Incident na gradilištu

Izvođač na ugrađivanju opreme za Kosi toranj probio cijevi, Stari grad ostao bez plina

Marinko Glavan

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

Uslijed radova ugradnje mjerne opreme za Kosi toranj koje izvodi tvrtka Rijekaprojekt – geotehnička istraživanja d.o.o., probijena je plinska cijev na dubini od pola metara. Spomenuta tvrtka je, u skladu s urisom plinskih instalacija i u dogovoru s Energom, bušenje trebala izvršiti na lokaciji udaljenoj otprilike dva metra, pri čemu bi se izbjegle plinske cijevi te ne bi došlo ni do kakvog oštećenja. O promjeni lokacije bušenja i njenim razlozima Energo nije bio obaviješten – navode iz Energa



RIJEKA Stanari i korisnici poslovnih prostora Užarske, dijela Ulice Janeza Trdine i Trga Pul Vele crikve ostali su jučer bez opskrbe plinom, zbog oštećenja plinske cijevi prilikom ugradnje mjerne opreme za Kosi toranj.


Iz Energa poručuju kako je do probijanja cijevi i prekida opskrbe plinom došlo jer se izvođač radova nije pridržavao unaprijed određenih lokacija bušenja, a razmjeri oštećenja još se utvrđuju.


– Uslijed radova ugradnje mjerne opreme za Kosi toranj koje izvodi tvrtka Rijekaprojekt – geotehnička istraživanja d.o.o., probijena je plinska cijev na dubini od pola metara. Spomenuta tvrtka je, u skladu s urisom plinskih instalacija i u dogovoru s Energom, bušenje trebala izvršiti na lokaciji udaljenoj otprilike dva metra, pri čemu bi se izbjegle plinske cijevi te ne bi došlo ni do kakvog oštećenja. O promjeni lokacije bušenja i njenim razlozima Energo nije bio obaviješten – navode iz gradskog opskrbljivača plinom.




Po primitku informacije o nastalom oštećenju, Energo je angažirao građevinare koji su odmah započeli s otkopom plinskih instalacija, nakon čega će biti poznato o kojem stupnju oštećenja je riječ, te kada se može očekivati ponovna uspostava isporuke plina.


Iako je probijanje plinske cijevi u samom središtu grada izazvalo nelagodu i strah kod stanara okolnih objekata i zaposlenika tvrtki koje u njima djeluju, kao i prolaznika, sve je ipak proteklo bez težih posljedica te prema zasad dostupnim informacijama nije bilo ozlijeđenih osoba.


Puknuće plinske cijevi u centru grada dogodilo se i nedavno u Ulici Ante Starčevića, no tom prilikom došlo je do zapaljenja plina kojim je bilo zasićeno okolno tlo, pri čemu su ozlijeđena dvojica radnika na sanaciji oštećenja koji su zadobili opekline prvog i drugog stupnja.