Press kolegij

Još malo pa sanirana cijela cesta za Platak

Sanja Gašpert

Platak / Foto: D. ŠKOMRLJ

Platak / Foto: D. ŠKOMRLJ

Realizirana je javna nabava za drugu fazu sanacije kolnika dužine 1.135 m županijske cesta prema Platku, vrijednosti radova veće od 2,5 milijuna kuna



Pročelnica Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Melita Raukar je na redovitom press kolegiju Primorsko-goranske županije, održanom nakon gotovo dvomjesečne stanke zbog epidemije koronavirusa, podsjetila kako je u zadnje tri godine kroz program provedba mjera ruralnog razvoja Županija podupirala kako malo poduzetništvo, mikro i male poduzetnike, tako i poljoprivredna gospodarstva.



Planirana sredstva


– To smo planirali i ove godine, osigurana su određena sredstva u proračunu, ali smo se zbog epidemije odlučili revidirati mjere te ih prilagoditi današnjim uvjetima. Župan je donio dvije odluke – odluku o provedbi mjera radi ublažavanja posljedica epidemije bolesti COVID-19 u sektoru maloga gospodarstva na ruralnom području PGŽ-a te odluku o provedbi mjera očuvanja i razvoja poljoprivredne proizvodnje na području PGŽ-a. Prva odluka odnosi se na male i mikro poduzetnike, a sadrži četiri mjere koje su na neki način i do sada provođene, ali su malo modificirane. Poduzetnike će vjerojatno zanimati mjera nabave opreme i sufinanciranje svih troškova koji su vezani za prilagodbu poslovanja novim uvjetima zbog pojave epidemije COVID-19. Iznos potpore će biti do 30 tisuća kuna za one koji imaju jednog zaposlenog, odnosno do 40 tisuća kuna za one koji imaju više od jednog zaposlenog. Minimalno 40 posto tražene potpore mora biti oprema kao ulaganje u dugotrajnu imovinu, dok su ostali troškovi vezani za prilagodbu novim uvjetima poslovanja.




Javni poziv bit će otvoren do iskorištenja sredstava, a u proračunu je planirano oko 2,5 milijuna samo za ovu mjeru, kazala je Raukar. Spomenula je i mjeru potpore razvoja i komercijalizacije inovacijama, kao i mjeru subvencije kamata na poduzetničke kredite te istaknula kako je u ovom trenutku aktivno oko 152 kredita kojima Županija subvencionira kamate, a predviđeno je da uz redovitu kamatu Županija preuzme i moguću dodatnu kamatu nastalu radi moratorija. U proračunu je za ovu mjeru predviđeno oko dva milijuna kuna. Drugi set mjera odnosi se uz odluku o očuvanju i razvoja poljoprivredne proizvodnje na području PGŽ-a, a za njihovu provedbu u proračunu je predviđeno oko šest milijuna kuna. Među njima je i ciljana mjeru za Gorski kotar, a odnosi se na razvoj i obnovu stočnog fonda te iznos potpore iznosi do 30 tisuća kuna po korisniku, istaknula je Raukar, podsjećajući i na mjere vezano za investicijsko ulaganje u razvoj tržišta i preradu poljoprivrednih proizvoda, kao i očuvanje i razvoj poljoprivrednih gospodarstava.



Održavanje cesta


Pročelnica Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze Nada Milošević izvijestila je kako je Županijska uprava za ceste provela niz aktivnosti vezano za realizaciju godišnjeg plana održavanja i gradnje kako županijskih, tako i lokalnih cesta.


– Provedene su dvije javne nabave koje se odnose na sanaciju kolnika. Jedna sanacija kolnika dužine oko 900 metara nalazi se u Ravnoj Gori, vrijednosti radova više od 1,3 milijuna kuna, dok se druga sanacija odnosi na drugu fazu sanacije kolnika dužine 1.135 metara županijske cesta prema Platku, vrijednosti radova većoj od 2,5 milijuna kuna. Ovim projektom gotovo u cijelosti će biti sanirana županijska cesta prema Platku, preostaje još 500 metara prometnice od novouređenog parkirališta prema Velikom domu. Najnižu ponudu na oba natječaja dalo je Građevinsko poduzeće Krk, kazala je Milošević.


Prisutnima se obratio i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, istaknuvši kako Županija funkcionira sve ovo vrijeme, kolegiji se redovito održavaju uz pridržavanje svih mjera fizičke distance, a na današnjem kolegiju u planu je dogovoriti održavanje sjednice Županijske skupštine za kraj svibnja. Komadina je komentirao i ponovno otvaranje škola te kazao kako ne vidi smisla u tome da se škole otvaraju u stopostotnom kapacitetu za manje od pet posto učenika, kao niti u činjenici da roditelji moraju potpisivati odobrenja da im djeca idu u školu.