Prijateljski posjet

Izaslanstvo kineske luke najavilo: Dalian će Rijeci darovati skulpturu

Damir Cupać

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Daliansko tehnološko sveučilište izradit će skulpturu za javnoprostornu namjenu u znak trajnog prijateljstva dvaju gradova



RIJEKA – Predstavnici Grada Rijeke predvođeni dogradonačelnikom Nikolom Ivanišem i predsjednikom Gradskog vijeća Andrejom Poropatom primili su izaslanstvo prijateljskog grada Daliana. Suradnja Grada Rijeke i Daliana počela je 2006. godine. Na susretu je najavljeno da će daliansko tehnološko sveučilište izraditi skulpturu za javnoprostornu namjenu koju će pokloniti Rijeci u znak trajnog prijateljstva dvaju gradova.


Izaslanstvo Gradskog vijeća Grada Daliana susrelo se i s predstavnicima Lučke uprave Rijeka, Turističke zajednice grada Rijeke te agencije Rijeka 2020 koja priprema i vodi projekt Rijeka europska prijestolnica kulture 2020. Predstavništvo Grada Daliana predvodio je zamjenik predsjednika Narodnog kongresa Grada Daliana Liu Weim.


Poropat je kineskom izaslanstvu predstavio projekt Europske prijestolnuce kulture kao i gospodarski, kulturološki, povijesni, obrazovni i kulturni aspekt grada. Tema razgovora bila je i gospodarska suradnja Kine te Rijeke i Hrvatske, kao i mogućnost da kineska tvrtka postane koncesionar Zagreb Deep Sea kontejnerskog terminala. Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Grada Daliana Liu Weimu iskazao je zadovoljstvo prijemom te izdvojio riječku arhitekturu kao nešto što je na njega ostavilo poseban utisak.




– Posjet Hrvatskoj prilika je za bolje upoznavanje ovdašnje povijesti i kulture. Hrvatska je u Kini poznata po prirodnim ljepotama, nogometu i povijesti, posebice herojstvu njenih naroda iskazanom u Drugom svjetskom ratu, izjavio je Weimu. Predstavio je ključne ekonomske grane Daliana kao što su naftna i petrokemijska industrija, IT sektor, brodogradnja, izgradnja lokomotiva te industrija novih materijala, pojasnivši da je Dalian obrazovno središte s više od 30 institucija visokog obrazovanja te deseta luka na svijetu po prometu koja njeguje suradnju s 300 svjetskih luka u 160 država.


Zamjenik gradonačelnika Ivaniš zahvalio je Dalianu na podršci pri Rijekinoj kandidaturi za titulu Europske prijestolnice kulture te pozvao gradske predstavnike da dogodine posjete jedan od brojnih kulturnih događaja koji će se zbivati u Rijeci. Upravo ovim povodom najavljeno je kako će daliansko tehnološko sveučilište izraditi skulpturu za javnoprostornu namjenu koju će pokloniti Rijeci u znak trajnog prijateljstva dvaju gradova.