Općina Čavle

Izgradnja ceste glavni preduvjet oživljavanja Zone Soboli

Sanja Gašpert

Snimio Roni Brmalj

Snimio Roni Brmalj

U tijeku je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa kao preduvjet za ishodovanje građevinske dozvole za cestu. Nakon ishodovanja dozvole i izrade kompletne dokumentacije potrebne za prijavu na EU sredstva, Općina očekuje financiranje u visini od 50 posto. Procijenjena vrijednost izgradnje ceste je oko 12,5 milijuna kuna, no točan iznos znat će se kod kompletiranja dokumentacije



ČAVLE Općinsko vijeće Čavle usvojilo je program razvoja Proizvodne zone I2 Soboli, ukupne površine 18,37 hektara, koja se svrstava u skupinu malih zona. Vlasništvo nad zemljištem u zoni je dijelom privatno, a dijelom su vlasnici Općina Čavle i Republika Hrvatska. Stanje infrastrukture je sljedeće – izgrađene su hale privatnih investitora, prometnice su dijelom izgrađene, a voda, struja i plin dostupni.


– Namjena zone u skladu je s poduzetničkom strukturom Općine Čavle, u kojoj prevladavaju razne obrtničko-zanatske usluge i radionice – kaže načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić. Dodaje kako je oko 16 posto površine ove zone izgrađeno. Naime, u zoni trenutno posluje više subjekata, koji zapošljavaju oko pedeset zaposlenika. – Izgrađene su hale privatnih investitora. Zona je opremljena energetskom, komunalnom i komunikacijskom infrastrukturom. Unutar zone je makadamska cesta, prometnica je u fazi rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, kao preduvjet za ishodovanje građevinske dozvole – kaže Cvitan Polić.

Širenje uz EU novac


Trenutačno u Proizvodnoj zoni Soboli djeluju četiri poslovna subjekta – ugostiteljsku djelatnost »Putniku« vodi firma Soboli d.o.o., proizvodnju začina i drugih dodataka hrani »Pag 91« d.o.o., proizvodnju, prodaju, popravak i iznajmljivanje razglasne opreme »P. Audio« d.o.o., pružanje usluga i prometa u građevinarstvu i pomorstvu »Sun Adria« d.o.o. Trgovačka društva »Pag 91« d.o.o. i »P. Audio« d.o.o. iskazuju interes za proširenjem svojih djelatnosti, kao i za zapošljavanjem dodatnog broja radnika. Zbog vrlo dobre prometne pozicije, odmah na izlazu s prometnice A6 na Grobniku, kao i zbog postojećih subjekata koji su spremni odmah po dobivanju građevinske dozvole za cestu povećati svoje kapacitete, Općina Čavle je projekt izgradnje ceste u Poslovnoj zoni I2 Soboli kandidirala u Urbanoj aglomeraciji Rijeka.


– U tijeku je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa koji su preduvjet za ishodovanje građevinske dozvole za cestu. Ovim putem zahvaljujem vlasnicima zemljišta na dobroj suradnji, bez koje ne bi bilo moguće realizirati trenutačno najveći gospodarski projekt u Općini Čavle. Također, hvala i Općinskom vijeću koje je projekt jednoglasno podržalo, kod usvajanja proračuna za 2018. godinu, kao i usvajanja Programa razvoja poslovne zone Soboli i niza drugih pratećih odluka vezanih uz ovaj projekt. Nakon ishodovanja dozvole i izrade kompletne dokumentacije potrebne za prijavu na EU sredstva, očekujemo financiranje u visini 50 posto. Procijenjena vrijednost izgradnje ceste je oko 12,5 milijuna kuna, no točan iznos znat će se kod kompletiranja dokumentacije – ističe Cvitan Polić.


Dodaje kako će samo ishodovanje građevinske dozvole omogućiti postojećim subjektima širenje djelatnosti i nova zapošljavanja, a kompletno uređena infrastruktura zasigurno će privući brojne zainteresirane ulagače te pridonijeti stvaranju poduzetničkog okruženja. Naime, kaže Cvitan Polić, razvojem zone rješavaju se problemi poduzetnika, spremnih na ulaganja. – Međutim, preduvjet za oživljavanje rada zone je infrastrukturno uređenje zone, prvenstveno pristupne ceste, parkirališta, zelenih površina, zaštitnog zelenog pojasa i ostale infrastrukture. Ulaganjem u infrastrukturu zone Soboli uspostavit će se stabilna poduzetnička klima kojom će se generirati nove investicije u proizvodne djelatnosti, zapošljavanje ljudskih kapaciteta te razvoj cjelokupnog gospodarstva Primorsko-goranske županije – ističe Cvitan Polić.

Gospodarska slika




Izgradnja poduzetničkih zona na području općine Čavle predviđena je prostornim planom uređenja. U funkciji su K1 Cernik i I2 Soboli. Za radne zone Soboli, Gorica i K1 planiraju se napraviti potrebni projekti, programi i elaborati, kako bi se moglo pristupiti rješavanju imovinsko-pravnih odnosa. Za tu je namjenu ove godine u općinskom proračunu osigurano 635 tisuća kuna, dok je za 2019. godinu za ulaganje u zone predviđeno 800 tisuća kuna, a za 2020. godinu 300 tisuća kuna.


– Općina Čavle realizacijom zona daje poticaj gospodarstvu te omogućava strukturirani razvoj općine, sprječava se devastacija prostora u naseljima, a na koncu se osigurava prostor i infrastruktura za poduzetnike – kaže općinska načelnica. Podaci Hrvatske gospodarske komore pokazuju da je 199 tvrtki sa sjedištem na području čavjanske općine je predalo godišnji financijski izvještaj za 2016. godinu, a, prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, te je godine bilo je zaposleno 1.249 osoba. Čak 73 posto zaposlenih te je godine radno mjesto imalo kod pravnih osoba, 15 posto ih je radilo kod fizičkih osoba, a osam posto bilo je zaposleno kod obrtnika.

Osnovne gospodarske grane na području Općine Čavle su trgovina na veliko i malo, građevinski i proizvodni obrt, prijevoz, skladištenje, proizvodne djelatnosti. Nositelji ukupnog prihoda u 2016. godini u Općini Čavle su poduzetnici, trgovine na veliko i malo, prerađivačke industrije, prijevoza i skladištenja, građevinarstva te djelatnosti pružanja smještaja i pripreme i usluživanja hrane. Ovih pet djelatnosti na području Općine zajedno ostvaruju 85,92 posto ukupnog prihoda te imaju najviše zaposlenih – čak 79,5 posto. O uspješnosti njihovog poslovanja svjedoči i podatak da je indeks razvijenosti Općine Čavle 101,20 posto, što znači da pripada najrazvijenijoj, IV., skupini jedinica lokalne samouprave.