalska povorka. Start povorke predviđen je ispred hotela »Excelsior« u 14 sati.


Stogodišnji karneval u Lovranu ove godine će na paradi svojim nastupom uveličati 40 prijavljenih karnevalskih grupa s 1.600 odraslih i 980 najmlađih maškara iz vrtića, škola i ostalih maškaranih grupa. Povorku će zvonjavom i izgledom uljepšati 360 zvončara iz šest zvončarskih skupina i to Žejana, Zameta, Vlahovog Brega – Korenskog te Ćićski zvončari, Halubajski zvončari i Grobnički dondolaši, prvi puta.


Organizatori ove vrlo posjećene i po kvaliteti poznate povorke, članovi lovranske »Toronjere« na kraju nastupa će sve maškare na lovranskom mulu počastiti friganim sardelicama i pićem, a najmlađi će u lovranskom vrtiću biti ponuđeni krafnom i sokom. 



Uz atraktivne sudionike, za zabavu publike pobrinut će se i iskusni voditelji programa Mario Lipovšek Battifiaca, Irena Grdinić i Dražen Turina Šajeta, a glazbenu podlogu za vrhunsku atmosferu pružit će Dule i Bonaca, Le Salpe i Dellboys. Po završetku Balinjerade održat će se karnevalska povorka maškaranih grupa iz Opatije i okolice, a u 13 sati na plaži Slatina »Kukalku«, morsku verziju Alke odigrat će Opatijski kukali.