Uskrsna placa

Još niste stigli kupiti sve za blagdansku trpezu? Provjerili smo za vas cijene i ponudu na riječkoj tržnici

Slavica Kleva

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

Oblaci, pa ni kiša, nisu uspjeli pokvariti užitak kupovine na vanjskim štandovima gdje je bilo pravo bogatstvo povrća, a iako su uobičajeno za ove dane najveće gužve zabilježene u mesnicama, i ribarnica je jučer bila dobro opskrbljena i jako dobro posjećena



RIJEKA Nema dvojbe, radost uskrsnih blagdana spremno su dočekali prodavači na glavnoj tržnici. Ni oblaci, pa ni kiša, nisu uspjeli pokvariti užitak kupovine na vanjskim štandovima iako su, uobičajeno za ove dane, najveće gužve zabilježene u mesnicama, a ni ribarnica nije bila slabo posjećena. Ne samo posjećena – unatoč lošem vremenu, uz skuplju ribu, naveliko se prodavala srdela po 10 i inćun po 30 kuna za kilogram.


Obilje ribe 


– Srdela je iz Piranskog zaljeva – odgovara prodavačica na upit gdje su ulovljene, ali odmah dodaje: »Ma šalim se«.


Škampi, ne baš veliki, cijenili su se 150 kuna za kilogram, naši oslići 70 kuna, španjolske skuše po 60 kuna, talijanska lignja po 120 kuna za kilogram. Na jednom prodajnom mjestu 200 kuna kilogram liganja, ali peškafondo, naše, domaće. Baš kao i one iz koće koje su koštale 120 kuna. Na sljedećem štandu opet španjolski škombar po 60 kuna, losos se prodavao za 160 kuna po kilogramu, naš romb po 140 kuna, očišćen rep raže po 200 kuna. Male španjolske kozice bile su po 100, veće po 140 kuna. Očišćene kozice prodavale su se po 160 kuna za kilogram. Naš oslić s parangala imao je cijenu od 100 kuna za kilogram, vidi se, svjež. Trlje, ne baš svježe ulovljene, prodavale su se po 50 kuna za kilogram, a golub po 40 kuna.





jaja: 1, 1,30 ili 1,50 kuna


mlada kapulica: 5 kn/mac, 20 kn/kg


šunka u mrežici: 49,50 kn/kg


plećka: 40 kn/kg


lopatica:49,50 kn/kg


janjetina: 72 do 75 kn/kg



– Nema naše tune, ona ide za izvoz u Japan po cijeni od 300 kuna – objašnjava jedna prodavačica, nudeći uvoznu po 70 kuna, a na jednom mjestu veliki komadi nudili su se po cijeni od 140 kuna za kilogram. Listovi, zapravo veće patarače, stigle su iz Dalmacije i prodavači su ih cijenili 80 kuna za kilogram.


– Zovu jugo večeras, nisam sigurna hoće li naši izaći, vidjet ćemo sutra – kazala nam je prodavačica Nikolina Orlić, dok prodavačica Gordana ipak gaji nadu da će sutra biti svježe ribe, unatoč lošem vremenu.


– Ma izaći će oni, samo ne znam kakav će ulov biti – odgovara.


Gužva posvuda 


Ništa manju gužvu zatekli smo i u mlječnom paviljonu kod prodavačice Zrinke Hatibović koja tradicionalno prodaje bakalar iz Baderne. Cijena za 10 dekagrama – 16.99 kuna, što će reći da je kilogram gotovo 170 kuna. Na tom prodajnom mjestu velik izbor maslina u salamuri s pristupačnom cijenom, a slani inćun u salamuri prodaje se po cijeni od 14 kuna za 10 deka. Prodavačica Vesna nasuprot prodaje ličke proizvode, sirane Krasno, Otočac. Sir škripavac je 64 kune po kilogramu. Stigla je i kravlja skuta po 50 kuna, dok je ovčja skuta 70 kuna po kilogramu.


Gužva je i na prodajnom štandu s jajima. Ima ih po kunu, 1,30 i po 1,50 kuna. Na vanjskim štandovima pravo bogatstvo zelenog povrća, od mlade kapulice koja se prodaje po 5 kuna za mac ili 20 kuna za kilogram, pa do ljutike po 14 kuna. Blitva je po 14 i 16 kuna, špinat po 14 kuna, prokulica po 14 kuna, cikla je 10, kelj po 10 i 12 kuna. Na jednom mjestu stigle šparoge, nema ih još puno, ubrane su, kaže prodavačica, na Draškom brijegu. Cijenila je mac po 25 kuna. Rotkvice negdje 5 kuna, negdje mac 6 kuna ili dva maca za 10 kuna.


Foto Ivica Tomić


Foto Ivica Tomić



Sve domaće 


– Nije baš sjajno, imamo sve domaće, ali sve je to slabo – kaže nam Marko Pilipović koji sa suprugom Katom prodaje domaći krumpir, peršin, celer, mrkvu, kapulu, mladu kapulu i bundeve.


Slično razmišlja i Marina Grgić, vlasnica prodajnog štanda sa suhim mesom, pancetom, kobasicama, na početku srednjeg paviljona. U ponudi ima šunku u mrežici po 49,50 kuna, lopaticu po 40 kuna, te 49,50 kuna.


Foto Ivica Tomić


Foto Ivica Tomić



– Sve je ovo domaće, suši se i zrije u našim pogonima, pa unatoč što se domaće prodaje kod nas, posao je sada trenutno u Šparu. Trgovački centri uzimaju i dalje najveći dio posla, premda mi nudimo naše domaće proizvode – kazuje nam sugovornica Marina.



Pitamo gospođu Adelu Bivec, koju smo zatekli u kupovini, što napraviti da ne pukne kora jajeta.


– Najprije izvadim jaja iz hladnjaka da odstoje na sobnoj temepraturi dobar dio dana, stavim dvije-tri žlice octa, dobro posolim i kuham na vrlo laganoj vatri. Važno je i da se jaja u posudi ne dodiruju. A bojim ih u cikli i kori od kapule – kaže naša sugovornica, naglasivši da tako radi godinama, a nije zaboravila ni poželjeti svima ugodne i sretne blagdane.



Cres, Krk, Istra, podvelebitski kraj, Karlobag, Bjelovar, mjesta su gdje je uzgojena janjad koja je ovih dana stigla u mesnice… Cijena varira od 72 do 75 kuna po kilogramu. Jučer je bilo i odojaka, cijena mu je 42 kune za kilogram. Dobra je ponuda i teletine, od 105 kuna za kilogram buta do karea po 80 kuna, dok je cijena teleće lopatice 95 kuna za kilogram.


Bit će i palente kumpirice 


Kupce tijekom današnjeg dana očekuje i obilna gastroponuda u lokalima na tržnici. Bakalara neće nedostajati. Zavirili smo u Bistro »Iva« i »izvukli« šefa kuhinje Vedrana Fućka da nam ukratko kaže što će imati u ponudi. Uz uobičajene frigane i lignje na žaru, bit će bakalara na gulaš, pohani oslić, polpete od oslića i škarpine, pašta s tunom.


– Danas će u ponudi biti i naša palenta kumpirica – kazao nam je glavni kuhar Fućak, a onda se vratio u kuhinju gdje ga je čekalo puno posla.