Pirova pobjeda

Ivo Josipović u pet godina u PGŽ-u izgubio čak 22 tisuće glasova

Damir Cupać

U riječkom HDZ-u s ponosom mogu isticati da je prva hrvatska predsjednica postala Riječanka / Foto M. GRACIN

U riječkom HDZ-u s ponosom mogu isticati da je prva hrvatska predsjednica postala Riječanka / Foto M. GRACIN

To je odgovor svima onima koji misle da je drugi krug predsjedničkih izbora odlučila dijaspora. Ta teza nije točna, Josipović je izgubio izbore upravo u sredinama u kojima je trebao dobiti više glasova



RIJEKA  Predsjednik riječkog SDP-a Vojko Obersnel izašao je pred stranačke članove i čelne ljude stranaka koje su podržale Ivu Josipovića sat vremena prije nego što je Josipović priznao poraz i iznio podatke o još jednoj pobjedi njegove stranke u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji. No, svi su na Korzu 6 osjećali da je riječ o Pirovoj pobjedi. Za razliku od njih, ekipa na Jadranskom trgu 1 još je jednom pogodila stativu, ali pjesma nije prestajala. I jedni i drugi bili su svjesni da se politički trendovi u Hrvatskoj preokreću udesno i da će se taj pravac na parlamentarnim izborima teško okrenuti. Naročito s obzirom na činjenicu da državnim kormilom upravlja premijer Zoran Milanović, čovjek koji je uspio ispustiti golemu prednost i vratiti HDZ iz mrtvih. Ma koliko u riječkom SDP-u isticali da su opet pobijedili,  analiza pokazuje da se prednost, da ne kažemo monopol, te stranke smanjuje i u »crvenom bastionu«.


Kolindina obećanja


Naime, u drugom krugu predsjedničkih izbora  Josipović je u Rijeci dobio 39.595 glasova, što je izvanrednih 64,24 posto, a ukupno je glasovalo 63.176 (55,90 posto) birača. U drugom krugu 2010. godine glasovalo je 66.787 (53,06 posto) birača, Josipović je dobio 50.944 glasa (77,20 posto), a protukandidat mu Milan Bandić 15.042 (22,80 posto) glasova. Dakle, u pet godina u Rijeci je Josipović ostao bez 11.000 glasova.  Sad, je li tome razlog kvalitetniji kandidat HDZ-a  u odnosu na  Bandića, ili je riječ o tome da riječki SDP  gubi popularnost zbog svega što se događa u stranci i zbog neuspjeha riječkih ministara, kao i SDP-ove vlade na čelu teško je reći. Vjerojatno je riječ o kombinaciji obaju čimbenika. Dok u SDP-u sa zebnjom očekuju predstojeće dane jer svi znaju da Milanovićeva vlada neće preokrenuti negativne trendove, u riječkom HDZ-u s ponosom mogu isticati da je prva hrvatska predsjednica postala Riječanka, žena koja je jedno vrijeme bila na čelu riječkog HDZ-a. Oni se trebaju nadati i da  Grabar-Kitarović neće zaboraviti obećanja koja je tijekom kampanje u nekoliko navrata davala u Rijeci, a što je često bio slučaj s riječkim političarima koji su odlazili u Zagreb i koji su odmah nakon Banskih vrata zaboravljali na grad iz kojega dolaze.



Kolinda Grabar-Kitarović napravila je izvrstan posao u PGŽ-u. Dok je u prvome krugu pobijedila samo u Jelenju, Loparu i Mrkoplju, u drugom krugu je udvostručila taj rezultat jer je dobila izbore i u Brod Moravicama, Ravnoj Gori i Novom Vinodolskom. Ivo Josipović pobijedio je, dakle, u 30 od 36 jedinica lokalne samouprave. Obraz je spasio i predsjednik primorsko-goranskog HDZ-a Oleg Butković jer je u njegovom Novom Vinodolskom u drugom krugu  Grabar-Kitarović izvojevala  pobjedu. Njezinim i neuspjehom  Tomislava Klarića može se proglasiti pobjeda Ive Josipovića u Bakru. Što se tiče riječkog prstena, osim u Jelenju gdje je Grabar-Kitarović dobila 64,39 posto glasova, Josipović je svugdje odnio pobjedu. I u Čavlima pa se Grobnišćina podijelila na pola kada je riječ o crvenoj i plavoj boji. Kao i u prvom krugu, Ivo Josipović premoćno je pobijedio na Liburniji, svugdje je osvojio preko 70 posto glasova, a u Mošćeničkoj Dragi čak 83,48 posto. I kvarnerski otoci su, osim Lopara, oličeni crvenom bojom, a politička karta Gorskog kotara ipak je drugačija u odnosu na prvi krug jer su tri grada glasovala za Kolindu Grabar-Kitarović – Brod Moravice, Mrkopalj i Ravna Gora.





Podsjetimo, Grabar-Kitarović obećala je da će sve napraviti da krene izgradnja nizinske pruge i autoceste do Žute Lokve, te da se stvore pretpostavke za razvoj luke. Jasno je da je riječ o predizbornim obećanjima, ali o njezinoj inicijativi kada je riječ o ovim projektima, kao i o projektima od državnog značaja kao što su Dina i LNG na Krku, zavisit će i HDZ-a. Valja se nadati da će ona biti uspješnija od SDP-ovih bivših članova vlade i saborskih zastupnika koji, bez obzira na izgovore da je za sve kriv kriminalni i zločinački HDZ, nisu napravili ništa za kraj iz kojega dolaze. Treba li podsjećati da je nedavno prihvaćen zakonski paket zbog kojega je lokalna i regionalna samouprava ostala bez milijuna kuna, a nedostatak novca SDP-ove i ine vlasti nadoknađuju dizanjem nameta što u konačnici sve ide preko grbače građana.


Nepovoljan trend


U PGŽ-u stvari su po Josipovića  i SDP još nepovoljnije. U drugom krugu 2010. godine Josipović je dobio 113.153 glasa (76,08 posto), a u 2. krugu 2015. godine 90.361 glas (61,67 posto). Drugim riječima, kada se zbroje samo izgubljeni glasovi u pet godina u Primorsko-goranskoj županiji, dođe se do 22.000, odnosno do broja koji bi bio dostatan za drugi mandat. To je odgovor svima onima koji misle da je drugi krug predsjedničkih izbora odlučila dijaspora. Ta teza nije točna, Josipović je izgubio izbore upravo u sredinama u kojima je trebao dobiti više glasova, izgubio ih je u Splitu, Osijeku, minimalno je pobijedio u Zagrebu, a nije mu pomoglo ni što je u pet godina dobio 22.000 glasova manje u Rijeci i PGŽ-u.