Riječki umirovljenici satima u redu za izradu nove gradske kartice

Jelačićev trg pod opsadom penzića starijih od 65 godina

Damir Cupać

Iz Autotroleja podsjećaju sve građane starije od 65 godina da je rok za izdavanje novih gradskih kartica do 15. listopada 2014. godine. Nova gradska kartica se može napraviti u Erste banci na Jadranskom trgu, a tamo se može također upisati pokazna karta



RIJEKA Od ranih jutarnjih sati na Jelačićevom trgu riječki umirovljenici stajali su u redovima kako bi napravili novu gradsku karticu koja zamjenjuje pokaznu kartu. Stajali su i nervirali se jer im je za izradu tog komadića plastike trebalo nekoliko sati.


– Došao sam u 8 i 15 sati. Dobio sam broj 336, a sada je na redu broj 260. Znači da ću doći na red za dvije ure. Ukupno ću ovdje provesti pet sati. Nije mi jasno tko je i kako ovo organizirao jer je očito da su ljudi neupućeni i da se zbog toga stvaraju gužve. Mislim da su potpuno zakazali – ocijenio je Nikola Bilen s kojim smo razgovarali oko 11 sati. Dušanka Kobas sjedila je na klupici zajedno s prijateljicama od osam sati i nije mogla procijeniti kada će doći na red.

Loša organizacija


– Organizacija je nikakva. Nije mi jasno zašto je sve ovako sporo. Mi smo svi u godinama i zaista nam nije lako satima čekati kako bi izradili tu novu gradsku karticu – rekla je Dušanka. Pitali smo njezine prijateljice i nju zbog čega su došle prvi dan izraditi gradsku karticu kada do 15. listopada 2014. godine ima dosta vremena pa su mogle i izbjeći gužve.– Došle smo danas jer je lijepo vrijeme. Kada već moramo čekati, bolje da čekamo kada nema kiše – rekla je Dušankina prijateljica.Hinko Krzyk bio je ogorčen i zbog dugotrajnog čekanja, i zbog toga što je uvjeren da će mu uzimati naknadu za gradsku karticu.


Umirovljenici dobne skupine 65 plus prepaid karticu mogu zatražiti u jednoj od osam poslovnica Erste banke, na području grada Rijeke, te u Opatiji, Viškovu i Matuljima. Do 15. listopada 2014. godine mogu karticu izraditi  odmah u samoj poslovnici, odnosno u poslovnicama Erste banke mogu predati zahtjev za izradu kartice i nakon toga ga podići u roku od tri dana. – Ako građani žele predati zahtjev i doći po gotovu karticu, u Rijeci to mogu učiniti u poslovnicama Erste banke (bivša Riječka banka) na Jadranskom trgu 3, te na Rječini, Fiumara 11, kao i u Opatiji na adresi Vjekoslava Spinčića 3. Građani koji su zahtjeve predali u riječkim poslovnicama, svoje kartice nakon tri dana mogu podići na Jadranskom trgu 3, dok oni koji su zahtjeve predali u Opatiji, u opatijskoj poslovnici i podižu kartice.   Oni građani koji žele odmah izraditi kartice, to mogu u poslovnici Autotroleja na Trgu J. Jelačića 3, te u poslovnicama Erste banke na Jadranskom trgu, Fiumari, Zametu, Potoku, Vežici, Opatiji, Viškovu i Matuljima.   Nakon što dobiju karticu, umirovljenici na nju moraju upisati prava Autotroleja – pokaznu kartu – na prodajnim mjestima Autotroleja na Jelačićevom trgu i na Delti b.b., u Opatiji Velog Jože 1 ili u poslovnici Erste banke na Jadranskom trgu na šalteru Autotroleja.


– Dobili smo obrasce na kućne adrese koje smo morali ispuniti. Radi se o članstvu u Diners klubu. To je podvala i prevara jer ja ne želim plaćati nikakvu članarinu. Želim samo pokaznu kartu kako bih išao na placu. Ne zanimaju me druge usluge. Zašto bih ja morao uplaćivati neka sredstva. Čini mi se da nam rade ono što su ljudima napravili kada su dizali kredite u švicarcima. Velikim slovima napisano je sve u redu, a mala slova nitko ne čita – skeptičan je i ogorčen Krzyk. Pokušali smo mu objasniti da su u gradskoj vlasti nekoliko puta pojašnjavali da građani nisu u obvezi uzimati tip kartice na koji se uplaćuju sredstva za korištenje drugih usluga kao što je parkiranje, ali Hinko je uvjeren da to nije tako.– Imam devedeset godina i uvjeren sam da će nas prevariti. Ništa im ne vjerujem. Ovo je samo da nas navuku i da nam uzmu novac, nastavio je Krzyk.

Tri vrste kartica


Glasnogovornica Autotroleja Kristina Prijić pokušala ga je umiriti objašnjenjem da nije u obvezi ništa platiti, da će gradsku karticu napraviti besplatno i na nju upisati pokaznu, a da ostalo ne mora uzeti, već da je to stvar izbora. Krzyk je skeptično odmahivao glavom uvjeren da je riječ o tome da će građanima banka dodatno uzeti novac naplaćujući im naknade.





Građani za izradu 65+ gradske kartice trebaju priložiti osobnu iskaznicu, OIB, zadnji odrezak od mirovine ili zadnju platnu listu za osobe koje su starije od 65 godina, a još uvijek rade, ispunjeni Zahtjev za izdavanje, a u slučaju da ne primaju mirovinu, treba donijeti potvrdu od HZMO-a da nemaju primanja. Ako primaju stranu mirovinu, potvrdu iz banke o visini mirovine. Osobe koje imaju Torpedo karticu trebaju donijeti i tu karticu.  Osobe koje ostvaruju pravo temeljem određenog uvjeta trebaju  donijeti valjanju dokumentaciju – DDK potvrdu o darivanju krvi, rješenje o ostvarivanju prava na neki od socijalnih uvjeta, rješenje Centra za socijalnu skrb Rijeka o ostvarivanju prava na doplatak za pomoć i njegu ili prava na osobnu invalidninu i zadnju uplatnicu, rješenje o ostvarivanju prava na neki od posebnih uvjeta – osobe koje imaju status stradalnika u ratu ili članovi njihovih obitelji, hrvatski ratni vojni invalidi i stradalnici Domovinskog rata, udovice ili roditelji umrlih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, te ratni i civilni invalidi rata.



– Tri su vrste gradskih kartica – kreditna, companion i prepaid. Prepaid gradsku kartica, kartica crvene boje, ne obvezuje građane ni na što i za nju nema nikakvih posebnih uvjeta. Za njezino izdavanje ne treba uplatiti nikakva financijska sredstva. Ona može funkcionirati i samo kao beskontaktno sredstvo za očitavanje mjesečne pokazne karte u autobusu. Financijska sredstva na nju se uplaćuju jedino ako osoba baš tom karticom želi nešto kupovati, primjerice jednokratnu kartu u autobusu ili proizvode u riječkim trgovinama koje prihvaćaju Diners beskontaktne kartice. Prepaid kartica ne obvezuje ni na kakve uplate. Njena je platna funkcionalnost dana samo kao mogućnost i dodatna pogodnost, bez obaveze aktiviranja te platne funkcionalnosti – naglasila je Prijić.


Ona je potvrdila da su se gužve za izdavanje gradske kartice stvarale od ranih jutarnjih sati.– Podsjećam sve građane starije od 65 godina da je rok za izdavanje novih gradskih kartica do 15. listopada 2014. godine. Jednako tako, nova gradska kartica se može napraviti u Erste banci na Jadranskom trgu, a tamo se može također upisati pokazna karta. Nadam se da će se kroz nekoliko dana gužve smanjiti i da građani neće dugo čekati na izdavanje nove gradske kartice – zaključila je Prijić.


Izrada kartice stoji 30 kuna, no taj se trošak subvencionira korisnicima iz većine gradova i općina. Korisnici iz Grada Rijeke ne plaćaju izradu kartice kao ni korisnici s prebivalištem u većini ostalih jedinica lokalne samouprave u okolici Rijeke. Trošak izdavanja kartice u iznosu od 15 kuna plaćaju korisnici s područja Općine Klana, Općine Vinodolske i Grada Bakra.  Korisnici iz Grada Kraljevice i Općine Viškovo s mirovinom do 2.000 kuna ne plaćaju izradu kartice, dok ostali korisnici s tog područja plaćaju 15 kuna.