Nagrada 'S. Vito 2018'

Istraživanje povijesti čuva sadašnjost i budućnost Fiumana

Marta Ban

Svečanost u povodu dodjele nagrada najboljim učenicima osnovnih i srednjih talijanskih škola u Rijeci / Snimio Roni BRMALJ

Svečanost u povodu dodjele nagrada najboljim učenicima osnovnih i srednjih talijanskih škola u Rijeci / Snimio Roni BRMALJ

Predsjednik natjecanja Giovanni Stelli istaknuo je važnost istraživanja i poznavanja vlastite povijesti kako bi se sačuvala sadašnjost i budućnost Fiumana u gradu, ali i izvan njegovih granica



RIJEKA Povodom blagdana sv. Vida i Dana škole u velikoj dvorani Srednje talijanske škole Rijeka održana je svečana dodjela nagrada 28. izdanja književnog natječaja »S. Vito 2018«. U suradnji Društva za fijumanske studije iz Rima, Udruge Talijana Fiumana u svijetu i Sveučilišta u Trstu sakupljeno je 3.330 eura koji su dodijeljeni za najbolje radove učenicima osnovnih i srednjih talijanskih škola u Rijeci.


Dvije kategorije


U svom je obraćanju okupljenom mnoštvu ravnatelj škole Michele Scalembra s ponosom istaknuo veliku posjećenost od strane predstavnika institucija, Talijanske zajednice, članova akademske zajednice, nastavnika, roditelja i učenika koji već dugi niz godina sudjeluju u događaju, odajući mu time ujedno i počast.



Suradnja mnogih institucija tako nagrađuje rad učenika koji žele sudjelovati u održavanju talijanskog identiteta na prostoru Rijeke. Među mlađim uzrastima još uvijek ima onih koji žele ostati i djelovati u svom gradu te im se upravo ovakvim manifestacijama daje prostora i razloga da se u Rijeci zadrže – naglasio je Scalembra.




I ove je godine natječaj bio podijeljen u dvije kategorije. Učenici osnovnih škola vodili su se temom osmišljavanja reklame o Rijeci u kojoj ističu područja grada i ljude koje bi željeli predstaviti široj javnosti.


Srednjoškolci su pak morali zagrebati u 19. stoljeće u Rijeci kako bi kroz perspektivu nekih poznatih ličnosti onog doba, poput Ljudevita Andrije Adamića, Giovannija Koblera ili Giovannija de Ciotte, opisali Rijeku onog doba.


Predsjednik natjecanja Giovanni Stelli, govoreći o zadanoj temi, istaknuo je važnost istraživanja i poznavanja vlastite povijesti kako bi se sačuvala sadašnjost i budućnost Fijumana u gradu, ali i izvan njegovih granica.


Nagrađeni


Za osnovnoškolski su uzrast trećom nagradom u iznosu od 150 eura nagrađene učenice Laura Cappuccio iz škole Dolac, Paola Corina Dorcic iz škole Gelsi i Alessia Marot iz škole San Nicolò.


Drugu nagradu u iznosu od 250 eura osvojile su učenice Corina Markovic i Mattea Šubat iz škole Belvedere, a prvo mjesto u iznosu od 350 eura otišlo je u ruke Anabel Dekleve, također iz škole Belvedere.



 Među učenicima Srednje talijanske škole trećim mjestom u iznosu od 200 eura nagrađeni su Chiara Scalembra, Mia Baric i Luka Buksa. Drugo mjesto u iznosu od 300 eura osvojile su učenice Petra Gruden i Nia Sciucca, a prva nagrada u iznosu od 400 eura pripala je učenicama Alessiji Antonaz i Gabrielli Bakovic.


Svečana je ceremonija upotpunjena recitalima na talijanskom jeziku i fijumanskom dijalektu osnovnoškolaca iz škole Gelsi i Dolac te učenika Srednje škole, uz glazbenu točku učenice Karle Sorčić na harmonici.