Trakavica

Izgubio spor na Upravnom sudu: Valerij Jurešić unatoč negativnoj presudi, ostaje pročelnik

Tihana Tomičić

Valerij Jurešić – problematični CV županijskog pročelnika obilježio cijeli mandat  / snimio S. DRECHSLER

Valerij Jurešić – problematični CV županijskog pročelnika obilježio cijeli mandat / snimio S. DRECHSLER

Valerij Jurešić potvrdio je da mu je 4. travnja uručeno rješenje Upravnog suda, te da pokreće daljnji spor, dok u Županiji također potvrđuju samo kako su istoga dana zaprimili presudu kojom se odbija tužbeni zahtjev pročelnika Jurešića, no također napominju odgodni učinak tužbe



Sudska trakavica oko županijskog pročelnika za kulturu, sport i tehničku kulturu dobila je novi nastavak: Upravni sud donio je presudu kojom se nalaže prestanak službe pročelnika, dakle potvrđuje se odluka župana Zlatka Komadine. No, s obzirom da se Jurešić žali višoj instanci, Visokom upravnom sudu, a pritom još uvijek vrijedi njegov zahtjev za tzv. odgodnim učinkom tužbe, glede i unatoč svemu Jurešić ostaje do daljnjega na toj funkciji.


Slučaj županijskog pročelnika za kulturu i sport Valerija Jurešića, koji je morao otići iz županijske uprave zbog problematičnog CV-ja i tumačenja o tome ima li dovoljno radnog staža za obnašanje dužnosti u javnoj upravi, tako se nastavlja praktički cijeli mandat. Naravno, mjesto pročelnika je profesionalno radno mjesto i ne bira se na mandat, ali tijekom sve četiri godine ove Komadinine uprave ta se saga odvija pred očima riječke javnosti i na neki način je obilježila mandat.


Župan ispravno postupio


Ovo novo sudsko rješenje u prijevodu znači da je župan Zlatko Komadina postupio ispravno kad je po rješenju upravne inspekcije i donio odluku o ukidanju rješenja o izboru pročelnika, a ovo je rješenje stavljeno na čekanje do pravomoćne presude Upravnog suda. Sad je Upravni sud donio rješenje, ali stvar »putuje« k Visokom upravnom sudu do konačnog pravorijeka.




Kako je riječkoj javnosti poznato, Ministarstvo uprave već je ranije dva puta ukinulo rješenje o imenovanju pročelnika, jer je tvrdilo da nije dostavio potrebnu dokumentaciju o radnom stažu od minimalno pet godina. Koliko je slučaj pravno kompliciran pokazuje postupak samog pročelnika Valerija Jurešića – on je odmah bio podnio tužbu protiv jedine strane u postupku koju tehnički može tužiti, a to je njegov poslodavac – Županija. Istovremeno, tužbom je tražio tzv. odgodni učinak tužbe.


Odgodni učinak tužbe


Valerij Jurešić nam je samo potvrdio da mu je 4. travnja uručeno rješenje Upravnog suda, te da pokreće daljnji spor, dok u Županiji također potvrđuju samo kako su istoga dana zaprimili presudu, kojom se odbija tužbeni zahtjev pročelnika Jurešića, no također napominju na odgodni učinak tužbe.


Dakle, Jurešić ostaje na mjestu pročelnika, jer mu je Upravni sud ranije, tijekom 2015. godine, izašao u susret s takvim rješenjem.


I Upravni sud je potvrdio ovu informaciju: »Navedeni spor dovršen je donošenjem presude bez rasprave, koja je otpremljena strankama, a napominju da presuda ovog suda zasad nije pravomoćna, jer je protiv nje dopuštena žalba Visokome upravnom sudu Republike Hrvatske. Napominjemo i da je riječ o sporu u kojem tužitelj osporava rješenje tuženika o ukidanju imenovanja na pročelničko mjesto i o prestanku službe, doneseno slijedom uputa Upravne inspekcije, a ne o sporu o zakonitosti provedbe natječaja za imenovanje pročelnika«.