Lokalni izbori

Izbori u Čavlima: Tko će nakon dvadeset godina naslijediti Lambašu?

Sanja Gašpert

SDP sa svojim koalicijskim partnerima obnaša vlast od samih začetaka Općine Čavle / Foto S. Drechsler

SDP sa svojim koalicijskim partnerima obnaša vlast od samih začetaka Općine Čavle / Foto S. Drechsler

Za sada su poznata samo dva kandidata za načelnika. To su Ivana Cvitan Polić iz SDP-ove koalicije i PGS-ov Marko Sobotinčić. HDZ ima kandidata, ali još uvijek taji ime, dok HNS razmišlja o svom kandidatu



 Ivana Cvitan Polić, aktualna zamjenica načelnika Općine Čavle, kandidatkinja je SDP-a na predstojećim lokalnim izborima. Dosadašnji dugogodišnji načelnik Željko Lambaša odlučio se povući iz politike i više se neće kandidirati. Cvitan Polić rođena je 14. svibnja 1985. u Rijeci, a sa suprugom Deanom, kćerkom Petrom i sinom Marinom živi u Buzdohnju. Po struci je magistrica kulturologije, a bila je i stipendistica Općine Čavle. Dužnost zamjenice načelnika obnaša od svibnja 2013. Funkciju nastavlja obnašati i nakon prijevremenih izbora u ožujku 2014. U Općinsku organizaciju SDP-a Čavle učlanila se 2009., a prije toga bila je članica Foruma mladih OO SDP-a Čavle. Od 2013. u stranci obnaša funkciju članice glavnog odbora SDP-a PGŽ-a, članice je glavnog odbora OO SDP-a Čavle, kao i Foruma žena SDP-a Čavle.


Prema riječima predsjednika čavjanskog SDP-a Dejana Ljubobratovića, predizborna koalicijska suradnja već je definirana i potpisana s HSS-om, ARS-om i Laburistima, a ovih dana bit će potpisana i s HSU-om.


– Pregovori s HNS-om su još u tijeku i vjerujemo da ćemo postići sporazum i nastaviti dalje kao koalicijski partneri. Otvoreni smo za razgovor sa svim strankama sličnog svjetonazora i političkog programa, kaže Ljubobratović.




Inače, SDP sa svojim koalicijskim partnerima obnaša vlast od samih začetaka Općine, od kada postoji koalicija SDP-HSS-HNS. Kasnije su se pridružili ARS, zatim umirovljenici te sada i Laburisti. Prvi je načelnik bio HNS-ovac Mladen Valjan, a već sljedeći mandat načelnikom je postao SDP-ovac Željko Lambaša, koji je Općinu Čavle vodio punih dvadeset godina.



Nakon pet odrađenih mandata i dvadeset godina vođenja Općine Čavle, što ga čini najdugovječnijim SDP-ovim načelnikom u Primorsko-goranskoj županiji, Željko Lambaša povlači se iz aktivne politike, pa se neće kandidirati za načelnika Općine Čavle na svibanjskim izborima, ali neće biti niti na listi SDP-ove koalicije za Općinsko vijeće Čavle.


– Dvadeset godina je veliko razdoblje, u kojem sam, barem ja tako mislim, sa svojim suradnicima polučio izuzetno dobre rezultate. Uvijek sam imao podršku i na državnoj razini, bez obzira na to koja politička opcija je bila na vlasti. Mislim da je vrijeme za povlačenje, treba dati prostora mladima koji su spremni preuzeti odgovornost, posebice u domeni projekata za fondove EU-a. Povlačim se iz profesionalnog političkog života, neću biti niti na općinskoj listi, možda na županijskoj ako budem predložen. Mnogi me pitaju što ću raditi nakon što odem u političku mirovinu. Posvetit ću se obitelji, jer su moja djeca odrasla bez mene, a moj je život u proteklim dvama desetljećima bila Općina. Svima koji ostaju nakon mene, koji će me naslijediti želim puno sreće, a onima s kojima sam surađivao sve ove godine – veliko hvala na pomoći u razvoju općine, kaže Lambaša.



HNS neodlučan


SDP-ov dugogodišnji koalicijski partner, HNS, kojemu je proteklih godina uvijek pripadalo mjesto predsjednika Općinskog vijeća, još uvijek nije definirao podržava li SDP-ovu kandidatkinju ili će prvi put imati svoga kandidata za načelnika. Naime, u političkim krugovima sve češće se mogu čuti nagađanja kako je predsjednik HNS-a Čavle Norbert Mavrinac zainteresiran za funkciju načelnika ili zamjenika načelnika, međutim to još nije potvrđeno.


– U tijeku su razgovori sa SDP-om i za koaliciju i za načelnika. Tražimo izvršnu vlast, očekujemo izvršnu vlast. Naši pregovori idu u smjeru programa kojim želimo najbolje za mještane, ističe Mavrinac, koji je aktualni predsjednik čavjanskog Općinskog vijeća.


Svog kandidata za načelnika najvjerojatnije će imati PGS, koji je prije nekoliko godina izašao iz SDP-ove koalicije. Kao i na proteklim izborima, PGS-ov kandidat za načelnika bit će predsjednik čavjanskog PGS-a Marko Sobotinčić, koji se dva puta samostalno kandidirao za načelnika.


– Naravno da planiram i treći put, a s obzirom na to da Lambaša nakon dvadeset godina neće ići na izbore, onda, kako mnogi kažu, sada je prilika, s čime bih se složio. Ipak, mislim da je veća prilika da smirimo tenzije, da generacijski sjednemo za stol, dogovorimo se oko projekata i programa koje moramo realizirati i da, na kraju, u jednoj maloj sredini svojim postupcima prestanemo dijeliti ljude, nego ih počnemo spajati, a samim time stvorimo još ugodnije mjesto za življenje, kaže Sobotinčić. Dodaje kako će prije konačne odluke o kandidaturi razgovarat s potencijalnim partnerima te se pokušati usuglasiti oko važnih tema. Sobotinčić je rođen 10. svibnja 1977., oženjen je i otac troje djece. Živi u naselju Mavrinci, u obiteljskoj starini, zaposlen je kao voditelj u privatnoj tvrtci na Kukuljanovu i ima 75 zaposlenih, a bavi se remontom brodova i obradom čelika u Hrvatskoj i diljem Europe. Politički je aktivan u Općini Čavle već dvanaest godina, predsjednik PGS-a Čavle osam godina. U 12 godina političke karijere, osim vijećnik, bio je i predsjednik Vijeća šest mjeseci, do prijevremenih izbora.


HDZ ne otkriva ime


Iako ističu kako imaju kandidata za budućeg načelnika Općine Čavle, u čavjanskom HDZ-u još uvijek ne žele javno iznositi njegovo ime.


– Imamo kandidata, ali nećemo izlaziti van s imenom prije konferencije za novinare, koju planiramo sazvati nakon što se sve ostale političke stranke u našoj općini očituju, odnosno javno iznesu imena svojih kandidata. Neka većina kaže svoje, a onda ćemo mi reći ime našeg kandidata. Naime, nismo sigurni da će sve biti kako najavljuju ostale stranke, nismo sigurni niti da se Lambaša više neće kandidirati, tako da ćemo još pričekati s objavom, ističe predsjednik čavjanskog HDZ-a Perica Prpić, inače vijećnik u Općinskom vijeću Čavle. Dodaje kako će HDZ i ovoga puta na izbore izaći samostalno, ali postizbornu koaliciju ne isključuje. Inače, Prpić je na prijevremenim izborima u ožujku 2014. bio kandidat za načelnika Općine Čavle. Nakon lokalnih izbora 2013., HDZ je bio u postizbornoj koaliciji s PGS-om, Akcijom mladih i Listom birača Kristijana Tomiše, ali je »politička ljubav« bila kratkog vijeka – tek šest mjeseci, kada je, zbog nedonošenja proračuna raspušteno Vijeće i raspisani prijevremeni izbori. Na te izbore i HDZ i PGS i Akcija mladih, kao i Tomišina lista izašli su samostalno, a koaliciju nisu potpisivali niti nakon izbora.