Bez velikih iznenađenja

Izbori u riječkom prstenu: Narodna koalicija pobijedila u Bakru, Živi zid na Kastavštini jači od Mosta

Andrej Petrak

Birači glasali u skladu sa svojim višegodišnjim političkim preferencijama  / Foto Silvano JEŽINA

Birači glasali u skladu sa svojim višegodišnjim političkim preferencijama / Foto Silvano JEŽINA

Velikih iznenađenja gotovo i nije bilo, što znači da je Narodna koalicija svugdje odnijela pobjedu ispred HDZ-a, dok se na trećem, četvrtom i petom mjestu izmjenjuju regionalci, Most i Živi zid



RIJEKA – Birači u općinama i gradovima riječkog prstena na nedjeljnim su izvanrednim parlamentarnim izborima glasali u skladu sa svojim višegodišnjim političkim preferencijama. Velikih iznenađenja gotovo i nije bilo, što znači da je Narodna koalicija svugdje odnijela pobjedu ispred HDZ-a, dok se na trećem, četvrtom i petom mjestu izmjenjuju regionalci, Most i Živi zid.


Stanovnici Viškova, Kastva i Klane, za razliku od birača na razini države na izvanrednim parlamentarnim izborima povjerenje su i ovoga puta u većoj mjeri dali kandidatima Narodne koalicije, iako lista SDP-a i partnera bilježi u prosjeku pet posto niži rezultat nego na izborima u studenom. No, u usporedbi rezultata SDP-ove koalicije na ovim i prošlim parlamentarnim izborima treba uzeti u obzir da se obraćaju sličnom biračkom tijelu kao i regionalna opcija IDS-PGS-RI, koja prije deset mjeseci nije izašla na izbore u sedmoj izbornoj jedinici.


Sad su regionalci u sve tri promatrane jedinice lokalne samouprave ostvarili rezultat od šest do osam posto. Snažan rast podrške u ove tri jedinice lokalne samouprave bilježi Živi zid, koji je tu postao treća opcija, dok je značajno manje građana povjerenje ponovo dalo Mostu. HDZ ostvaruje rast podrške od po četiri posto u Viškovu i Kastvu, dok su u Klani osvojili dva posto manje nego u studenom.


Glasanje u Viškovu




SDP i partneri u Viškovu su osvojili 36,3 posto glasova, a slijedi HDZ sa 29,08 posto glasova. Iznad izbornog praga u Viškovu su Živi zid s partnerima iz Jedine opcije sa 10,76 posto glasova, a tik ispod njih je Most sa 10,71 posto dok je regionalna koalicija PGS-IDS-RI ostala na 6,71 posto povjerenja birača. U usporedbi sa zadnjim parlamentarnim izborima u studenom SDP i partneri osvojili su četiri posto manje glasova, a HDZ je narastao za isti broj. Rast od tri posto ostvario je Živi zid, dok se Mostu podrška u Viškovu značajno spustila u odnosu na 17 posto glasova koliko je ta opcija imala u studenom.


Glasači Narodne koalicije u Viškovo preferencijalni glas u najvećoj mjeri davali su prvoj na listi Milanki Opačić koja je osvojila 28,73 posto glasova liste, a odličan preferencijalni rezultat sa 12. mjesta lista postigla je načelnica Viškova Sanja Udović koja je preferencijalni izbor 19,47 posto glasača Narodne koalicije. Kod HDZ-a Davor Ivo Stier, kao prvi na listi, bio je ujedno preferencijalni izbor 19,44 posto HDZ-ovih glasača, a rezultat veći od 10 posto među stranačkim glasačima u Viškovu postigli su Tomo Medved i Domagoj Ivan Milošević, dok je Tomislav Klarić ostao na 9,98 posto. Za više od polovice glasača Živog zida prvi izbor bio je Ivan Vilibor Sinčić, dok je Josip Katalinić, kao jedan od više kandidata Mosta iz Viškova, dobio gotovo trećinu glasova birača ove liste.


Jutro nakon izbora situacija u Kastvu je takva da je Narodna koalicija izbor 41,14 posto glasača, dok je HDZ osvojio podršku gotovo četvrtine glasača. Dobar rezultat polučio je Živi zid sa 11,45 posto podrške, dok su iznad zakonskog praga ostali PGS–IDS-RI sa 8,75 posto i Most s osvojenih 7,39 posto glasova. SDP i ovdje ima pet posto niži rezultat nego godinu ranije, HDZ raste za četiri posto, dok su Živi zid i Most u Kastvu praktički zamijenili mjesta. Mostu se podrška prepolovila, a Živom zidu i partnerima povećala za skoro duplo.



U Gradu Kraljevici je na prijevremenim parlamentarnim izborima 11. rujna ove godine glasovalo 52,42 posto birača, a najviše glasova osvojila je Narodna koalicija, za koju je glasovalo 40,81 birača u Kraljevici. Na izborima prije nekoliko mjeseci SDP-ova koalicija, u kojoj je bio HNS, Laburisti i Hrast osvojila je 38,51 glas birača u Gradu Kraljevici. HDZ-u je na prekjučerašnjim izborima u Kraljevici dalo 31 posto glasova, više nego na prošlim izbortima kad je HDZ-u koji je tada bio u većem sastavu, povjerenje dalo 29,58 posto Kraljevičana. Izborni prag na prekjučerašnjim izborima prešao je i Živi zid sa 8 posto glasova birača, zatim MOST koji je dobio povjerenje 6,94 birača iz Kraljevice, te IDS,PGS,RI sa 5,18 posto glasova.


U odnosu na izbore u studenom prošle godine, MOST i Živi zid zamijenili su mjesta u Kraljevici, jer sad je Sinčićeva stranka dobila 8, a lani 4,9 posto glasova, dok je obrnuta situacija u MOST-u, kojega su Kraljevičani više gotivili prošle godine i dali mu 13,13 posto glasova, a ove su mu ove godine dali dali dvostruko manje povjerenja, odnosno 6,94 posto glasova. (B. S.)



Kod kastavskih glasača SDP-a i partnera jedini značajni preferencijalni rezultat ostvarila je Milanka Opačić, kojoj je povjerenje dalo 34,86 posto njih. Davor Ivo Stier izbor je 20,4 posto glasača HDZ-a, a slijede Tomo Medved s 18 posto podrške i Domagoj Ivan Milošević s nešto više od 10 posto. Dok je Ivan Vilibor Sinčić osvojio 43,89 posto glasova liste Živog zida i partnera, čak 26,37 posto glasača odlučilo se za zadnjeg na listi, Kastavca Davora Jurčića iz Akcije mladih.


Gradonačelnik u Saboru


SDP i Narodna koalicija bili su izborom 43 posto Klanjaca, dok je HDZ osvojio 22 posto podrške. Živi zid i u Klani ima rezultat iznad 10 posto, a zakonski prag od pet posto podrške prešli su i PGS–IDS-RI te Most, i jedni i drugi osvojili su nešto više od sedam posto glasova. SDP-ova Milanka Opaćić i ovdje osvaja više od 30 posto glasova svoje liste, dok su kod HDZ-a iznad deset posto preferencijalnih glasova dobili redom Tomislav Klarić, Tomo Medved i Davor Ivo Stier. U odnosu na studeni SDP ostvaruje četiri posto slabiji rezultat, a HDZ je također u padu, ali samo dva posto. Situaciju su najbolje iskoristili u Živom zidu, gdje su sa 6,5 deset mjeseci kasnije došli na iznad 10 posto, dok je Most pao za tri posto.


Kao i prije nekoliko mjeseci, i na ovogodišnjim, rujanskim prijevremenim parlamentarnim izborima pobjedu u Bakru odnijela je Narodna koalicija, koja je osvojila 37,68 posto glasova birača, ispred stranke koja je na vlasti u Bakru – HDZ-a, za koji je glasovalo 35,73 posto birača. Izborni prag u Bakru prešli su i Živi zid (8,71 posto), Most (6,54 posto) i PGS (5,09 posto), koji, inače, na prošlogodišnjim izborima nije izašao na izbore u VII. izbornoj jedinici, a na ovogodišnjim je izborima u koaliciji s IDS-om i Listom za Rijeku (RI).



Standardno najveći broj glasova u nedjelju u Kostreni osvojila je Narodna koalicija za koju je glasalo 38,4 posto kostrenskih birača dok je na drugom je mjestu HDZ 29,2 posto glasova. Ipak, u odnosu na prošlu godinu SDP-ova koalicija, koja je prošle godine u Kostreni osvojila 42,1 posto glasova, u ovom slučaju bilježi pad interesa birača dok rast u ukupnom postotku glasova ima HDZ koji je sa svojom koalicijom prošle godine u Kostreni osvojio 25,3 posto glasova. Još jedna uočljiva razlika u odnosu na prošlogodišnje parlamentarne izbore u Kostreni je koalicija IDS-PGS-RI koja je ove nedjelje u Kostreni prešla izborni prag osvojivši 6,6 posto glasova dok je PGS-ovac Darijo Vasilić u Kostreni bilježi najveći postotak preferencijalnih glasova, 38,09 posto. Odmah iza njega po postotku preferencijalnih glasova nalazi se HDZ-ov Oleg Butković s 35,18 posto.


Most je ove godine praktički prepolovio svoj prošlogodišnji rezulatat u Kostreni osvojivši 8,49 posto glasova birača u Kostreni, gotovo jednako kao Živi zid koji je osvojio 8,44 posto glasova. Ova lista također prati svoj opći uzlazni trend budući da je prošle godine u Kostreni Živi zid dobio 5,62 posto glasova birača. Kao i u ostatku države odaziv birača je bio manji nego prošle godine, a on je Kostreni s 51,95 posto birača za gotovo deset posto manji nego prošle godine. (B. Č.)



Usporedbe radi, SDP-ova koalicija, koja je na prošlogodišnjim izborima bila u nešto većem sastavu, tada je također odnijela pobjedu u Bakru, s 41,33 posto glasova, a HDZ, koji je tada bio u široj koaliciji, bio je i tada drugi s 30,18 posto glasova, pa je vidljivo kako se ta razlika između dva najveća »rivala« na ovogodišnjim izborima znatno smanjila, na manje od dva posto, za razliku od prošlogodišnjih jedanaest posto glasova. Most i Živi zid su, u odnosu na prošlogodišnje izbore ove godine zamijenili redoslijed po osvojenim glasovima birača u Bakru, jer je prošle godine Most bio treći, s 13,84 posto, a Živi zid četvrti sa 6,60 posto glasova birača. Za spomenuti je kako je bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić, inače četvrti na listi HDZ-a u VII. izbornoj jedinici, dobivenim glasovima svoje liste osvojio mjesto u Saboru.


Čavle očekivano


Situacija u Čavlima identična je aktualnom političkom stanju u toj jedinici lokalne samouprave, gdje je Narodna koalicija, čije stranke participiraju u vlasti u Čavlima, osvojila 40,79 posto glasova. Drugi je HDZ s 26,64 posto, treći Živi zid s 9,53 posto, četvrti Most s 8,55 posto, a peti PGS, koji je u koaliciji s IDS-om i Listom za Rijeku (Ri) osvojio 6,61 posto glasova te svi navedeni prelaze izborni prag. U odnosu na prošlogodišnje izbore prva dva mjesta su ista, uz različit omjer glasova, ali su mjesta zamijenili Živi zid i Most.


U Jelenju, općini iz koje potječe hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, a gdje je na vlasti Lista birača Ervina Radetića, dok je predsjednik Općinskog vijeća HDZ-ovac Nikica Maravić, a zamjenik njegov stranački kolega Ivoslav Ban, pobjedu je odnijela Narodna koalicija s 34,11 posto glasova, drugi je HDZ s 26,20 posto, treći Živi zid s 14,41 posto, četvrti Most s 8,76 posto glasova te peta koalicija PGS-IDS-Ri sa 7,81 posto glasova birača. Raspored je sličan prošlogodišnjim izborima, s tim da su Živi zid i Most ove godine po broju dobivenih glasova zamijenili mjesta, isto kao i u Bakru i Čavlima, a i u ovoj je općini »povratnik« u VII. izbornoj jedinici – PGS, sa svojim koalicijskim partnerima prešao izborni prag.