Kandidati na zidovima

Izborni rat grafitima: Obersnel sve prijavio policiji, Bukša kaže da će “očistiti grad od smeća”

Tihana Tomičić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Ne mogu reći da me ne veseli što su upravo mene prepoznali kao jedinu osobu koja uistinu ne surađuje s gradskim vlastima i koja je dva mjeseca inzistirala na smjeni ili ostavci pročelnika Benca, rekao je kandidat HNS-a za gradonačelnika Juraj Bukša



RIJEKA U nedjelju ujutro Rijeka je osvanula izgrafitirana porukom »Bukša vs. Obersnel 21. 5. 2017.«, što je potpuno jasna politička poruka podrške kandidatu HNS-a Juraju Bukši koji će se na izborima u svibnju boriti protiv aktualnoga gradonačelnika iz SDP-a Vojka Obersnel.


Grafit se pojavio na cijelom nizu mjesta, pa tako i na autobusnim stanicama i drugim mjestima koja su zapravo gradska imovina, pa su vrlo brzo društvene mreže »izgorjele« od mase komentara na tu temu, ali komentari su bili uglavnom negativni po Bukšu, jer su Riječani komentirali da nije normalno da kandidat za gradonačelnika šara po gradskoj imovini. Uskoro se očitovao i sam Bukša:


– Tijekom vikenda u svim dijelovima Rijeke, a naročito u užem centru, pojavili su se grafiti za koje me je gradonačelnik Obersnel indirektno optužio rekavši da su rezultat loše kampanje HNS-a. No, očigledno je da se pojavila gradska inicijativa koja želi promjene u Rijeci i ne mogu reći da me ne veseli što su upravo mene prepoznali kao jedinu osobu koja uistinu ne surađuje s gradskim vlastima i koja je dva mjeseca inzistirala na smjeni ili ostavci Benca, te koja se iskreno zalaže za odgovorno upravljanje javnim sredstvima i borbu protiv korumpiranih političara. Moja poruka je: očistit ću ovaj grad, i to ne samo od grafita, nego i od smeća, prljavštine i otpada. I izgradit ću autobusni kolodvor koji će biti nov, čist i ponos našega grada. Moje je prvo obećanje da već sutra krećem u akciju krečenja grafita i čišćenja grada. Za to vrijeme, pričat ću s građanima koji žele promjene i dobro osluhnuti kako i kroz koje projekte ih oni vide«, rekao je Bukša, koji očito nije decidirano demantirao da ne stoji iza inicijative, ili da je barem ne podržava.




No, aktualni gradonačelnik Obersnel nije ostao dužan – sve je prijavio policiji.


– Političke poruke ispisane po riječkim fasadama su običan vandalizam i ovakvo oglašavanje nema veze s političkim marketingom niti s civiliziranom političkom komunikacijom. Isto tako, šaranje fasada ili lijepljenje naljepnica po bankomatima nema veze sa mnom kao kandidatom za gradonačelnika na predstojećim izborima, a niti s ikakvim djelovanjem SDP-a. Obzirom da se, kao što sam rekao, radi o vandalizmu, prijavio sam policiji uništavanje gradske, ali i privatne imovine, te očekujem njihovu reakciju i otkrivanje počinitelja. Također, Grad Rijeka je policiji stavio na raspolaganje snimke sa svojih kamera na javnim površinama, a koje pokrivaju neke od lokacija na kojima su ispisane ove poruke – rekao nam je Obersnel jučer.