NESMJENJIVI

JAČE POZICIJE “LOKALNIH ŠERIFA” Načelnici i župani više neće padati s proračunom

Tihana Tomičić

Nema više slanja razglednica u Zagreb – Vojko Obersnel, Andrej Plenković i Oleg Butković / snimio R. BRMALJ

Nema više slanja razglednica u Zagreb – Vojko Obersnel, Andrej Plenković i Oleg Butković / snimio R. BRMALJ

Naravno da će kod utvrđenih nezakonitosti i sličnoga, lokalni čelnici morati odgovarati, ali praksa je pokazala da se zlorabio taj institut rušenja lokalnih proračuna, kazao je premijer Plenković



Premijer Andrej Plenković potvrdio je jučer u Rijeci da će se zakon koji regulira odnose lokalnih načelnika i lokalnih parlamentarnih tijela mijenjati, kako se ne bi događale stalne nestabilnosti vlasti i izvanredni izbori u gradovima, općinama i županijama.


Naime, i nakon ovih zadnjih lokalnih izbora u nizu vijeća i skupština, pa tako i u Zagrebu, Rijeci i drugima, događa se da izravno izabrani načelnici ili župani u skupštinama imaju kohabitaciju, odnosno suprotstavljenu parlamentarnu većinu koja može već na proračunu krajem godine rušiti izvršnu vlast. Ubuduće, pak, načelnici i župani ne bi automatski padali ako bi im pao proračun u parlamentarnom tijelu, već će se ti mehanizmi mijenjati. Stoga su novinari jučer Plenkovića pitali da objasni zašto njegova Vlada kreće u takvu zakonsku izmjenu po kojoj će se još više učvrstiti »lokalni šerifi«, koji praktički postaju nesmjenjivi.



Novinari su pitali kako to da se HDZ-ova Vlada i SDP-ova lokalna vlast više ne gledaju »preko nišana«:




– Ne znam gdje vi to vidite, ja takvo što u arhivima nisam našao kad je Rijeka u pitanju. Dapače, mi jako otvoreno radimo na partnerstvu s lokalnim vlastima bez obzira tko bio na vlasti, a gospodin Obersnel i ja godinama se znamo. Dakle, nema nikakvog nišana, rekao je Plenković.


Na pitanje da li to znači i da Obersnel više neće slati razglednice u Zagreb, Obersnel je odgovorio: »Neću, ako ne bude potrebno«.



Zlorabljenje instituta


– Logika je vrlo jednostavna: ako građani svojom voljom jednom u četiri godine izaberu načelnika ili župana, to treba respektirati. Ti su ljudi neposredno birani, imaju drugačiji legitimitet od samih vijeća, i time želimo izbjeći nestabilnosti vlasti i prijevremene lokalne izbore kojih je bilo niz od 2013. godine do danas. Naravno da će kod utvrđenih nezakonitosti i sličnoga, lokalni čelnici morati odgovarati, ali praksa je pokazala da se zlorabio taj institut rušenja lokalnih proračuna. Iako često nije bilo gotovo nikakvih razlika u razvojnim strategijama, i kad to nije bilo sadržajno utemeljeno, načelnike se rušilo. Volio bih vidjeti tu ekonomsku analizu koja bi pokazala da su takvi ponavljani izbori povećavaju kvalitetu života građana. Zato je ideja da se spriječi takvo daljnje zlorabljenje tog instituta – rekao je Plenković.


Prodrška projektima


Njegov je zaključak da nepotrebni izbori opterećuju građane, a ovo će biti »vrlo operativan instrument za poruku političke stabilnosti«. Kaže da je razgovarao s brojnim strankama i svi se slažu da tu zakonsku odredbu treba mijenjati, govori premijer.


Na sastancima sa županom Zlatkom Komadinom i gradonačelnikom Vojko Obersnelom premijer Plenković podržao je sve riječke projekte redom: od LNG terminala, preko sanacije i obnove KBC-a, nove ceste D 403, novog europskog projekta gradnje vodovodne mreže u Rijeci, do Delte i Porto Baroša. Župan ga je zamolio da na sastanku s Cerarom slovensku vlast podsjeti koliko je važna gradnja autoceste do Rupe sa slovenske strane, dok je gradonačelnik Obersnel zadovoljan podrškom Vlade projektu EPK.


– Vlada će podržati projekt EPK kako je i dogovoreno, a to znači deset milijuna eura programski i tri milijuna eura za infrastrukturu – rekao je Plenković.