Ugovor

JGL u Poljskoj dobio važnog partnera

Barbara Čalušić

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina



Najveći poljski proizvođač lijekova i lider na poljskom farmaceutskom tržištu Polpharma Grupa i riječki Jadran galenski laboratorij ugovorili su partnerstvo, čije su ključne stavke međusobna razmjena lijekova na recept i onih iz bezreceptnog dijela poslovanja, prijenos proizvodnje oftalmoloških proizvoda bez konzervansa u Hrvatsku, te potencijalna suradnja na ruskom tržištu.


Suradnjom s Polpharma Grupom koja je zastupljena u 35 zemalja svijeta, proizvodi hrvatskog JGL-a bit će dostupni na poljskom, ali i drugim europskim tržištima, dok će se dio portfelja Polpharme proizvoditi u pogonima riječke kompanije te se prodavati na hrvatskom i ostalim europskim tržištima. Stručnjaci iz obje kompanije već su počeli zajednički implementirati dogovorene projekte, tako da se prvi rezultati suradnje očekuju već u ovoj godini.


– Jako smo sretni zbog partnerstva između naših dviju izvrsnih kompanija. Ovom suradnjom JGL dokazuje svoju snagu i konkurentnost na globalnom tržištu, kao i stručnost svojih zaposlenika, posebice u području oftalmologije koje je naše ključno terapijsko područje – istaknuo je Mislav Vučić, glavni izvršni direktor JGL-a, koji je u središnjici poljske kompanije potpisao ugovor s Markusom Siegerom, glavnim izvršnim direktorom Polpharma Grupe.




Ovim potezom JGL namjerava zauzeti još jače pozicije u segmentu oftalmoloških proizvoda te ojačati svoj položaj na globalnom tržištu.


– Ovo je izvrstan primjer vrijednosti ulaganja u vlastitu pamet koja se očituje u razvoju i proizvodnji proizvoda s dodanom vrijednošću. Također, iznova dokazujemo izvozni potencijal hrvatske farmaceutske industrije i njenog multiplikativnog utjecaja na gospodarstvo Hrvatske – izjavio je Vučić.Polpharma djeluje u regiji srednje i istočne Europe, Kavkaza i središnje Azije te posluje na 35 različitih tržišta proizvodeći široku paletu lijekova na recept i lijekova za bolničku skrb. Kompanija je specijalizirana za farmaceutske pripravke koji se koriste u kardiologiji, gastroenterologiji i neurologiji te aktivno razvija portfelj u naprednim područjima oftalmologije. Lijekovi bez recepta čine značajan udio u portfelju, a tvrtka je najveći poljski proizvođač aktivnih farmaceutskih sastojaka koji su dostupni na tržištima EU-a i SAD-a.

Zajedno sa strateškim partnerima, Polpharma Grupa ostvaruje prihod od milijarde dolara, ima sedam proizvodnih lokacija, pet istraživačko-razvojnih centara te godišnje na tržište lansira oko 40 novih proizvoda. Ukupan portfelj trenutno se sastoji od 700 proizvoda, a Polpharma zapošljava 7.500 osoba. JGL je tvrtka osnovana 1991. godine kao prvo potpuno privatno farmaceutsko dioničko društvo u Hrvatskoj.