Tribina u Rijeci

Jokić oštar prema Vladi: ‘Stalno nas plaše nekim radikalima i populistima. A kod nas su radikali već na vlasti’

Aneli Dragojević Mijatović

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Ta »hrvatska mlada osoba« Europu tretira kao što netko tretira sponzora: traži novac, i samo se o tome govori, kaže Boris Jokić, koji veli da nas plaše nekim radikalima i populistima, a kod nas su radikali već na vlasti 



Govori se da nam prijeti populizam, radikalizam i neke radikalne strukture, no u Hrvatskoj su one već dugo prisutne, a konkretno u obrazovanju već 20-ak godina. Govori se o tome da Europi prijeti radikalizam, a hrvatsku vladu činile su radikalne stranke. U svibnju 2016., razgovarajući sa zastupnicima od kojih su neki bili u Ministarstvu obrazovanja, moglo se čuti da govore o tome da se u hrvatskim školama ne bi trebala poučavati evolucija. To je vlast u Hrvatskoj, a ne neka radikalna struktura koja nam »prijeti«, upozorio je Boris Jokić s Instituta za društvena istraživanja na tribini »Glasaj za Europu/ Glasaj za znanost« koja je održana u riječkoj gradskoj vijećnici u organizaciji Sveučilišta u Rijeci i Universitasa.


Može se i bolje 


Boris Jokić kaže da Hrvatska može daleko bolje, no za to bi se, veli, morala radikalno drukčije ponašati.


– Izrazit ću se putem jedne metafore: Hrvatska danas ima skoro 29 godina, a ponaša se kao netko tko ima 13 ili 14 godina. Sve boljke Hrvatske oprostio bih nekoj nezreloj tinejdžerici, ali jednoj zreloj osobi od 29 godina, na pragu toga da kreira i stvara, nikako ne mogu, a naročito ne mogu oprostiti hrvatskoj politici. Hrvatska politika, naročito ova koja je trenutno na vlasti, zanemaruje ključni potencijal ove zemlje, a to su ljudi: u ljude se nije uložilo gotovo ništa. Ljude se ovdje ne tretira, a naročito se ne tretira mlade. S tih 29 godina, ta »hrvatska mlada osoba« Europu tretira kao što netko tretira sponzora: traži novac. Govori se samo o novcu. Tražite nešto, a ne pitate se što dajete, koje su to ideje, sadržaji, inovacije… Iz perspektive današnje hrvatske politike Europa je vreća novca koju treba isprazniti, smatra Jokić, dodajući da »u zadnje tri godine hrvatska politika koju vodi HDZ pod vlašću, prvo Tihomira Oreškovića, a sada Andreja Plenkovića, ne radi ni sustavno ni planski.« Naglasio je da je ideja Europe jedna od najljepših, posebno vrijedna ideja, za koju se treba boriti: ideja razvojnih iskustava, zajedništva, odgovornosti i integriteta…




Izaslanik predsjednika Vlade RH Tomislav Sokol našao se prozvanim pa je kazao da nije istina da se u ljude ne ulaže, jer je, nabrojio je, upravo ova vlada najviše po tom pitanju učinila. Budući da je spomenuo EU kao zajedničko tržište, na to se nadovezao SDP-ov zastupnik u europarlamentu Tonino Picula, rekavši da treba govoriti o Uniji vrijednosti, a ne samo Uniji tržišta. Kazao je i da građani nažalost sve više »glasaju nogama« jer odlaze iz zemlje, nemaju vremena čekati. Picula je istaknuo svoj doprinos u europarlamentu za razvoj otoka.


Javna rasprava


Rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija istaknula je da se tribina održava povodom nadolazećih europarlamentarnih izbora.


– Želimo poslati poruku da su izbori važni i da na izbore treba izaći, a naša dodatna poruka je da su na tim izborima za nas posebno važna pitanja znanosti i obrazovanja. Ova tribina je samo početak javne rasprave koju Sveučilište otvara, nakon nje otvorit ćemo prostor za e-konzultacije, očekujemo stavove, sugestije, vaše sudove, koje ćemo okupiti u neku vrstu Riječke deklaracije (»UNIRIDE«), neku vrstu manifesta, koji želimo uputiti svim članovima EU-parlamenta, koji će biti izabrani iz RH, ali i na druge važne adrese, te poručiti zašto se za obrazovanje i znanost svi trebamo zalagati, poručila je Prijić Samaržija.


Na tribini su govorili i Zoran Kurelić, dekan Fakulteta političkih znanosti, te David Smith, ravnatelj instituta »Ruđer Bošković«.


Modrić: Odu u Bruxelles, onda se oni tamo traže


Sanja Modrić, kolumnistica Novog lista, rekla je da je njen dojam da mi održimo EU izbore, pošaljemo u Bruxelles Piculu, Sokola ili koga već, i onda se oni tamo traže…


– I onda jedna zastupnica »nađe« npr. potrošače da se njima bavi, Picula nađe otoke, treći nešto treće, a ideja bi valjda trebala biti da znamo zašto te ljude, za plaće od 10.000 eura, tamo šaljemo. Naravno da onda građani sve to ne prepoznaju kao nešto bitno, pa ih izađe samo 25 posto. Ne vidim da će izlaznost i ovaj put biti puno veća, a zašto bi i bila? Gdje je Vlada i gdje su kampanje da se građaninu objasni da treba ići na izbore. Upravo suprotno, često se nepopularne odluke pravdaju Bruxellesom, koji je u javnoj percepciji opisan kao neki okupator, a izostaje svijest o tome da smo Unija ustvari mi, oni koji smo na tome da uđemo u nju dugo radili i koji smo to htjeli – rekla je Modrić.