Selidba Gradske knjižnice

Iz Circola u Filodrammaticu: Dom lijepe književnosti na Korzu – od kolovoza

Ingrid Šestan Kučić

NL

NL

Vrata Središnjeg odjela zatvaraju se 6. srpnja, a preseljenje dijela fonda u novi prostor u Filodrammatici trebalo bi se realizirati u roku tri tjedna. U ta tri tjedna trebalo bi iz Palače Modello biti prebačeno šezdesetak tisuća svezaka za što je naručeno 1000 kartonskih kutija



RIJEKA  Središnji odjel Gradske knjižnice Rijeka korisnicima će biti dostupan još samo do kraja ovog tjedna, jer, kako najavljuju iz Gradske knjižnice, u ponedjeljak 6. srpnja taj će odjel na nekoliko tjedana zatvoriti vrata za građane.


Razlog je preseljenje dijela knjižnog fonda u zgradu Filodrammatice, Korzo 28, u prostor koji je koristila knjižara V.B.Z. Time će se konačno riješiti problem nedostupnosti dijela građe koji je nastao početkom travnja kada je zbog narušene statike i opasnosti urušavanja galerije zatvoreno spremište koje se svakodnevno koristi i u kojem se nalazi četrdesetak tisuća naslova.



Useljenje u novi prostor predstavlja najveće proširenje središnjih prostora narodne knjižnice u centru Rijeke od šezdesetih godina prošlog stoljeća, a riječ je o Odjelu koji godišnje broji 250 tisuća posjeta korisnika, što na dnevnoj razini znači da kroz taj prostor prođe oko 800 građana, dok kroz sve prostore Gradske knjižnice Rijeka dnevno procirkulira 1.500 do dvije tisuće korisnika. Za tri tjedna Središnji će odjel raspolagati dvostruko većim prostorom nego do sada, jer u Filodrammatici se radi o 370 četvornih metara novog prostora, dok smo do sada djelovali na 409 četvornih metara.





Improvizirani uvjeti


Narušena statika metalne galerije, koja već mjesecima prijeti urušavanjem i otežava rad djelatnika Gradske knjižnice, još je jednom u prvi plan stavila improvizirane uvjete u kojima godinama djeluje Središnji odjel i koji odavno ne zadovoljavaju standarde modernih knjižnica, jer se zbog nedostatka prostora 50 posto fonda drži u spremištu.


Navodeći kako je za Gradsku knjižnicu Rijeka jedino pravo rješenje nova zgrada ravnateljica Gorana Tuškan Mihočić ističe da je do realizacije te potrebe preseljenje dijela fonda u Filodrammaticu i za djelatnike i za korisnike najprihvatljivije rješenje kojim će se premostiti razdoblje do ostvarenja projekta nove knjižnice na području tvornice Rikard Benčić.


– Prema našim planovima preseljenje fonda trebalo bi se realizirati u roku tri tjedna, što znači da će do početka kolovoza vrata otvoriti i prostor Filodrammatice i Središnji odjel, a tada će po prvi put cjelokupan knjižni fond biti dostupan korisnicima, jer u Filodrammatici će građanima biti dostupna djela hrvatskih i svjetskih književnika, antologije, eseji, pisma, stripovi i slično, dok će se u sadašnjem prostoru Središnjeg odjela moći pronaći publicistiku, stručna te popularno-znanstvena djela.



Dodajući kako će o ponovnom otvaranju obiju lokacija građani biti pravovremeno obaviješteni, ravnateljica kaže da će za vrijeme radova i zatvaranja središnjeg ogranka korisnicima biti na raspolaganju ogranci Drenova, Turnić i Zamet, Dječji odjel Stribor, Knjižnica Čavle kao i Gradski bibliobus. Za vrijeme dok je knjižnica zatvorena, za knjige koje su ranije posuđene u Središnjem odjelu, neće se obračunavati zakasnina, a knjige iz Središnjeg odjela koje građani u međuvremenu pročitaju mogu odložiti u kutiju postavljenu ispred ulaza.


Pristup fondu


Korisnici će cijelom fondu imati otvoren pristup, što nikada do sada nije bio slučaj iz razloga što je uvijek dio fonda zbog nedostatka prostora bio u spremištu, pojašnjava ravnateljica.


Kako bi se adekvatno organizirala građa i zbirke na ove dvije lokacije djelatnici Gradske knjižnice u naredna će tri tjedna morati prebaciti šezdesetak tisuća svezaka za što je naručeno tisuću kartonskih kutija, a već je stotinjak kutija knjiga prebačeno u novi dom lijepe književnosti koji se trenutno osvježava.


– Gradski odjel za upravljanje imovinom trenutno obavlja nužne radove u prostoru Filodrammatice kako bi se preseljenje moglo realizirati. Radi se o radovima na saniranom čvoru, elektro instalacijama, a istovremeno se izrađuju nove police za knjige koje bi kroz tjedan dana trebale biti spremne za montažu. Potrebno je nabaviti i instalirati novu informatičku opremu, a očekujemo da bi oko 15. srpnja prostor mogao biti spreman za početak preseljenja knjiga, najavljuje ravnateljica.