Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 4
Sutra: 11° 11° 4
29. siječnja 2020.
Gastro ponuda Italije

Italiafest na Korzu: Oku i nepcu neodoljivo, ali džepu preskupo

Foto S. Ježina
Foto S. Ježina
Autor:
Objavljeno: 14. svibanj 2015. u 7:08 2015-05-14T07:08:00+02:00

»Skupo za majku božju«, najčešći je komentar prolaznika na Korzu, koji ipak nisu mogli sakriti divljenje gastronomskoj ponudi Talijana i njihovom majstorstvu dekoracije svakog proizvoda

RIJEKA Prije svega treba reći – to mogu samo Talijani! Dok je jučer na parkiralištu Delta započinjalo prvo izdanje  megafestivala Kvarnerfest, Talijani su zauzeli, uljepšali i obojali i oživjeli riječko Korzo. Na štandovima su se predstavile talijanske regije Lazio, Umbria, Toscana, Emilia Romagna, Sardegna, Sicilia i Puglia sa svojom gastronomskom ponudom poput sireva, salama, maslina, slastica, tjestenine, ulja... 

Dakle, imali su se i čime predstaviti: besprijekorno uređeni štandovi s oku i nepcu neodoljivim, ali džepu preskupim proizvodima. Riječani su barem naučili da postoji mortadela po cijeni od 200 kuna za kilogram, umjesto 30 koliko košta u riječkim supermarketima. A tek tjestenina ... izgleda poput šarenih bombona, a cijena 30-50 kuna za 250 grama. Okusa i oblika je raznoraznih, gotovo nevjerojatnih – tjestenina s okusom gljiva, šafrana, sipe, pa čak i grožđa. Umak za tjesteninu od 180 grama, minijaturma teglica je od 70 do 120 kuna, ovisno je li od tartufa ili nekog drugog sastojka. E, sad sirevi.

Odakle početi? Možda s bivoljim sirom za čiji kilogram treba izdvojiti 280 kuna. Ili možda sir sa crvenim vinom, također po 280 kuna. Istu cijenu drži i sir s balzamičnim octom, dok je parmigiano reggiano tobože jeftiniji – 240 kuna. Vrste sireva koje Talijani nude gotovo je nemoguće nabrojiti, kao i dočarati maštovitost uređenja štandova. A tek masline... Velike, zelene, crne i žute, 160 kuna za kilogram, pa kapari u soli, kapula na sve načine, i narezane balancane u ulju ... pa onda brda začina... pršut iz Parme, salame razne. I, na kraju – kolači. Od bilo čega i od svega. 

»Skupo za majku božju«, najčešći je komentar prolaznika na Korzu, koji ipak nisu mogli sakriti divljenje gastronomskoj ponudi Talijana i njihovom majstorstvu dekoracije svakog proizvoda. 

Inače, riječ je o drugom po redu ItaliaFestu u Rijeci; proizvođači iz talijanskih regija u Rijeci su se prvi put predstavili u rujnu prošle godine. Sajam traje do 16. svibnja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
I u Rijeci se bira novi Pan – jeste li i vi na glasanju u petak?