Sastanak Obersnela i Marića

Izgleda da će konačno biti završena važna riječka prometnica

Damir Cupać

Goran Marić i Vojko Obersnel / Foto: S. JEŽINA

Goran Marić i Vojko Obersnel / Foto: S. JEŽINA

Grad Rijeka primjer je nataloženih neriješenih predmeta s Republikom Hrvatskom. Dugovanje prema RH nije se rješavalo godinama. Dogovorili smo modalitete koji će omogućiti da se ti dugovi zatvore, rekao je ministar



Spoj Drenovskog puta s Ulicom Ive Lole Ribara na kojemu beskonačno dugo traju radovi trebao bi biti ubrzo gotov jer je ministar državne imovine Goran Marić donio darovnicu riječkom gradonačelniku Vojku Obersnelu zahvaljujući kojoj će doći na red i uređenje preostalih 20-ak metara ceste A. Na taj način trebala bi se privesti kraju investicija teška preko šest milijuna kuna koja je u realizaciju krenula tijekom 2017. godine.


To je samo jedan od problema o kojima su na sastanku pričali gradonačelnik Vojko Obersnel i ministar Goran Marić, a oba su izrazila zadovoljstvo nizom postignutih dogovora rezultat kojih bi trebao biti prekid imovinskih sporova između Grada Rijeke i Republike Hrvatske.


– Drago mi je da je ministar Marić došao u Rijeku i da smo razgovarali o nizu problema koje imamo u odnosima s državom. Dio problema riješit će se prihvaćanjem novog Zakona o upravljanju državnom imovinom koji je prošao Vladu.




Na taj način raščistit će se niz spornih vlasničkih pitanja. Nastojat ćemo riješiti i problem gradskih dugovanja prema državi kroz poslovne prostore u kojima su u zakupu državne institucije. Jednako tako, nastojat ćemo riješiti i suvlasničke odnose kada je riječ o poslovnim prostorima.


Ministar nam je donio darovnicu jednog dijela zemljišta koja je potrebna da se spojna cesta A na Drenovi do kraja izgradi, a riječ je o 20 metara ceste, izjavio je Obersnel.


Ministar Marić ocijenio je da je sastanak s riječkim gradonačelnikom bio učinkovit.


– Grad Rijeka primjer je nataloženih neriješenih predmeta s Republikom Hrvatskom. Dugovanje prema RH nije se rješavalo godinama. Dogovorili smo modalitete koji će omogućiti da se ti dugovi zatvore, a novi zakon koji je u proceduri otklonit će mnoge poteškoće kada je riječ o aktivaciji imovine za investicije. To se tiče svih jedinica lokalne samouprave, a ne samno Grada Rijeke.


Tako ćemo omogućiti nova zapošljavanja i izbjeći sudske sporove. Što se tiče duga Grada Rijeke, on prema državi iznosi oko 70 milijuna kuna i naplatit će se kroz nekretnine koje koristi Republika Hrvatska. Vjerujemo da bi ono što smo dogovorili trebalo biti realizirano do kraja ove godine, najavio je Marić.


Gradonačelnik Obersnel na kraju je pojasnio da će dogovor s ministrom Marićem omogućiti da se neke škole i vrtići prijave za povlačenje europskih sredstava što se do sada nije moglo budući da je kao vlasnik zemljišta bila upisana država, a ne Grad Rijeka.