Vijećnici skeptični prema "udruživanju" s Rijekom

Jelenje protiv ulaska u riječku aglomeraciju

Sanja Gašpert

Urbana aglomeracija otvara puno pitanja, a daje malo odgovora – Vijeće Jelenja / Foto Damir ŠKOMRLJ

Urbana aglomeracija otvara puno pitanja, a daje malo odgovora – Vijeće Jelenja / Foto Damir ŠKOMRLJ

Puno je toga nejasno. Ne vidi se gdje ćemo mi biti na toj listi prema količini dobivenih sredstava, kada će naši projekti doći na red, kazala je zamjenica načelnika Linić Faraguna



JELENJE  Općina Jelenje neće ući u sustav Urbane aglomeracije Rijeka, odlučilo je tako većinom glasova, s tri protiv, šest suzdržanih i jednim za Općinsko vijeće Jelenja na prekjučerašnjoj sjednici. Kako je u obrazloženju odluke kazala zamjenica načelnika Općine Jelenje Ana Linić Faraguna, puno je toga nejasno u samoj odluci koja proizlazi iz novog Zakona o regionalnom razvoju.


   – Ne vidi se gdje ćemo mi biti na toj listi prema količini dobivenih sredstava, kada će naši projekti doći na red, po kojem će se principu sredstva raspoređivati, kazala je Linić Faraguna.


   Sličnog je mišljenja bio i SDP-ovac Luka Zaharija, koji je upitao što Općina Jelenje dobiva ulaskom u sustav Urbane aglomeracije Rijeka, a što drugi. Očito dobivamo malo. Bili smo mjesni odbor Grada Rijeke s čijeg se područja kopao pijesak da bi se Rijeka izgradila. Neka Obersnel dođe i predstavi program malo jasnije, poručio je Zaharija.   

Izostali vijećnici PGS-a


Danko Baćac s Liste birača kazao je kako bi bila potrebna prezentacija samog projekta, da se vijećnicima razjasni te kako bi Općina trebala zatražiti pojašnjenja, dok je ARS-ovac Marinko Linić, koji je jedini glasovao za ulazak Općine Jelenje u sustav Urbane aglomeracije Rijeka, također izrazio potrebu za razjašnjenjem projekta, ali je istaknuo kako mora biti »netko jak da nas sve okupi«.   

Inače, sjednici Vijeća nisu prisustvovali vijećnici PGS-a, Robert Maršanić, Josip Stipić i Adolf Juretić, koji su svoj nedolazak opravdali činjenicom kako »točka dnevnog reda o izvršenju proračuna za 2014. godinu nije usklađena sa zakonskim propisima, točnije, sama odluka o izvršenju proračuna nije sukladna zakonu o proračunu«.




Optužbe PGS-ovaca odbacila je pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Gordana Tomas, koja je kazala kako je prošlogodišnji proračun izvršen prema svim zakonskim regulativama. Oni nisu naveli koju to zakonsku regulativu nismo ispoštovali, razlog njihova nedolaska po meni nije opravdan.


Izvješće smo dali malo ranije jer je tako zatražila državna revizija, koja provodi nadzor, a vijećnici će nalaz revizije dobiti čim bude gotov, istaknula je Tomas.   


Vijećnik SDP-a Luka Zaharija upitao je načelnika Ervina Radetića kakvi su nalazi inspekcija koji proteklih dana provode nadzor u Općinskoj upravi te što je s uplatom proračunskih sredstava DVD-u Jelenje.    – Svi nalazi pokazuju ispravnost u radu, nema kaznenih prijava, a sve su pritužbe, koje je, inače, poslao predsjednik DVD-a Jelenje Mark Kovačić, koji stalno i poziva inspekcije, odbačene. Što se tiče DVD-a Jelenje, očitovat ćemo se pismenim putem, kazao je Radetić.


Smanjenje prihoda


Inače, ukupni prihodi poslovanja u prošloj godini ostvareni su u iznosu od 16,4 milijuna kuna, odnosno 96 posto od planiranog, a rashodi u iznosu od 13,7 milijuna kuna ili 84 posto u odnosu na plan.


Utvrđeni višak prihoda bit će raspoređen na prvim izmjenama i dopunama ovogodišnjeg proračuna. Kako je istaknuto, niz izmjena i dopuna zakona koji se odnose na jedinice lokalne samouprave, a najznačajnije su one vezane uz zakon o porezu na dohodak, zakon o financiranju jedinica lokalne samouprave, zakon o regionalnom razvoju i zakon o brdsko planinskim područjima, Općini Jelenje u tekućoj će godini smanjiti prihode za oko pet milijuna kuna.