Položen temeljni kamen

Izgradnja viškovskog dječjeg vrtića počinje u ponedjeljak

Andrej Petrak

Novi predškolski objekt bit će izgrađen na parceli od 5.200 četvornih metara u neposrednoj blizini škole i parkirališta Milihovo



Postavljanju temeljnog kamena prisustvovao je Ivo Rako u ime splitskog Lavčevića, glavni projektant Marino Štefan ispred tvrtke Adriaprojekt, te nadzorni inženjer Josip Mihaljević iz Teh-projekta, kojem je povjeren nadzor nad radovima. Početak radova na viškovskom vrtiću blagoslovio je župnik vlč. Ivan Nikolić.


Objekt će raspolagati s dovoljno prostora za smještaj deset odgojnih skupina, od čega sedam vrtićkih i tri jasličke, s ukupno oko dvije stotine predškolaca. Prema projektu Adriaprojekta, svaka od četiri etaže, što uključuje dva suterena, prizemlje i kat, prostirat će se na oko 3.200 četvornih metara. 


Novi predškolski objekt bit će izgrađen na parceli od 5.200 četvornih metara u neposrednoj blizini škole i parkirališta Milihovo. Zemljane pripreme za izgradnju vrtića dovršene su odavno, a na parceli je nasipano ukupno oko 70 tisuća prostornih metara materijala, u što je utrošeno čak 5,2 milijuna kuna. Izgradnja vrtića financira se iz proračuna, dok Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjeluje u investiciji s 1,15 milijuna kuna sufinancirajući ugradnju energetski učinkovitih termo-tehničkih instalacija. Splitski Lavčević dao je najpovoljniju ponudu na javnom natječaju u konkurenciji osam tvrtki, a ponuđena cijena od 16,2 milijuna kuna manja je za čak desetak milijuna od iznosa kojeg su prije raspisivanja javne nabave očekivali u Općini.




Izgradnjom novog objekta konačno će biti riješen dugogodišnji problem premalog kapaciteta Dječjeg vrtića »Viškovo«, koji djeluje u sklopu Osnovne škole »Sveti Matej«. U općinski je vrtić ove pedagoške godine upisano 120 djece, dok je 33 mališana moralo biti odbijeno, a viškovska predškolska ustanova dosad zbog uvjeta u kojima djeluje nije bila u mogućnosti ponuditi jaslički program. Preseljenjem vrtića, viškovska škola moći će urediti nove učionice ili čak uvesti produženi boravak, čime bi se trebao riješiti dio prostornih problema jedne od najvećih osnovnoškolskih ustanova u Primorsko-goranskoj županiji.