25. rođendan

Izložbom na Korzu Rotary klub Rijeka zaključio proslavu obljetnice

Slavica Bakić

Foto: M. ANIČIĆ

Foto: M. ANIČIĆ

Rotary klub Rijeka različitim je programima obilježio 25 godina osnivanja chartera i isto toliko godina služenja u zajednici



Povodom obilježavanja 25. obljetnice Rotary kluba Rijeka danas je na riječkom Korzu otvorena izložba fotografija koja prikazuje nastanak kluba, njegove aktivnosti i realizirane projekte u proteklih 25 godina, a čime je i zaključena proslava ove obljetnice.


Izložbu je otvorio predsjednik Rotary kluba Rijeka, prof. dr. Goran Palčevski.


Rotary klub Rijeka različitim je programima obilježio 25 godina osnivanja chartera i isto toliko godina služenja u zajednici. Ideja rotarijanstva na ovim se prostorima proširila tridesetih godina prošlog stoljeća kada je osnovan Rotary klub Sušak. Iako je Drugi svjetski rat zaustavio njegovo djelovanje, nije ugasio ideju koja je tinjala sve do 1. svibnja 1993. kada je osnovan Rotary klub Rijeka.




Od tada pa do danas, u djelovanje kluba svoju su viziju utkala 122 člana kroz brojne realizirane projekte čiji je popis uistinu impresivan; pomoć Centru za rehabilitaciju «Fortica» Kraljevica, osnovnim školama u Klani i na Pećinama, projekt zaštite bjeloglavih supova, donacije pod nazivom 1000 kuna iznenađenja, kupnja glasovira, kemoterapijska stolica Odjelu onkologije, pomoć za razminiranje i nadaleko poznata humanitarna akcija «Budi tu» zahvaljujući kojoj je opremljeno i uređeno nekoliko odjela dječje bolnice na Kantridi.


Tome treba pridodati i organizaciju događanja kao što su Rotary Fiumanka, rotarijanski bal, „karnevalska maneštra“ čiji prihodi također idu u humanitarne svrhe kao i nebrojene pojedinačne inicijative i akcije te stalne donacije prema KBC-u Rijeka.


Foto: M. ANIČIĆ


Foto: M. ANIČIĆ



Ovom popisu treba dodati i prvi Global Grant u hrvatskom Distriktu 1913 – obnovu Centra za rehabilitaciju «Fortica» u Kraljevici, ali i više od 350 stručnih predavanja usmjerenih ka afirmaciji različitih stručnjaka i osobnom rastu i razvoju.


Program obilježavanja obljetnice najavljen je donacijom mrežnih pisača riječkom KBC-u, vrijednom preko 180 tisuća kuna, a zaključit će ga izložba postavljena na panoima na riječkom Korzu. Izložba će kroz dvadesetak plakata predstaviti Rotary klub Rijeka i pokušati približili ideju rotarijanstva javnosti. Izložbu je otvorio predsjednik kluba Goran Palčevski i pozvao građane da tijekom slijedećih petnaestak dana upoznaju riječke rotarijance kroz izložbu u prekrasnu Palaču Ružić gdje se nalazi sjedište kluba.


Tijekom obilježavanja 25 obljetnice održan je i znanstveno-stručni skup o velikom rotarijancu dr. Viktoru Ružiću. Objavljena je i prva opsežna monografija o njegovom životu i radu pod nazivom „Život koji teče“, u čijem nastajanju je sudjelovalo preko 15 autora. Klub je bio domaćin zajedničke akcije pošumljavanja na prostoru iznad delničkog naselja Lučice u kojoj je 111 rotarijanki i rotarijanaca iz čitave Hrvatske zasadilo 3000 sadnica jele i smreke nakon čega je uslijedilo druženje u Park šumi Golubinjak.