Muzej grada Rijeke

Izložba “RIP – Riječka industrijska priča” Eme Aničić gostuje u Novom Sadu

Nela Valerjev Ogurlić



RIJEKA  Nakon nedavnog gostovanja u njemačkom gradu Neussu, Muzej grada Rijeke gostuje u Novom Sadu s izložbom »RIP – Riječka industrijska priča« autorice Eme Aničić. Izložba otvorena u srijedu bit će postavljena u Muzeju Vojvodine do 9. svibnja, kao nastavak prijateljske suradnje dvaju muzeja, koja je započela 2008. godine.


Izložba »Riječka industrijska priča« prvi put je postavljena u Muzeju grada Rijeke u ožujku 2014. godine i njome je skrenuta pozornost na važnost i bogatstvo riječke industrijske baštine, kao i na činjenicu da je njezino kulturno-industrijsko nasljeđe zapušteno, derutno i zapostavljeno. U sklopu osmišljavanja optimalnog načina revitalizacije i prenamjene industrijskih postrojenja, izložba se nametnula kao bitna karika tog procesa, potičući adekvatnu promociju teme u široj javnosti.


Projektu je prethodilo temeljito arhivsko istraživanje, terenski rad i analiza poznatih i novootkrivenih podataka o riječkoj kulturno-industrijskoj baštini.




Izložba riječkih industrijskih ostataka prikazana je kroz okular fotografa Stanislava Beličke, a dodatno ju je obogatio videomaterijal Kristijana Vučkovića te namjenski skladana glazbena podloga Josipa Maršića i Zorana Medveda.