Ovrha umjesto isprike za krađu identiteta

Još jedna žrtva HT-a: Riječaninu Predragu Šegoti uzeli 3.500 kuna za nepostojeći dug

Damir Cupać

Predrag Šegota – žrtva krađe identiteta i HT-a / Foto: S. DRECHSLER

Predrag Šegota – žrtva krađe identiteta i HT-a / Foto: S. DRECHSLER

Nakon što je Šegota napravio sve što su mu u HT-u savjetovali, ipak je nakon pola godine pokrenut ovršni postupak, a isto će se uskoro dogoditi i njegovom sinu Juri 



RIJEKA » Kada je vidio najavu Novog lista na Kanalu RI o slučaju Deizi Štimac, kojoj Hrvatski telekom želi ovršiti račun za nepostojeći dug koji je nastao zbog toga što je bila žrtva krađe identiteta, Predrag Šegota konstatirao je: »S razlogom se gospođa boji«. Naime, i on je jedna od 17 riječkih žrtava čovjeka protiv kojega je u tijeku sudski postupak zbog nedozvoljene uporabe osobnih podataka. I on je tijekom prošle godine dobivao obećanja Hrvatskog telekoma da će sve biti u redu nakon što se otkrilo da su ovi građani Rijeke prevareni jer je netko na njihovo ime potpisao ugovore s Hrvatskim telekomom. I onda je s njegovog računa 7. svibnja 2015. godine skinuto oko 3.500 kuna. Da stvar bude gora, ista stvar bi se uskoro mogla dogoditi za isti iznos i njegovom sinu Juri. 


  Počišćen račun


– Sredinom studenog prošle godine primili smo opomene pred tužbu od firme Prima solvent u ime Hrvatskog telekoma. Odmah sam nazvao HT, te su nam oni dale upute prema kojima smo sve napravili. Sljedeći dan prijavili smo nadležnoj policijskoj organizacijskoj jedinici kazneno djelo, te nakon tri dana napisali prigovor HT-u u kojemu smo ih o svemu izvijestili. Mislio sam da je sve riješeno, a onda je 2. travnja 2015. godine stigla opomena pred pokretanje ovršnog postupka pljenidbom na koju sam uložio žalbu. Dvadesetak dana kasnije slična opomena stiže i mome sinu na koju je i on uložio žalbu. Nažalost, meni je račun počišćen, a sada bi se to moglo dogoditi i mome sinu – užasnut je Šegota. 


   I on, kao i svi građani koji su u istoj situaciji, dvostruke su žrtve jednog bolesnog sustava koji ih ne želi zaštititi od pohlepe mobilnih operatera. Kako je moguće da unatoč tome što su dokazali da su im ukradeni osobni podaci kako bi se sklopili nevažeći ugovori, Hrvatski telekom i dalje provodi ovršni postupak i skida im s računa nemale iznose? Kako je moguće da isti taj sustav, od policije do državnog odvjetništva, ne želi napraviti ništa kako bi se njihova agonija okončala? 


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista