Feralovac u Ex librisu

Ivančić: U Rijeci se osjećam kao na oslobođenom teritoriju

Srđan Brajčić

Ne znam zašto se danas čude stadionskom skandiranju »Za dom spremni«, jer je to posljedica središnje politike koja je uklanjala trgove žrtava fašizma, a ulice u desecima naših gradova su dobivale imena po ministrima u ustaškoj vladi



RIJEKA Pozamašan broj, prevelik za nemali antikvarijat, fanatičnih čitalačkih i svjetonazorskih sljedbenika splitskog feralovca Viktora Ivančića, okupio se u riječkom Ex librisu. Ivančić u antikvarijat na glasu nije stigao zbog nekog konkretnog knjižnog povoda, ali goruća politička situacija u zemlji i regiji više je nego dobar povod da se beskompromisnog kroničara hrvatskih društvenih zbivanja pozove u goste.


Razgovor s njim vodili su Dejan Ilić, beogradski vlasnik izdavačke kuće Fabrika knjiga koja objavljuje Ivančićeve knjige i Zoran Grozdanov, urednik u Ex librisu.


– Nakon referenduma o braku u Rijeci se osjećam kao na oslobođenom teritoriju, kazao je na početku ovog susreta.




Temperatura u antikvarijatu nakon toga je porasla, a Viktor Ivančić nastavio je govoriti o svom spisateljskom radu koji mu se iz današnje političke perspektive čini kao da zadnjih tridesetak godina piše jedan te isti tekst. A taj je tekst, govori Ivančić, o hrvatskom nacionalizmu koji se probudio devedesetih i ponovo se vraća u Hrvatsku unatoč njezinoj europeizaciji i liberalizaciji.


– Ne zanimaju me ekstremne desničarske skupine, jer one bitnije ne doprinose fašizaciji društva, nego to omogućava središnja politička struja u Hrvatskoj. Ne znam zašto se danas čude stadionskom skandiranju »Za dom spremni«, jer je to posljedica središnje politike koja je uklanjala trgove žrtava fašizma, a ulice u desecima naših gradova su dobivale imena po ministrima u ustaškoj vladi. Glavne politike provode fašizaciju društva cijelo ovo vrijeme, ali kada se za to želi pronaći krivca onda se upire prstom u Thompsona i Šimunića. Oni su marginalci i nevažni su, kaže Ivančić.


Kaže da je Hrvatska imala priliku popraviti ovu štetu, ali bi se ispostavilo da su vlast preuzeli lažni reformatori. Jedna takva šansa je propuštena i 2000. godine, jer se suštinske promijene tada nisu dogodile. Smatra da su tada stvari u Hrvatskoj zapravo zabetonirane, a niti danas nema značajnijih promjena.


– Današnji SDP samo slijedi tu politiku. Ali, znate, ne može se biti malo nacionalist, kao što se ne može biti malo silovatelj. SDP je samo pokušao tu nacionalističku matricu zamotati u celofan. Ali to tako ne ide, kaže Ivančić.


Priznaje da s ovoliko iskustva i godina nema više tih iluzija da svojim radom može mijenjati svijet. No, dodaje, da takva spoznaja u njemu ne guši volju za daljnjim spisateljskim radom.


– Iz sebičnih stilskih razloga trudim se da ne prepisujem svoje tekstove od prije dvadesetak godina, premda danas pišem o istim stvarima, ali ne bih mogao reći da zbog toga sve ovo što radim nema smisla. Čovjek dobrim dijelom piše zbog sebe, a ne toliko da bi utjecao na društvene promijene, kaže Ivančić.


Viktor Ivančić danas radi u tjedniku za srpsku manjinu Novosti čiji je izdavač Srpsko narodno vijeće. Paradoksalno, Ivančić je danas zaposlenik države. Također, jedan dio novinara Feral Tribunea danas su državni novinari. Ivančić objašnjava da se ovdje radi o strukturnoj grešci koja je omogućila da Hrvati pišu za srpske novine. Dodaje da sada država ne može lako to promijeniti, jer bi Europa to procijenila kao vršenje pritiska na manjine.


No, priznaje, vjerojatno će drukčije biti ako se za dvije godine promijeni vlast, jer HDZ, pošto je Hrvatska ušla u EU, tada neće više imati razloga da glumi civiliziranost.


– Ali osobno nemam ništa protiv medija koje financira država sve dok je ta država minimalno pristojna. Mi u Novostima doista uživamo veliku autorsku slobodu, kaže Viktor Ivančić.