''Oprao'' Švorinića

Ivaniš: Lista za Rijeku doprinosi onima koji KBC žele spustiti na nižu razinu

Barbara Čalušić



RIJEKA – Očito svi misle da mogu govoriti o zdravstvu, no to je nažalost nemoguće, reakcija je PGS-ovca dr. Nikole Ivaniša na prijedlog Liste za Rijeku da Grad Rijeka postane osnivač Kliničkog bolničkog centra Rijeka. Prema njegovom mišljenju, riječka bolnica mora ostati na državnoj razini, druga bolnica u državi i za taj se status treba stalno boriti.


Kako objašnjava Ivaniš, zdravstvo je izrazito složen sustav i njegovo funkcioniranje razumije puno manje ljudi nego što se misli. On podsjeća da je regionalna samouprava vlasnik domova zdravlja i nastavnih zavoda što znači da cjelokupna primrana zaštita i preventiva pripadaju ovoj razini upravljanja te da gradovi i općine kao i same županije na tom području svoj zdravstveni standard mogu podići na koju god razinu požele.


– Što se tiče prijedloga da KBC Rijeka prijeđe u vlasništvo Grada Rijeke vidi se da u Listi za Rijeku jednostavno ne znaju da u europskim sustavima postoje gradske bolnice koje predstavljaju najnižu razinu, slijede županijske bolnice koje su razina više, ali je standrad ograničen. Naposlijetku postoje klinčke bolnice i klinički bolnički centri koji su u vlasništvu države. KBC Rijeka mora ostati drugi centar u državi, a mi već godinama vodimo polemiku oko toga da ne može biti samo jedan glavni bolnički centar u državi, ističe Ivaniš.




Ivaniš ipak vjeruje da je dijelu zdravstva potrebna decentralizacija, a ona se u njegovoj viziji odnosi na zdravstveno osiguranje.


– Uz centralni Hrvatski zavod za zdravsveno osiguranje ovoj državi trebaju četiri regionalna centra s vlastitim računima. Samo na taj način bismo mogli promijeniti činjenicu da je Zagreb prepun kapaciteta u zdravstvu dok ostale regije bitno zaostaju. Žalosno je da Lista za Rijeku govoreći o problemima koje ne poznaje doprinosi onima koji KBC žele spustiti na nižu razinu protiv čega se mi u PGS-u borimo sve ove godine, zaključuje Ivaniš.