Bez iznenađenja

Izbori u županijskom SDP-u bit će samo formalnost, Zlatko Komadina opet je jedini kandidat

Tihana Tomičić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Čak sedmero kandidata, Mirela Ahmetović, Saša Đujić, Erik Fabijanić, Željko Jovanović, Loris Rak, Željko Lambaša i Ivica Lukanović, bore se za tri potpredsjednička mjesta



RIJEKA Primorsko-goranski SDP kreće u izbore za novo vodstvo: u subotu 16. lipnja održat će se izbori za predsjednika, tri potpredsjednika, 11 članova Predsjedništva i 58 članova Županijskog odbora. Ali, očekivano, iznenađenja nema – jedini kandidat za predsjednika ponovo je župan i potpredsjednik stranke Zlatko Komadina.


Mada je bilo najava o tome da bi »druga struja« mogla kandidirati bivšega gradonačelnika Kastva Ivicu Lukanovića ili pak saborskog zastupnika iz Novog Vinodolskog Sašu Đujića nasuprot Komadini, bitka se na kraju seli na razinu izbora za potpredsjednike. Očito je procijenjeno da je Komadina kao aktualni potpredsjednik stranke i vjerojatno najutjecajniji čovjek Bernardićeva SDP-a trenutačno prejak da bi ga se pokušalo rušiti, bez obzira na to što SDP u PGŽ-u nakon prošlih lokalnih izbora i nema najbolje moguće rezultate na razini gradova i općina, barem ne toliko dobre kao u ranijim erama.


Sam Komadina činjenicu da je opet jedini kandidat komentira ovako:




– Ako nemam nijednog protukandidata, mislim da to ipak govori o povjerenju koje imam kod kolega u stranci. Prepoznaje se stabilnost i zajedništvo, kaže on.


S potpredsjednicima će već biti mnogo zanimljivije: tu se za tri mjesta natječe sedam kandidata – Mirela Ahmetović iz Omišlja, Saša Đujić iz Novog Vinodolskog, Erik Fabijanić, Željko Jovanović i Loris Rak iz Rijeke te Željko Lambaša iz Čavala i Ivica Lukanović iz Kastva.


Dobar dio tih imena ponavlja se i u utrci za članove Predsjedništva, koji se biraju subregionalno: tu su Željko Jovanović, Vojko Braut, Marko Mataja-Mafrici, Sanja Tamarut i Walter Volk za područje Rijeke, potom za riječki prsten Željko Lambaša i Sanja Udović, potom za Liburniju Fernando Kirigin i Ivan Vidaković, dok je za Gorski kotar jedan kandidat, Anđelko Florijan iz Ravne Gore. U izbornoj jedinici otoci kandidati su Ivan Lukarić iz Vrbnika, Marina Medarić iz Cresa, te Georg Žeželić koji odnedavna živi u Malinskoj, dok je u izbornoj jedinici Primorje također samo jedan kandidat, Mario Kružić iz Crikvenice.


Izbori se održavaju po modelu jedan čovjek-jedan glas, s time da prolaze oni koji imaju relativno najveći broj glasova, i nema dvokružnog glasanja (osim za predsjednika, ali tu je samo jedan kandidat, pa nema mogućnosti da se to dogodi).


Na pitanje na koji način bi se u iduće četiri godine trebao razvijati primorsko-goranski SDP, Zlatko Komadina kaže:


– Ono što nam je potrebno, to je povećanje stranačkog aktivizma, uključenosti članova, traženje novih članova, povećanje vidljivosti. Mnogi od naših ljudi koji su izvršnim vlastima posvete se poslu, pa pomalo i zapuste stranački rad, stoga s lokalnim organizacijama treba još više raditi, ojačati koordinacije između foruma, predstavničkih tijela, terena itd. Ipak, ja sam zadovoljan – naš Županijski odbor zapravo je najveći, najbrojniji u Hrvatskoj jer u njega na ulaze samo predstavnici svih lokalnih organizacija, nego one organizacije koje imaju izvršne vlasti i velik broj članova imaju pravo na dodatne članove. Kad se sve to zbroji u PGŽ-u, mi smo zapravo najjači Županijski odbor od čak 58 članova u državi, kaže na kraju Komadina.


Kandidatura za riječke izbore


Izbori za vodstvo SDP-a Rijeke također će se održati 16. lipnja, ali kandidacijski rokovi teku još do 1. lipnja, pa još ima vremena za izbornu kombinatoriku.