Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 22° 1
Sutra: 22° 22° 1
23. ožujka 2019.
Izvješće o radu

Jačanje tima: Prihodi gradske tvrtke Rijeka 2020 oko 6,2 milijuna kuna

Foto R. Brmalj
Foto R. Brmalj
Autor:
Objavljeno: 4. rujan 2018. u 19:57 2018-09-04T19:57:35+02:00

RIJEKA Direktorica gradske tvrtke Rijeka 2020, Emina Višnić, izvijestila je Kolegij gradonačelnika da je ova tvrtka zadužena za realizaciju projekta Europske prijestolnice kulture u 2017. godini imala prihode od oko 6,2 milijuna kuna koliko su iznosili i rashodi. Glavnina financiranja tijekom 2017. godine je bila ostvarena sredstvima iz proračuna Grada Rijeke s 52 posto, udio Primorsko-goranske županije iznosio je 18 posto, a udio sredstava iz Državnog proračuna iznosi 27 posto.

– U 2017. godini uspostavljen je ured društva, definirana su pravila i procedure uredskog i financijskog poslovanja, što je posebno unaprijeđeno u zadnjem kvartalu zbog jačanja tima koji brine o urednosti poslovanja. Oformljen je osnovni tim koji na kraju izvještajnog razdoblja broji 21 zaposlenika. Plan provedbe i sama provedba projekta prilagođeni su aktualnim financijskim i materijalnim uvjetima, koji su u 2017. godini bili ispod onoga što je zacrtano Prijavnom knjigom. Unatoč manjem prilivu sredstava projekt u cjelini nije ugrožen zahvaljujući promijenjenoj dinamici ostvarivanja. Poslovanje je organizirano u četiri sektora. Središnji je Sektor za kulturu, zadužen za pripremu umjetničkog i kulturnog programa EPK 2020., kao i za organizaciju većeg dijela aktivnosti pilotprograma koji se intenzivno provodio tijekom 2017. godine.

Prihodi i rashodi

U ovoj fazi razvoja projekta važnu ulogu ima Sektor za razvoj i strateška partnerstva, odgovoran za dio programske djelatnosti, što obuhvaća dvije programske cjeline usmjerene na jačanje kapaciteta. Sektor za komunikacije i marketing zadužen je za planiranje i provedbu komunikacijskih i marketinških strategija, i to na razini cijelog projekta, na razini korporativnog komuniciranja društva te na razini promocije pojedinih programskih aktivnosti. Sektor za opće, pravne i ekonomske poslove daje administrativnu, pravnu, ekonomsku i logističku potporu ostalim sektorima te posebno brine za zakonitost poslovanja – pojasnila je Višnić.
Izvješća o radu u prošloj godini podnijele su sve gradske ustanove u kulturi – Art-kino, Gradsko kazalište lutaka, Gradska knjižnica Rijeka, HNK Ivana pl. Zajca, Muzej grada Rijeke te Muzej moderne i suvremene umjetnosti.

Korisne preporuke Europske komisije

Emina Višnić je dodala da je u 2017. godini podneseno Prvo izvješće o napretku projekta te je održan Prvi nadzorni sastanak u Bruxellesu, gdje je Izvješće predstavljeno članovima Panela za nadzor i savjetovanje.
– Izvještaj Panela objavljen je na stranicama Europske komisije u ožujku 2017. godine, što je donijelo niz korisnih preporuka za daljnji rad na projektu, kao i općenitu pozitivnu zaključnu ocjenu dosadašnjeg rada – naglasila je Višnić.

Uvijek je najzanimljivije financijsko izvješće HNK Ivana pl. Zajca, a prema podacima koje je iznio intendant Marin Blažević prihodi su iznosili oko 50 milijuna kuna, dok su rashodi iznosili oko 49,4 milijuna kuna. Ipak je na kraju matematika pokazala da je u 2017. godini ostvaren manjak od oko 240.000 pa je ukupan manjak riječkoga teatra preko pet milijuna kuna. U prošloj godini realizirano je 358 programa s ukupno 87.953 posjetitelja u zemlji i inozemstvu te dodatnih 22 programa festivala Riječke ljetne noći koje je posjetilo 5.066 gledatelja.

Ljetne noći na izdisaju

– Svjesni smo da su Riječke ljetne noći na izdisaju. Želimo pronaći način kako im dati novi život, što smo ove godine ostvarili suradnjom u programom »Ljeto u prijestolnici« tvrtke Rijeka 2020. S prenesenim manjkom iz 2016. godine, koji se većinom odnosi na mandat Nade Matošević Orešković, a manji na mandat Olivera Frljića, ukupan manjak prihoda za pokriće u budućim razdobljima iznosi 5,31 milijun kuna.

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća u 2017. godini najavio sam ostvarenje viška prihoda nad rashodima u iznosu od milijun kuna. No, taj višak prihoda nije ostvaren zbog neizvršenja plana prihoda u tekućoj godini i to od strane Grada Rijeke u iznosu od 653,3 milijuna kuna, Talijanske unije u iznosu od 146.000 kuna te nenaplaćenih potraživanja prihoda od prodaje proizvoda i usluga, kao što su najmovi, gostovanja i sponzorstva, u iznosu od gotovo 560.000 kuna – naveo je Blažević.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Uspjeh kampanje  #budiZvijezdapomoziDown