Doček na otvorenom

Jako puno dobrih vibracija: Riječani na Korzu ušli u Novu 2019.

Edi Prodan

Foto Marko Gracin, Vedran Karuza

Foto Marko Gracin, Vedran Karuza

Naprosto doček s mjerom, ugodan i zabavan, prepun nasmijanih lica i bez prenemaganja u bilo kojem smislu. I ne čudi jer – to je Rijeka



RIJEKA Ono što počinje ovog trenutka je odbrojavanje 365 dana do naše najvažnije, 2020. godine i postanka Rijeke Europskom prijestolnicom kulture, istaknuo je nakon atraktivnog vatrometa gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel u svojoj novogodišnjoj čestitki, odmah iza ponoći, te nazdravio svojim sugrađankama i sugrađanima, kao i svim onim gostima koji su ulazak u novu 2019. godinu poželjeli dočekati upravo na riječkom Korzu.


I sam Obersnel bio je u specifičnom slavljeničkom ozračju jer nije baš čest slučaj da jedan gradonačelnik svojim sugrađanima uzastopno čestita Novu godinu po – 18. put.


A žestokim uvodom kako je i bilo najavljeno s grupom Nord, sve je započelo u 22 sata. Iako nedovoljno poznati široj javnosti, svojom su energičnom svirkom itekako zagrijali nekoliko stotina svojih poklonika, ali i onih koji su ih upravo ove silvestarske večeri – upoznali.


Foto Marko Gracin


Foto Marko Gracin





Fit je pak – s postavom u kojoj su sada vokal Davor Lukas Bajo, gitarist Zorko Opačić, basist Robert Jovanović te bubnjar Alen Tibljaš – i dalje jako, jako dobra riječka glazbena uzdanica.


Foto Vedran Karuza


Foto Vedran Karuza



Svojim su hitovima poput Mačke ili Zaboravit ću sve, silno razveselili, razgalili publiku koja je za vrijeme njihovog nastupa već brojala nakoliko tisuća gledatelja.


Iako je Fit prestao s radom ranih devedesetih, a do tada je izdao svega dva albuma, te se s još jednim nakratko vratio prije sedam godina, riječki uvod u prve sate 2019. godine pokazao je kako mu je ostalo jako puno starih fanova, a s obzirom da je većina njihovih pjesama u međuvremenu stekla status evergreena, ne manjka ni novih. Uostalom, jako ugodni pop s naglašenijim gitarskim rifovima uvijek je bio – siguran put do ušiju i srca slušatelja.



Nakon gradonačelnika Obersnela krenuli su Whiteheads, ili kako je jedan od gledatelja zanimljivo primijetio »oni bi se mogli prevest i kao bjeloglavi supovi« sa setom najžešćih pjesama, vječnih rock tema koje su u proteklih pedeset godina izvodili velikani poput Deep Purple ili Led Zeppelin. 



Za kraj je predviđen reper Vojko V, kojeg s posebnim nestrpljenjem iščekuje najmlađa publika.Sjajna noć, odlična zabava, na tisuće ljudi. Kako smo i najavljivali doček na Korzu dobio je svoj puni smisao zahvaljujući i ugostiteljskim kućicama na Trgu Riječke rezolucije tako da je i tamo bilo i jako puno ljudi i jako dobrih vibracija.


K tome, potrudili su se i kuhari tako da se na menuu našlo tridesetak zanimljivih i načinu konzumacije prilagođenih jela – od »riječkih škartoca« koji su dobar pokazatelj što bi Rijeke i inače mogla nuditi, preko sarmi u lepinji, velikog broja i vrsta kobasica, pita od jabuka….



Naprosto doček s mjerom, ugodan i zabavan, prepun nasmijanih lica i bez prenemaganja u bilo kojem smislu. I ne čudi jer – to je Rijeka.


U 00,02 sati rođena je i prva riječka beba, mama Marija Marković na svijet je donijela djevojčicu Ivu. Sretno im bilo i u ime redakcije Novog lista.