Počinju radovi

Još jedan kružni tok: Zbog izgradnje Spara kod čvora Rujevica gradi se novi rotor

Darko Pajić

Radovi će potrajati 40 dana, a izgradnjom rotora trgovački centar dobit će pristupnu cesta koja će se u budućnosti spojiti na cestu ŽC 5025 – DC 427



RIJEKA Prva faza rekonstrukcije raskrižja na državnoj cesti D427 kod čvora Rujevica i Ulice Maria Gennarija, koja se provodi zbog planirane izgradnje trgovačkog centra SPAR, započela je jučer i potrajat će oko 40 dana tijekom kojih neće biti značajnijih izmjena režima prometa.


Prema priopćenju riječke ispostaje Hrvatskih cesta obveza je osigurati pristupnu cestu trgovačkom centru, a najbolje prometno rješenje bit će rekonstrukcija postojećeg klasičnog trokrakog raskrižja u kružno raskrižje čime će se dobiti četvrti (novi) privoz. Taj privoz će za sada služiti samo kao prilazna cesta za trgovački centar, a u budućnosti će se spajati na spojnu cestu ŽC 5025 – DC 427 predviđenu GUP-om Grada Rijeke.


Investicija se provodi prema projektu koji je izradila tvrtka AG – Projekt na zahtjev investitora SPAR Hrvatska, a radove izvodi tvrtka Goran graditeljstvo.Riječ je o složenom zahvatu budući da predmetno raskrižje povezuje glavnu mjesnu ulicu s gradskom autocestom preko koje je područje grada povezano s državnom autocestovnom mrežom. Očekuju se gužve u prometu oko zone gradilišta pa se mole vozači za razumijevanje.

Nakon izgradnje trgovačkog centra očekuje se još veća frekvencija prometa pa se izgradnjom kružnog toka postiže veća sigurnost i bolja protočnost prometa na frekventnom križanju.




Gradilište se otvara nakon izrade projektne dokumentacije, rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i dobivanja potrebnih dozvola za gradnju, osiguravanja sredstava i ugovaranja radova te uz suglasnost Hrvatskih cesta i Grada Rijeke. Predviđeno je da se rekonstrukcija raskrižja odvija u pet faza, a u prvoj fazi gradilište će se nalaziti izvan obuhvata sadašnjeg raskrižja, što znači da neće biti uvođenja nove prometne regulacije tijekom narednih 40 dana.