Dan židovske baštine

Jeste li znali da židovska općina Rijeka obilježava već pet stoljeća postojanja

Mirjana Grce

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić



RIJEKA U sklopu Europskog dana židovske baštine, koji se svake godine obilježava prve nedjelje u rujnu, i u Židovskoj općini Rijeka će, drugu godinu za redom, biti obilježen taj dan. Sadržajana manifestacija održat će se 2. rujna u prostorijama Židovske općine Rijeka, u Ulici Ivana Filipovića 9, s početkom u 17,30 sati, najavili su na pressici u Ri Info ing. Ranko Špigl, predsjednik Židovske općine Rijeka i prof. Rina Brumini, koordinatorica projekta.


– Godina 2018. je Europska godina kulturne baštine i prilika je da se predstavi kulturna baština i grada Rijeke danom otvorenih vrata i naše Općine, dodao je toj najavi ing. Špigl, objasnivši da je obilježavanje Europskog dana židovske baštine tradicija koja je započela 1999. godine te se odvija u 30-ak europskih zemlja, a u Hrvatskoj u nekoliko gradova. U Rijeci će se manifestacija održati pod pokroviteljstvom Grada Rijeke i PGŽ-a, i to u suradnji s talijanskom udrugom Associazione Amici di Israele Gorizia.


– Cilj Europskog dana židovske baštine je predstavljanje židovske kulture kako bi se građani s njom upoznali, s naglaskom na zajedništvu. Taj dan svake godine ima određenu temu, a krilatica ove godine je »Storytelling«. Židovska općina Rijeka je priredila bogat program kojim obilježava pet stoljeća postojanja na ovim područjima – objasnio je ing. Špigl.




U Židovskoj općini Rijeka bit će održan raznovrstan dvosatni program koji će uvodno, u prostoru sinagoge, repertoarom židovske glazbe pratiti poznati glazbenik David Danijel. Bit će otvorena izložba »Izgon svjetla«, umjetnice Laure Fonovich, izložba koja je plod suradnje s udrugom Associazione Amici di Israele Gorizia i dio projekta Ponti/Mostovi. Izlaže se u trima sinagogama – u Goriziji, Rijeci i u Casale Monferrato, a otvorena ostaje do 16. rujna, rekla je prof. Brumini. Uz to, u društvenim prostorijama, posjetitelje očekuje degustacija košer vina i židovskih kulinarskih specijaliteta, a gosti će moći prošetati dvorištem i ritualnim kupalištem (mikve).


– Mikve su dodana vrijednost naše nekad ortodoksne sinagoge i čine našu općinu jedinstvenom u panorami židovstva u Hrvatskoj. U mikvama je i stalni postav izložbe Filipa Kohna »Pet stoljeća Židova u Rijeci« i prikazuje se kratki film na temu ovogodišnjeg Europskog dana židovske baštine, Storytelling, najavila je prof. Brumini, čija će knjiga »Židovske zajednice u Rijeci« također te večeri biti predstavljena.